Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji:
http://hdl.handle.net/11320/17697
Tytuł: | Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej |
Inne tytuły: | Social Perception of Healthy Food in the Light of Interdisciplinary Scientific Certainty |
Autorzy: | Farhan, Jakub Ali Iwaniuk, Piotr Kaczyński, Piotr Łozowicka, Bożena Mroczko, Barbara Orywal, Karolina Perkowski, Maciej Socha, Katarzyna Zoń, Wojciech |
Data wydania: | 2024 |
Data dodania: | 5-gru-2024 |
Wydawca: | Temida 2 Przy współpracy Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku |
Nota biograficzna: | mgr Jakub Ali Farhan - Prawnik, doktorant w Szkole Doktorskiej Nauk Społecznych Uniwersytetu w Białymstoku, a od 2020 roku współpracownik Fundacji Prawo i Partnerstwo. Za swoje osiągnięcia naukowe w ramach studiów magisterskich otrzymał w 2018 roku stypendium Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego za wybitne osiągnięcia naukowe. W 2020 roku rozpoczął kształcenie w szkole doktorskiej, a od 2021 roku jest kierownikiem w projekcie naukowym „Przeciwdziałanie chorobom niezakaźnym w unijnym prawie żywnościowym” finansowanym ze środków Narodowego Centrum Nauki. Poza bogatym, jak na stosunkowo krótki staż, dorobkiem naukowym aktywny jest w obszarze praktyki prawa. Pracował w kancelariach radcowskich i adwokackich oraz w jednej z największych w Polsce międzynarodowych kancelarii prawnych. W ostatnich latach doświadczenia zdobywał jako legislator w Rządowym Centrum Legislacji, a obecnie zajmuje stanowisko starszego specjalisty w Departamencie Prawnym Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. dr Piotr Iwaniuk - Adiunkt, pracownik naukowy Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego Współautor ponad 20 publikacji naukowych, w tym 17 ze współczynnikiem Impact Factor. Sumaryczny IF 82,471, liczba cytowań Web of Science 218; Indeks Hirscha 11, punkty MNiSW 2190). Jego zainteresowania naukowe obejmują przede wszystkim badania odpowiedzi roślin na poziomie genetycznym, biochemicznym i fizjologicznym w układzie pestycyd – biostymulator – patogen, a także molekularne podłoża działania biostymulatorów w łagodzeniu stresów abiotycznych roślin, nowoczesne metody ochrony roślin, bezpieczeństwo i jakość żywności oraz wpływ procesów technologicznych na zmiany stężenia pozostałości środków ochrony roślin i mykotoksyn w żywności. Autor wyróżnionej rozprawy doktorskiej. Laureat prestiżowego konkursu ,,START”, organizowanego przez Fundację na Rzecz Nauki Polskiej. Wykonawca projektu NCN, czterech projektów na rzecz rolnictwa ekologicznego, finansowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz czterech projektów statutowych, finansowanych przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Kierownik projektu statutowego i projektu Badań Młodych Naukowców. Członek Rady Ekspertów Międzynarodowej Akademii Nauk Stosowanych w Łomży. Opiekun naukowy studentów i doktorantów. Prelegent na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Recenzent w międzynarodowych czasopismach naukowych oraz edytor działowy w czasopiśmie naukowym ,,Journal of Plant Protection Research”. Członek Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Rolnictwa. dr hab. Piotr Kaczyński, prof. IOR-PIB - Profesor IOR-PIB, pracownik naukowy Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego, kierownik Laboratorium Badania Bezpieczeństwa Żywności i Pasz w Białymstoku. Autor i współautor ponad 120 publikacji naukowych, w tym 87 ze współczynnikiem Impact Factor (IF). Sumaryczny IF 204,55, liczba cytowań Web of Science 1956; Indeks Hirscha 26, punkty MNiE 4862). Jego prace naukowe koncentrują się przede wszystkim na rozwoju nowoczesnych metod analitycznych badania bezpieczeństwa i jakości żywności oraz środowiska rolniczego, ocenie jakości płodów rolnych pod kątem ich zanieczyszczenia pozostałościami środków ochrony roślin, mykotoksynami i alkaloidami oraz szacowaniu związanego z nimi ryzyka narażenia konsumentów, a także wpływie procesów technologicznych na zmiany zawartości substancji prozdrowotnych i antyżywieniowych. Ekspert Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Narodowego Centrum Nauki (NCN) w ewaluacji projektów. Autor ekspertyz na rzecz organów administracji rządowej. Kierownik i wykonawca ośmiu projektów NCN oraz NCBiR. Kierownik i wykonawca projektów statutowych, finansowanych przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz projektów na rzecz rolnictwa ekologicznego, finansowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przewodniczący i członek Komisji Oceny Śródokresowej Doktorantów Szkół Doktorskich. Wykładowca na polskich uczelniach. Promotor, promotor pomocniczy i kopromotor rozpraw doktorskich w Polsce i zagranicą. Członek komitetów organizacyjnych polskich i międzynarodowych konferencji naukowych. Prelegent na wielu konferencjach naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Recenzent w międzynarodowych czasopismach naukowych. Wieloletni zastępca redaktora naczelnego w czasopiśmie naukowym ,,Journal of Plant Protection Research”, redaktor działowy czasopisma naukowego ,,Postępy w Ochronie Roślin/Progress in Plant Protection”. Członek Polskiego Towarzystwa Agronomicznego, Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Rolnictwa oraz Polskiego Towarzystwa Ochrony Roślin. Odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi oraz Medalem ,,Zasłużony dla Rolnictwa”. prof. dr hab. Bożena Łozowicka - Profesor zwyczajny, pracownik naukowy Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego, kierownik Terenowej Stacji Doświadczalnej w Białymstoku. Autorka i współautorka ponad 350 publikacji naukowych, w tym 111 ze współczynnikiem Impact Factor (IF). Sumaryczny IF 232,776; liczba cytowań Web of Science 2570; Indeks Hirscha 28. Jej zainteresowania naukowe obejmują obszar bezpieczeństwa żywności i pasz, chemię analityczną, ekotoksykologię, ochronę roślin, rolnictwo, chemię pestycydów, ocenę ryzyka i toksykologię. Członek Rady Naukowej Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego i Instytutu Technologiczno – Przyrodniczego – Państwowego Instytutu Badawczego oraz Programu FoodRentgen. Przewodnicząca Rady Konsultacyjnej GIORIN-u i wiceprzewodnicząca Rady Konsultacyjnej Podlaskiego Zespołu Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego. Członek Wydziałowej Rady Konsultacyjnej przy Wydziale Chemii Uniwersytetu w Białymstoku i Rady Kobiet działających na rzecz polskiego rolnictwa przy MRiRW. Przewodnicząca komisji ds. środków ochrony roślin przy MRiRW. Członek grupy tematycznej ds. jakości żywności przy Urzędzie Marszałkowskim woj. Podlaskiego i zespołu doradczego ds. rozwiązania problemów wsi przy Wojewodzie Podlaskim. Ekspert Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA) i Międzynarodowej Akademii Nauk Stosowanej w Łomży. Autorka ekspertyz na rzecz organów administracji rządowej. Wykładowca na kazachskich i polskich uczelniach. Promotor i kopromotor rozpraw doktorskich w Polsce i zagranicą. Recenzent w międzynarodowych czasopismach naukowych. Zastępca redaktora naczelnego czasopisma naukowego ,,Postępy w Ochronie Roślin/Progress in Plant Protection”. Członek Polskiego Towarzystwa Agronomicznego, Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Rolnictwa oraz Polskiego Towarzystwa Ochrony Roślin. Osobowość roku 2019 województwa podlaskiego w kategorii nauka. Odznaczona Złotym Krzyżem Zasługi, Srebrnym Krzyżem Zasługi, Krzyżem Zasługi Rektora Kazachskiego Państwowego Uniwersytetu Rolniczego i Medalem ,,Zasłużony dla Rolnictwa”. prof. dr hab. n. med. Barbara Mroczko - Absolwentka Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, który ukończyła z wyróżnieniem. Dyrektor Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (UMB). Pełnomocnik Rektora ds. Zapewnienia i Doskonalenia Jakości Kształcenia UMB. Członek Rady Naukowej Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego Polskiej Akademii Nauk (PAN). Laureat Nagrody Ministra Zdrowia za osiągnięcia naukowe. Laureat Konkursu „Pomosty Przyszłości” w kategorii „Pomost nauki do biznesu dla osoby”. Przedstawiciel Naczelnej Rady Lekarskiej w Państwowej Komisji Egzaminacyjnej. Ekspert w Zespole Oceniającym ds. Umiędzynarodowienia w ramach Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej (NAWA). Kierownik Zakładu Diagnostyki Chorób Neurozwyrodnieniowych oraz Zakładu Diagnostyki Biochemicznej UMB. Autorka i współautorka ponad 500. prac, w tym 305 publikacji naukowych o łącznym IF 914, punktacji MNiSW 18596, Indeks Hirscha 40, liczba cytowań 6805. Dorobek naukowy obejmuje m.in. ocenę przydatności oznaczeń białek specyficznych, jak również mediatorów reakcji zapalnej jako biomarkerów we wczesnej diagnostyce chorób neurozwyrodnieniowych oraz chorób nowotworowych, w tym także wpływ składników żywności na zdrowie. Sklasyfikowana wśród 2% najlepszych naukowców na świecie – laureat rankingu World’s TOP 2% Scientists. Kierownik lub wykonawca projektów finansowanych ze źródeł zewnętrznych, w tym Joint Programme for Neurodegenerative Disease Research (JPND Research BiomarkAPD). Koordynator obszaru badawczego w ramach Krajowego Naukowego Ośrodka Wiodącego (KNOW). Laureat Konkursu Ministerstwa Edukacji i Nauki dotyczącego pozyskania pierwszej w Polsce zautomatyzowanej platformy do analizy profili proteomicznych metodą ultraczułą (SIMOA). Staże naukowe w kraju i za granicą: Université Libre de Bruxelles (2024); Weill Cornell Medicine, USA (2022); New York University, Center for Brain Health (2015); Fatebenefratelli Hospital, Isola Tiberina, Roma, Italy (2012); Universitätsklinikum Erlangen, Germany (2009, 2011, 2014). Członek wielu Towarzystw Naukowych, w tym Alzheimer’s Association International Society to Advance Alzheimer’s Research and Treatment (ISTAART). Odznaczona Medalem Komisji Edukacji Narodowej. dr hab. n. med. Karolina Orywal - Adiunkt naukowo-dydaktyczny Zakładu Diagnostyki Biochemicznej UMB. Współautorka monografii “Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce”, zawierającej zagadnienia dotyczące żywności, jej wartości odżywczej oraz zalecenia żywieniowe dla osób z problemami zdrowotnymi oraz zainteresowanych profilaktyką zdrowotną. Wykładowczyni na kierunku lekarskim, analityka medyczna oraz psychodietetyka. Autorka publikacji z zakresu zaburzeń enzymatycznych w chorobach nowotworowych i nienowotworowych, zawartości pierwiastków śladowych toksycznych i antyoksydacyjnych w różnych materiałach biologicznych a także żywności, jak również wpływu stosowania probiotyków na parametry składu ciała, sprawność krążeniowooddechową oraz stan zapalny u biegaczy. Jej dorobek naukowy obejmuje 62 publikacje o sumarycznej punktacji IF=108,732, punktacji MNiSW=2193, h-index =12. prof. dr hab. Maciej Perkowski - Prawnik, profesor nauk prawnych, pracownik badawczo-dydaktyczny Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, prezes Fundacji Prawo i Partnerstwo. Kieruje Katedrą Prawa Międzynarodowego Publicznego na Wydziale Prawa UwB, a także Europe Direct Podlaskie, działającym w ramach sieci Komisji Europejskiej. Jest członkiem Interdyscyplinarnego zespołu doradczego Instytutu Żywności Funkcjonalnej (w ramach projektu Dolina Rolnicza 4.0). Profesor Perkowski to doświadczony naukowiec – autor lub współautor ponad 200 publikacji, uczestnik ponad stu konferencji krajowych i międzynarodowych, doświadczony kierownik lub wykonawca w wielu projektach, w tym finansowanych z Narodowego Centrum Nauki, Komisji Europejskiej, czy z funduszy europejskich. Naukowo odwiedzał m.in. Uniwersytet Wiedeński (Austria), Uniwersytet Humboldtów (Berlin/Niemcy), Yale University (USA), Haską Akademię Prawa Międzynarodowego (Holandia), Europejski Instytut Uniwersytecki we Florencji (Włochy), instytucje unijne (Bruksela/Belgia, Luxemburg). Jest członkiem towarzystw naukowych, redaktorem naczelnym czasopisma „Eastern European Journal of Transnational Relations”, doradcą instytucji publicznych i podmiotów prywatnych. Od lat zaangażowany w nadzór właścicielski firm branży rolniczej. Jego główne nurty badawcze obejmują prawo międzynarodowe publiczne, prawo Unii Europejskiej i prawo stosunków międzynarodowych, m.in. w odniesieniu do ochrony środowiska i bezpieczeństwa żywności. Ostatnio m.in. współautor (wraz z mgr. Wojciechem Zoniem z Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, i prof. Przemysławem Sagankiem z Instytutu Nauk Prawnych PAN) monografii „The Disputed Białowieża Forest. Legal Remedies for the Protection of Cross-border Properities” (Sporna Puszcza Białowieska. Środki ochrony prawnej obiektów transgranicznych), która wydana została w jednym z największych i najbardziej prestiżowych wydawnictw naukowych na świecie (BRILL / Nijhoff ) i szeregu prac interdyscyplinarnych odnoszących się do bezpieczeństwa żywności. Bierze udział w pracach nad planem zarządzania obiektem światowego dziedzictwa Białowieża Forest. Wielokrotnie nagradzany i odznaczany. prof. dr hab. Katarzyna Socha - Kierownik Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Prorektor ds. Rozwoju i Współpracy z Otoczeniem Gospodarczym UMB. Przewodnicząca Komisji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN. Członek Zespołu Analityki Żywności, Surowców i Produktów Żywnościowych Komitetu Chemii Analitycznej PAN. Członek Sekcji Nauk o Żywieniu i Żywności Oddziału PAN w Olsztynie i Białymstoku. Członek Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych (Przewodnicząca Oddziału w Białymstoku). Członek Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego (Przewodnicząca Komisji Rewizyjnej Oddziału w Białymstoku). Dorobek naukowy obejmuje ponad 200 publikacji z zakresu oceny jakości i bezpieczeństwa żywności oraz suplementów diety, wpływu nawyków żywieniowych na stężenie wybranych pierwiastków i status antyoksydacyjny w materiale biologicznym w przebiegu różnych schorzeń, oceny sposobu żywienia ludności w różnych grupach wiekowych. Sumaryczny IF publikacji: 477,875; indeks Hirscha 22 (wg WoS), 26 (wg Scopus). Współautor 2 patentów. Udokumentowana współpraca z przemysłem w zakresie B+R: opracowywanie lub udoskonalanie receptur produktów o działaniu prozdrowotnym, dedykowanych dla dzieci i dorosłych oraz ocena jakości zdrowotnej żywności: sprzedaż praw do know-how, umowy licencyjne, usługi badawcze i komercjalizacyjne dla firm z sektora przemysłu spożywczego. Kierownik lub wykonawca 3 projektów, finansowanych ze źródeł zewnętrznych (MNiSW, KBN, NCN), o tematyce związanej z jakością żywności, wpływem składników żywności na zdrowie a także dwóch projektów w zakresie badań przedwdrożeniowych, dotyczących projektowania żywności funkcjonalnej, w ramach „Inkubatora Innowacyjności 4.0. Staże naukowe w: Firat University in Elazig, Department of Animal Nutrition, Turcja (2007), University of Natural Resources and Life Sciences, Department of Chemistry; Austrian Centre of Industrial Biotechnology, Austria (2012), Instytut Medycyny Pracy im. prof. dr. med. Jerzego Nofera w Łodzi, Zakład Monitoringu Biologicznego i Środowiska (2013, 2015). mgr Wojciech Zoń - Prawnik, pracownik badawczo-dydaktyczny Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, wiceprezes Fundacji Prawo i Partnerstwo. Na co dzień pracuje w Katedrze Prawa Międzynarodowego Publicznego na Wydziale Prawa UwB oraz jako dyrektor ds. organizacji w Europe Direct Podlaskie. Jest też ekspertem w Prawniczym Centrum Badań nad Edukacją na UwB i sekretarzem redakcji czasopisma „Eastern European Journal of Transnational Relations”. Jest autorem lub współautorem kilkunastu publikacji naukowych z różnych obszarów prawa międzynarodowego i prawa UE. Uczestniczył w kilkudziesięciu konferencjach, seminariach czy spotkaniach naukowych oraz kilku projektach krajowych i międzynarodowych, w tym z obszaru edukacji i praw osób z niepełnosprawnościami. Jako specjalista Instytutu Ochrony Środowiska – PIB brał udział w pracach nad planem zarządzania obiektem światowego dziedzictwa Białowieża Forest. Laureat nagrody Aktywny Student 2014/2015 Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku za wybitne osiągnięcia w działalności naukowej i organizacyjnej, laureat nagrody Santander Universidades 2015 Banku Zachodniego WBK za osiągnięcia w nauce i za zaangażowanie społeczne, laureat stypendium Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego RP na rok akademicki 2015/2016 za wybitne osiągnięcia naukowe. Jako pracownik badawczo-dydaktyczny: Laureat stypendium Ministra Edukacji i Nauki dla wybitnych młodych naukowców w 2022 r. |
Sponsorzy: | Niniejsza monografia zawiera wyniki badań prowadzonych w ramach projektu „Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej” finansowanego ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki w ramach programu „Nauka dla Społeczeństwa”. Numer rejestracyjny: NdS/551580/2022/2022. |
URI: | http://hdl.handle.net/11320/17697 |
DOI: | 10.15290/SPZZSIPN.2024 |
ISBN: | 978-83-67169-31-8 |
Typ Dokumentu: | Book |
Właściciel praw: | © Copyright by Temida 2 Białystok 2024 |
Występuje w kolekcji(ach): | Książki / Rozdziały (Temida2) Książki/Rozdziały (SzkDokt) Książki/Rozdziały (WP) |
Pliki w tej pozycji:
Plik | Opis | Rozmiar | Format | |
---|---|---|---|---|
J_A_Farhan_et_al_Spoleczna_percepcja_zdrowej_zywnosci.pdf | 3,55 MB | Adobe PDF | Otwórz |
Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)