REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/9771
Pełny rekord metadanych
Pole DCWartośćJęzyk
dc.contributor.authorŻarski, Waldemar-
dc.date.accessioned2020-11-16T12:23:05Z-
dc.date.available2020-11-16T12:23:05Z-
dc.date.issued2011-
dc.identifier.citationOdmiany stylowe polszczyzny dawniej i dziś, pod red. Urszuli Sokólskiej, Białystok 2011, s. 413-431pl
dc.identifier.isbn978-83-7431-288-2-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11320/9771-
dc.description.abstractThe article contains an analysis of mutual relations between the literary genre and the texts creating a how-to cookery discourse, and an attempt at their cultural interpretation. Cookery books, understood as the realizations of the genre model, every time are perceived as successive links of the evolution chain of culinary thought both in the universal and particular perspective, determined by ethnic-cultural factors of a given community. The aim of the conducted analyses is to describe determinants of the genre model of cookery books, with regard to the structural, pragmatic, stylistic and cultural aspect.pl
dc.language.isoplpl
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu w Białymstokupl
dc.titleEwolucja wzorca gatunkowego polskich poradników kucharskich i jego uwarunkowania tekstowepl
dc.title.alternativeThe evolution of the genre of Polish cooking guides and its textual characteristicspl
dc.typeBook chapterpl
dc.rights.holder© Copyright by Uniwersytet w Białymstoku, Białystok 2011;-
dc.description.AffiliationUniwersytet Wrocławskipl
dc.description.referencesBelke H., 1979, Problemy typologii i klasyfikacji tekstów użytkowych, „Pamiętnik Literacki”, z. 3.pl
dc.description.referencesEhlert T., 1987, „Nehmet Ein junges Huhn, ertraenckets mit Essig.” Zur Syntax spätmittelalterlicher Kochbücher, [w:] I. Bitsch /T. Ehlert/X. von Ertzdorff (Hrsg.): Essen und Trinken in Mittelalter und Neuzeit. Sigmaringen.pl
dc.description.referencesFurdal A., 1977, Językoznawstwo otwarte, Opole.pl
dc.description.referencesGajda G., 1990, Współczesna polszczyzna naukowa. Język czy żargon?, Opole.pl
dc.description.referencesGrabias S., 1994, Język w zachowaniach społecznych, Lublin.pl
dc.description.referencesHandke K., 1999, Zjawiska konserwatyzmu językowego w tekstach polskich książek kucharskich, [w:] Polszczyzna północno-wschodnia, cz. 2, red. B. Nowowiejski, Białystok.pl
dc.description.referencesRejter A., 2001, Wzorzec gatunkowy staropolskich poradników myśliwskich i jego uwarunkowania, [w:] Gatunki mowy i ich ewolucja, t. 2. Tekst a gatunek, red. D. Ostaszewska, Katowice.pl
dc.description.referencesSłownik języka polskiego, 1981, red. M. Szymczak, Warszawa.pl
dc.description.referencesvan den Broeck R., 1986, Contrastive Discourse Analysis as a Tool for the Interpretation of Shifts in Translated Texts, [w:] House J., Blum-Kulka S., Interlingual and intercultural communication, Tübingen.pl
dc.description.referencesWilkoń A., 2002, Spójność i struktura tekstu, Kraków.pl
dc.description.referencesWojtak M., 2004, Wzorce gatunkowe wypowiedzi a realizacje tekstowe, [w:] Gatunki mowy i ich ewolucja, t. 2, Tekst a gatunek, red. D. Ostaszewska, Katowice.pl
dc.description.referencesŻarski W., 2008, Książka kucharska jako tekst, Wrocław.pl
dc.description.referencesBarowicz T., Dyba M., 1990, Sekrety kuchni. Porady praktyczne.pl
dc.description.referencesBartnik 1981, Potrawy proste, oszczędne i zdrowe.pl
dc.description.referencesBojarska N., Wieczorkiewicz B., 1979, Dobra wieść niosą jeść.pl
dc.description.referencesFedak A., 1986, ABC sztuki kulinarnej. Przez żołądek do serca.pl
dc.description.referencesHalbański M., 1975, Potrawy z różnych stron świata.pl
dc.description.referencesHołub B., 1990, Kulinarne niedyskrecje, czyli kuchnia ludzi znanych i nieznanych.pl
dc.description.referencesKłossowska J., 1980, Kawalerska kuchnia.pl
dc.description.referencesKozłowska Z, 1991, Zapiekanki.pl
dc.description.referencesKulinaria polskie, 2004.pl
dc.description.referencesMarkuza B., 1990, Smak tropików: kuchnie Pacyfiku.pl
dc.description.referencesMusierowicz M., 1994, Łasuch literacki, czyli ulubione potrawy moich bohaterów.pl
dc.description.referencesMusierowicz M., 1995, Całuski pani Darling, Łódź.pl
dc.description.referencesNorkowska M., 1902, Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska.pl
dc.description.referencesOchorowicz-Monatowa M., 1912, Uniwersalna książka kucharska.pl
dc.description.referencesPotrawy egzotyczne, 1983.pl
dc.description.referencesPszoniak & Co. czyli towarzystwo dobrego stołu, 1993.pl
dc.description.referencesPyszkowska K., 1977, W wiejskiej kuchni i na stole.pl
dc.description.referencesStoińska-Józefacka E., 1994, Palce lizać! Domowe smakołyki we wspomnieniach z dwudziestolecia międzywojennego.pl
dc.description.referencesSzyc M., 1990, Gdy nie wiesz, co gotować: dania z warzyw i ziaren.pl
dc.description.referencesWitkowska S., 1983, Nastolatki gotują.pl
dc.description.referencesZawadzka W., 1854, Kucharka litewska zawierająca przepisy gruntowne i jasne..., Wilno.pl
dc.description.referencesZegadłowicz Z., 1999, Kuchnia w dawnej Polsce, Kraków.pl
dc.description.firstpage413pl
dc.description.lastpage431pl
dc.identifier.citation2Odmiany stylowe polszczyzny dawniej i dziś, pod red. Urszuli Sokólskiejpl
dc.conferenceKonferencja "Odmiany stylowe polszczyzny – dawniej i dziś", Białystok–Supraśl, 24-26 maja 2010pl
Występuje w kolekcji(ach):Konferencja "Odmiany stylowe polszczyzny – dawniej i dziś", 24-26 maja 2010
Książki / Rozdziały (WUwB)

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
W_Zarski_Ewolucja_wzorca_gatunkowego_polskich_poradnikow_kucharskich.pdf141,16 kBAdobe PDFOtwórz
Pokaż uproszczony widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)