REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/3183
Tytuł: GMO – szansa dla bezpieczeństwa żywnościowego czy zagrożenie dla zrównoważonego rozwoju?
Inne tytuły: GMOs – a chance for food security or a threat to sustainable development?
Autorzy: Kempa, Anna
Słowa kluczowe: genetically modified organisms
sustainable development
EU
USA
precautionary principle
principle of equality
Data wydania: 2013
Data dodania: 14-wrz-2015
Wydawca: Temida 2
Źródło: Studia Iuridica Agraria T. 11, 2013, s. 255-262
Abstrakt: The aim of the Conference Rio+20 which took place in June 2012 was to find appropriate ways to achieve sustainable development. The main theme of the Conference was the green economy whis is considered as one of the principals instruments to reach this goal. The subject of the article is to answer whether GMOs are a chance for food security or a threat to sustainable development? If we arrive at conclusion that genetically modified organism is the threat to sustainable development, it will not be recognized as a part of green economy. EU and USA law on GMO serves as a base for reflections. The article is divided into two parts: general and specific. The first part presents the definition of sustainable development, food security and genetically modified organisms. The second part describes precautionary principle and principle of equality which determined EU and USA law on GMO.
Afiliacja: Uniwersytet Łódzki
URI: http://hdl.handle.net/11320/3183
DOI: 10.15290/sia.2013.11.17
ISSN: 1642-0438
Typ Dokumentu: Article
Występuje w kolekcji(ach):Studia Iuridica Agraria, 2013, tom XI

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
StudIurAgra_11_2013_Kempa.pdf222,51 kBAdobe PDFOtwórz
Pokaż pełny widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)