REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/9771
Tytuł: Ewolucja wzorca gatunkowego polskich poradników kucharskich i jego uwarunkowania tekstowe
Inne tytuły: The evolution of the genre of Polish cooking guides and its textual characteristics
Autorzy: Żarski, Waldemar
Data wydania: 2011
Data dodania: 16-lis-2020
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku
Źródło: Odmiany stylowe polszczyzny dawniej i dziś, pod red. Urszuli Sokólskiej, Białystok 2011, s. 413-431
Konferencja: Konferencja "Odmiany stylowe polszczyzny – dawniej i dziś", Białystok–Supraśl, 24-26 maja 2010
Abstrakt: The article contains an analysis of mutual relations between the literary genre and the texts creating a how-to cookery discourse, and an attempt at their cultural interpretation. Cookery books, understood as the realizations of the genre model, every time are perceived as successive links of the evolution chain of culinary thought both in the universal and particular perspective, determined by ethnic-cultural factors of a given community. The aim of the conducted analyses is to describe determinants of the genre model of cookery books, with regard to the structural, pragmatic, stylistic and cultural aspect.
Afiliacja: Uniwersytet Wrocławski
URI: http://hdl.handle.net/11320/9771
ISBN: 978-83-7431-288-2
Typ Dokumentu: Book chapter
Właściciel praw: © Copyright by Uniwersytet w Białymstoku, Białystok 2011;
Występuje w kolekcji(ach):Konferencja "Odmiany stylowe polszczyzny – dawniej i dziś", 24-26 maja 2010
Książki / Rozdziały (WUwB)

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
W_Zarski_Ewolucja_wzorca_gatunkowego_polskich_poradnikow_kucharskich.pdf141,16 kBAdobe PDFOtwórz
Pokaż pełny widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)