Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji:
http://hdl.handle.net/11320/9771
Tytuł: | Ewolucja wzorca gatunkowego polskich poradników kucharskich i jego uwarunkowania tekstowe |
Inne tytuły: | The evolution of the genre of Polish cooking guides and its textual characteristics |
Autorzy: | Żarski, Waldemar |
Data wydania: | 2011 |
Data dodania: | 16-lis-2020 |
Wydawca: | Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku |
Źródło: | Odmiany stylowe polszczyzny dawniej i dziś, pod red. Urszuli Sokólskiej, Białystok 2011, s. 413-431 |
Konferencja: | Konferencja "Odmiany stylowe polszczyzny – dawniej i dziś", Białystok–Supraśl, 24-26 maja 2010 |
Abstrakt: | The article contains an analysis of mutual relations between the literary genre and the texts creating a how-to cookery discourse, and an attempt at their cultural interpretation. Cookery books, understood as the realizations of the genre model, every time are perceived as successive links of the evolution chain of culinary thought both in the universal and particular perspective, determined by ethnic-cultural factors of a given community. The aim of the conducted analyses is to describe determinants of the genre model of cookery books, with regard to the structural, pragmatic, stylistic and cultural aspect. |
Afiliacja: | Uniwersytet Wrocławski |
URI: | http://hdl.handle.net/11320/9771 |
ISBN: | 978-83-7431-288-2 |
Typ Dokumentu: | Book chapter |
Właściciel praw: | © Copyright by Uniwersytet w Białymstoku, Białystok 2011; |
Występuje w kolekcji(ach): | Konferencja "Odmiany stylowe polszczyzny – dawniej i dziś", 24-26 maja 2010 Książki / Rozdziały (WUwB) |
Pliki w tej pozycji:
Plik | Opis | Rozmiar | Format | |
---|---|---|---|---|
W_Zarski_Ewolucja_wzorca_gatunkowego_polskich_poradnikow_kucharskich.pdf | 141,16 kB | Adobe PDF | Otwórz |
Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)