Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji:
http://hdl.handle.net/11320/9771
Pełny rekord metadanych
Pole DC | Wartość | Język |
---|---|---|
dc.contributor.author | Żarski, Waldemar | - |
dc.date.accessioned | 2020-11-16T12:23:05Z | - |
dc.date.available | 2020-11-16T12:23:05Z | - |
dc.date.issued | 2011 | - |
dc.identifier.citation | Odmiany stylowe polszczyzny dawniej i dziś, pod red. Urszuli Sokólskiej, Białystok 2011, s. 413-431 | pl |
dc.identifier.isbn | 978-83-7431-288-2 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11320/9771 | - |
dc.description.abstract | The article contains an analysis of mutual relations between the literary genre and the texts creating a how-to cookery discourse, and an attempt at their cultural interpretation. Cookery books, understood as the realizations of the genre model, every time are perceived as successive links of the evolution chain of culinary thought both in the universal and particular perspective, determined by ethnic-cultural factors of a given community. The aim of the conducted analyses is to describe determinants of the genre model of cookery books, with regard to the structural, pragmatic, stylistic and cultural aspect. | pl |
dc.language.iso | pl | pl |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku | pl |
dc.title | Ewolucja wzorca gatunkowego polskich poradników kucharskich i jego uwarunkowania tekstowe | pl |
dc.title.alternative | The evolution of the genre of Polish cooking guides and its textual characteristics | pl |
dc.type | Book chapter | pl |
dc.rights.holder | © Copyright by Uniwersytet w Białymstoku, Białystok 2011; | - |
dc.description.Affiliation | Uniwersytet Wrocławski | pl |
dc.description.references | Belke H., 1979, Problemy typologii i klasyfikacji tekstów użytkowych, „Pamiętnik Literacki”, z. 3. | pl |
dc.description.references | Ehlert T., 1987, „Nehmet Ein junges Huhn, ertraenckets mit Essig.” Zur Syntax spätmittelalterlicher Kochbücher, [w:] I. Bitsch /T. Ehlert/X. von Ertzdorff (Hrsg.): Essen und Trinken in Mittelalter und Neuzeit. Sigmaringen. | pl |
dc.description.references | Furdal A., 1977, Językoznawstwo otwarte, Opole. | pl |
dc.description.references | Gajda G., 1990, Współczesna polszczyzna naukowa. Język czy żargon?, Opole. | pl |
dc.description.references | Grabias S., 1994, Język w zachowaniach społecznych, Lublin. | pl |
dc.description.references | Handke K., 1999, Zjawiska konserwatyzmu językowego w tekstach polskich książek kucharskich, [w:] Polszczyzna północno-wschodnia, cz. 2, red. B. Nowowiejski, Białystok. | pl |
dc.description.references | Rejter A., 2001, Wzorzec gatunkowy staropolskich poradników myśliwskich i jego uwarunkowania, [w:] Gatunki mowy i ich ewolucja, t. 2. Tekst a gatunek, red. D. Ostaszewska, Katowice. | pl |
dc.description.references | Słownik języka polskiego, 1981, red. M. Szymczak, Warszawa. | pl |
dc.description.references | van den Broeck R., 1986, Contrastive Discourse Analysis as a Tool for the Interpretation of Shifts in Translated Texts, [w:] House J., Blum-Kulka S., Interlingual and intercultural communication, Tübingen. | pl |
dc.description.references | Wilkoń A., 2002, Spójność i struktura tekstu, Kraków. | pl |
dc.description.references | Wojtak M., 2004, Wzorce gatunkowe wypowiedzi a realizacje tekstowe, [w:] Gatunki mowy i ich ewolucja, t. 2, Tekst a gatunek, red. D. Ostaszewska, Katowice. | pl |
dc.description.references | Żarski W., 2008, Książka kucharska jako tekst, Wrocław. | pl |
dc.description.references | Barowicz T., Dyba M., 1990, Sekrety kuchni. Porady praktyczne. | pl |
dc.description.references | Bartnik 1981, Potrawy proste, oszczędne i zdrowe. | pl |
dc.description.references | Bojarska N., Wieczorkiewicz B., 1979, Dobra wieść niosą jeść. | pl |
dc.description.references | Fedak A., 1986, ABC sztuki kulinarnej. Przez żołądek do serca. | pl |
dc.description.references | Halbański M., 1975, Potrawy z różnych stron świata. | pl |
dc.description.references | Hołub B., 1990, Kulinarne niedyskrecje, czyli kuchnia ludzi znanych i nieznanych. | pl |
dc.description.references | Kłossowska J., 1980, Kawalerska kuchnia. | pl |
dc.description.references | Kozłowska Z, 1991, Zapiekanki. | pl |
dc.description.references | Kulinaria polskie, 2004. | pl |
dc.description.references | Markuza B., 1990, Smak tropików: kuchnie Pacyfiku. | pl |
dc.description.references | Musierowicz M., 1994, Łasuch literacki, czyli ulubione potrawy moich bohaterów. | pl |
dc.description.references | Musierowicz M., 1995, Całuski pani Darling, Łódź. | pl |
dc.description.references | Norkowska M., 1902, Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska. | pl |
dc.description.references | Ochorowicz-Monatowa M., 1912, Uniwersalna książka kucharska. | pl |
dc.description.references | Potrawy egzotyczne, 1983. | pl |
dc.description.references | Pszoniak & Co. czyli towarzystwo dobrego stołu, 1993. | pl |
dc.description.references | Pyszkowska K., 1977, W wiejskiej kuchni i na stole. | pl |
dc.description.references | Stoińska-Józefacka E., 1994, Palce lizać! Domowe smakołyki we wspomnieniach z dwudziestolecia międzywojennego. | pl |
dc.description.references | Szyc M., 1990, Gdy nie wiesz, co gotować: dania z warzyw i ziaren. | pl |
dc.description.references | Witkowska S., 1983, Nastolatki gotują. | pl |
dc.description.references | Zawadzka W., 1854, Kucharka litewska zawierająca przepisy gruntowne i jasne..., Wilno. | pl |
dc.description.references | Zegadłowicz Z., 1999, Kuchnia w dawnej Polsce, Kraków. | pl |
dc.description.firstpage | 413 | pl |
dc.description.lastpage | 431 | pl |
dc.identifier.citation2 | Odmiany stylowe polszczyzny dawniej i dziś, pod red. Urszuli Sokólskiej | pl |
dc.conference | Konferencja "Odmiany stylowe polszczyzny – dawniej i dziś", Białystok–Supraśl, 24-26 maja 2010 | pl |
Występuje w kolekcji(ach): | Konferencja "Odmiany stylowe polszczyzny – dawniej i dziś", 24-26 maja 2010 Książki / Rozdziały (WUwB) |
Pliki w tej pozycji:
Plik | Opis | Rozmiar | Format | |
---|---|---|---|---|
W_Zarski_Ewolucja_wzorca_gatunkowego_polskich_poradnikow_kucharskich.pdf | 141,16 kB | Adobe PDF | Otwórz |
Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)