Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji:
http://hdl.handle.net/11320/3905
Tytuł: | Metoda sceptycka w filozofii Kanta i Husserla |
Inne tytuły: | The skeptical method in Kant’s and Husserl’s philosophy |
Autorzy: | Łaciak, Piotr |
Słowa kluczowe: | phenomenology criticism dogmatism skepticism suspension of judgment fenomenologia krytycyzm dogmatyzm sceptycyzm zawieszenie sądu |
Data wydania: | 2015 |
Data dodania: | 29-lut-2016 |
Wydawca: | Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku |
Źródło: | Idea. Studia nad strukturą i rozwojem pojęć filozoficznych, vol. 27, 2015, s. 5-23 |
Abstrakt: | The article presents Kant’s and Husserl’s philosophy from the point of view of the skeptical method, understood as an attitude of suspending judgment. Both philosophers make a distinction between skepticism and the skeptical method: skepticism comes down to negative dogmatism, while the skeptical method is characterized as a part of the critical procedure because criticism consists in a suspension of judgments (epoché) which we formulate without previous research of their origins and limits. The aim of the article is to indicate analogy between Kant and Husserl with reference to the suspension of judgments. This analogy opens new interpretational possibilities of the phenomenological epoché from the critical perspective. |
Afiliacja: | Zakład Historii Filozofii Nowożytnej i Współczesnej, Instytut Filozofii, Uniwersytet Śląski |
Nota biograficzna: | Piotr Łaciak, prof. dr hab., profesor nadzwyczajny w Zakładzie Historii Filozofii Nowożytnej i Współczesnej Instytutu Filozofii Uniwersytetu Śląskiego. |
URI: | http://hdl.handle.net/11320/3905 |
DOI: | 10.15290/idea.2015.27.01 |
ISSN: | 0860-4487 |
Typ Dokumentu: | Article |
Występuje w kolekcji(ach): | Idea. Studia nad strukturą i rozwojem pojęć filozoficznych, 2015, XXVII |
Pliki w tej pozycji:
Plik | Opis | Rozmiar | Format | |
---|---|---|---|---|
idea27_P.Laciak.pdf | 248,23 kB | Adobe PDF | Otwórz |
Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)