REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/17697
Pełny rekord metadanych
Pole DCWartośćJęzyk
dc.contributor.authorFarhan, Jakub Ali-
dc.contributor.authorIwaniuk, Piotr-
dc.contributor.authorKaczyński, Piotr-
dc.contributor.authorŁozowicka, Bożena-
dc.contributor.authorMroczko, Barbara-
dc.contributor.authorOrywal, Karolina-
dc.contributor.authorPerkowski, Maciej-
dc.contributor.authorSocha, Katarzyna-
dc.contributor.authorZoń, Wojciech-
dc.date.accessioned2024-12-05T10:53:08Z-
dc.date.available2024-12-05T10:53:08Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.isbn978-83-67169-31-8-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11320/17697-
dc.description.sponsorshipNiniejsza monografia zawiera wyniki badań prowadzonych w ramach projektu „Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej” finansowanego ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki w ramach programu „Nauka dla Społeczeństwa”. Numer rejestracyjny: NdS/551580/2022/2022.pl
dc.language.isoplpl
dc.publisherTemida 2 Przy współpracy Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstokupl
dc.titleSpołeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowejpl
dc.title.alternativeSocial Perception of Healthy Food in the Light of Interdisciplinary Scientific Certaintypl
dc.typeBookpl
dc.rights.holder© Copyright by Temida 2 Białystok 2024pl
dc.identifier.doi10.15290/SPZZSIPN.2024-
dc.description.Biographicalnotemgr Jakub Ali Farhan - Prawnik, doktorant w Szkole Doktorskiej Nauk Społecznych Uniwersytetu w Białymstoku, a od 2020 roku współpracownik Fundacji Prawo i Partnerstwo. Za swoje osiągnięcia naukowe w ramach studiów magisterskich otrzymał w 2018 roku stypendium Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego za wybitne osiągnięcia naukowe. W 2020 roku rozpoczął kształcenie w szkole doktorskiej, a od 2021 roku jest kierownikiem w projekcie naukowym „Przeciwdziałanie chorobom niezakaźnym w unijnym prawie żywnościowym” finansowanym ze środków Narodowego Centrum Nauki. Poza bogatym, jak na stosunkowo krótki staż, dorobkiem naukowym aktywny jest w obszarze praktyki prawa. Pracował w kancelariach radcowskich i adwokackich oraz w jednej z największych w Polsce międzynarodowych kancelarii prawnych. W ostatnich latach doświadczenia zdobywał jako legislator w Rządowym Centrum Legislacji, a obecnie zajmuje stanowisko starszego specjalisty w Departamencie Prawnym Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.pl
dc.description.Biographicalnotedr Piotr Iwaniuk - Adiunkt, pracownik naukowy Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego Współautor ponad 20 publikacji naukowych, w tym 17 ze współczynnikiem Impact Factor. Sumaryczny IF 82,471, liczba cytowań Web of Science 218; Indeks Hirscha 11, punkty MNiSW 2190). Jego zainteresowania naukowe obejmują przede wszystkim badania odpowiedzi roślin na poziomie genetycznym, biochemicznym i fizjologicznym w układzie pestycyd – biostymulator – patogen, a także molekularne podłoża działania biostymulatorów w łagodzeniu stresów abiotycznych roślin, nowoczesne metody ochrony roślin, bezpieczeństwo i jakość żywności oraz wpływ procesów technologicznych na zmiany stężenia pozostałości środków ochrony roślin i mykotoksyn w żywności. Autor wyróżnionej rozprawy doktorskiej. Laureat prestiżowego konkursu ,,START”, organizowanego przez Fundację na Rzecz Nauki Polskiej. Wykonawca projektu NCN, czterech projektów na rzecz rolnictwa ekologicznego, finansowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz czterech projektów statutowych, finansowanych przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Kierownik projektu statutowego i projektu Badań Młodych Naukowców. Członek Rady Ekspertów Międzynarodowej Akademii Nauk Stosowanych w Łomży. Opiekun naukowy studentów i doktorantów. Prelegent na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Recenzent w międzynarodowych czasopismach naukowych oraz edytor działowy w czasopiśmie naukowym ,,Journal of Plant Protection Research”. Członek Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Rolnictwa.pl
dc.description.Biographicalnotedr hab. Piotr Kaczyński, prof. IOR-PIB - Profesor IOR-PIB, pracownik naukowy Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego, kierownik Laboratorium Badania Bezpieczeństwa Żywności i Pasz w Białymstoku. Autor i współautor ponad 120 publikacji naukowych, w tym 87 ze współczynnikiem Impact Factor (IF). Sumaryczny IF 204,55, liczba cytowań Web of Science 1956; Indeks Hirscha 26, punkty MNiE 4862). Jego prace naukowe koncentrują się przede wszystkim na rozwoju nowoczesnych metod analitycznych badania bezpieczeństwa i jakości żywności oraz środowiska rolniczego, ocenie jakości płodów rolnych pod kątem ich zanieczyszczenia pozostałościami środków ochrony roślin, mykotoksynami i alkaloidami oraz szacowaniu związanego z nimi ryzyka narażenia konsumentów, a także wpływie procesów technologicznych na zmiany zawartości substancji prozdrowotnych i antyżywieniowych. Ekspert Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Narodowego Centrum Nauki (NCN) w ewaluacji projektów. Autor ekspertyz na rzecz organów administracji rządowej. Kierownik i wykonawca ośmiu projektów NCN oraz NCBiR. Kierownik i wykonawca projektów statutowych, finansowanych przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz projektów na rzecz rolnictwa ekologicznego, finansowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przewodniczący i członek Komisji Oceny Śródokresowej Doktorantów Szkół Doktorskich. Wykładowca na polskich uczelniach. Promotor, promotor pomocniczy i kopromotor rozpraw doktorskich w Polsce i zagranicą. Członek komitetów organizacyjnych polskich i międzynarodowych konferencji naukowych. Prelegent na wielu konferencjach naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Recenzent w międzynarodowych czasopismach naukowych. Wieloletni zastępca redaktora naczelnego w czasopiśmie naukowym ,,Journal of Plant Protection Research”, redaktor działowy czasopisma naukowego ,,Postępy w Ochronie Roślin/Progress in Plant Protection”. Członek Polskiego Towarzystwa Agronomicznego, Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Rolnictwa oraz Polskiego Towarzystwa Ochrony Roślin. Odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi oraz Medalem ,,Zasłużony dla Rolnictwa”.pl
dc.description.Biographicalnoteprof. dr hab. Bożena Łozowicka - Profesor zwyczajny, pracownik naukowy Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego, kierownik Terenowej Stacji Doświadczalnej w Białymstoku. Autorka i współautorka ponad 350 publikacji naukowych, w tym 111 ze współczynnikiem Impact Factor (IF). Sumaryczny IF 232,776; liczba cytowań Web of Science 2570; Indeks Hirscha 28. Jej zainteresowania naukowe obejmują obszar bezpieczeństwa żywności i pasz, chemię analityczną, ekotoksykologię, ochronę roślin, rolnictwo, chemię pestycydów, ocenę ryzyka i toksykologię. Członek Rady Naukowej Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego i Instytutu Technologiczno – Przyrodniczego – Państwowego Instytutu Badawczego oraz Programu FoodRentgen. Przewodnicząca Rady Konsultacyjnej GIORIN-u i wiceprzewodnicząca Rady Konsultacyjnej Podlaskiego Zespołu Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego. Członek Wydziałowej Rady Konsultacyjnej przy Wydziale Chemii Uniwersytetu w Białymstoku i Rady Kobiet działających na rzecz polskiego rolnictwa przy MRiRW. Przewodnicząca komisji ds. środków ochrony roślin przy MRiRW. Członek grupy tematycznej ds. jakości żywności przy Urzędzie Marszałkowskim woj. Podlaskiego i zespołu doradczego ds. rozwiązania problemów wsi przy Wojewodzie Podlaskim. Ekspert Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA) i Międzynarodowej Akademii Nauk Stosowanej w Łomży. Autorka ekspertyz na rzecz organów administracji rządowej. Wykładowca na kazachskich i polskich uczelniach. Promotor i kopromotor rozpraw doktorskich w Polsce i zagranicą. Recenzent w międzynarodowych czasopismach naukowych. Zastępca redaktora naczelnego czasopisma naukowego ,,Postępy w Ochronie Roślin/Progress in Plant Protection”. Członek Polskiego Towarzystwa Agronomicznego, Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Rolnictwa oraz Polskiego Towarzystwa Ochrony Roślin. Osobowość roku 2019 województwa podlaskiego w kategorii nauka. Odznaczona Złotym Krzyżem Zasługi, Srebrnym Krzyżem Zasługi, Krzyżem Zasługi Rektora Kazachskiego Państwowego Uniwersytetu Rolniczego i Medalem ,,Zasłużony dla Rolnictwa”.pl
dc.description.Biographicalnoteprof. dr hab. n. med. Barbara Mroczko - Absolwentka Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, który ukończyła z wyróżnieniem. Dyrektor Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (UMB). Pełnomocnik Rektora ds. Zapewnienia i Doskonalenia Jakości Kształcenia UMB. Członek Rady Naukowej Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego Polskiej Akademii Nauk (PAN). Laureat Nagrody Ministra Zdrowia za osiągnięcia naukowe. Laureat Konkursu „Pomosty Przyszłości” w kategorii „Pomost nauki do biznesu dla osoby”. Przedstawiciel Naczelnej Rady Lekarskiej w Państwowej Komisji Egzaminacyjnej. Ekspert w Zespole Oceniającym ds. Umiędzynarodowienia w ramach Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej (NAWA). Kierownik Zakładu Diagnostyki Chorób Neurozwyrodnieniowych oraz Zakładu Diagnostyki Biochemicznej UMB. Autorka i współautorka ponad 500. prac, w tym 305 publikacji naukowych o łącznym IF 914, punktacji MNiSW 18596, Indeks Hirscha 40, liczba cytowań 6805. Dorobek naukowy obejmuje m.in. ocenę przydatności oznaczeń białek specyficznych, jak również mediatorów reakcji zapalnej jako biomarkerów we wczesnej diagnostyce chorób neurozwyrodnieniowych oraz chorób nowotworowych, w tym także wpływ składników żywności na zdrowie. Sklasyfikowana wśród 2% najlepszych naukowców na świecie – laureat rankingu World’s TOP 2% Scientists. Kierownik lub wykonawca projektów finansowanych ze źródeł zewnętrznych, w tym Joint Programme for Neurodegenerative Disease Research (JPND Research BiomarkAPD). Koordynator obszaru badawczego w ramach Krajowego Naukowego Ośrodka Wiodącego (KNOW). Laureat Konkursu Ministerstwa Edukacji i Nauki dotyczącego pozyskania pierwszej w Polsce zautomatyzowanej platformy do analizy profili proteomicznych metodą ultraczułą (SIMOA). Staże naukowe w kraju i za granicą: Université Libre de Bruxelles (2024); Weill Cornell Medicine, USA (2022); New York University, Center for Brain Health (2015); Fatebenefratelli Hospital, Isola Tiberina, Roma, Italy (2012); Universitätsklinikum Erlangen, Germany (2009, 2011, 2014). Członek wielu Towarzystw Naukowych, w tym Alzheimer’s Association International Society to Advance Alzheimer’s Research and Treatment (ISTAART). Odznaczona Medalem Komisji Edukacji Narodowej.pl
dc.description.Biographicalnotedr hab. n. med. Karolina Orywal - Adiunkt naukowo-dydaktyczny Zakładu Diagnostyki Biochemicznej UMB. Współautorka monografii “Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce”, zawierającej zagadnienia dotyczące żywności, jej wartości odżywczej oraz zalecenia żywieniowe dla osób z problemami zdrowotnymi oraz zainteresowanych profilaktyką zdrowotną. Wykładowczyni na kierunku lekarskim, analityka medyczna oraz psychodietetyka. Autorka publikacji z zakresu zaburzeń enzymatycznych w chorobach nowotworowych i nienowotworowych, zawartości pierwiastków śladowych toksycznych i antyoksydacyjnych w różnych materiałach biologicznych a także żywności, jak również wpływu stosowania probiotyków na parametry składu ciała, sprawność krążeniowooddechową oraz stan zapalny u biegaczy. Jej dorobek naukowy obejmuje 62 publikacje o sumarycznej punktacji IF=108,732, punktacji MNiSW=2193, h-index =12.pl
dc.description.Biographicalnoteprof. dr hab. Maciej Perkowski - Prawnik, profesor nauk prawnych, pracownik badawczo-dydaktyczny Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, prezes Fundacji Prawo i Partnerstwo. Kieruje Katedrą Prawa Międzynarodowego Publicznego na Wydziale Prawa UwB, a także Europe Direct Podlaskie, działającym w ramach sieci Komisji Europejskiej. Jest członkiem Interdyscyplinarnego zespołu doradczego Instytutu Żywności Funkcjonalnej (w ramach projektu Dolina Rolnicza 4.0). Profesor Perkowski to doświadczony naukowiec – autor lub współautor ponad 200 publikacji, uczestnik ponad stu konferencji krajowych i międzynarodowych, doświadczony kierownik lub wykonawca w wielu projektach, w tym finansowanych z Narodowego Centrum Nauki, Komisji Europejskiej, czy z funduszy europejskich. Naukowo odwiedzał m.in. Uniwersytet Wiedeński (Austria), Uniwersytet Humboldtów (Berlin/Niemcy), Yale University (USA), Haską Akademię Prawa Międzynarodowego (Holandia), Europejski Instytut Uniwersytecki we Florencji (Włochy), instytucje unijne (Bruksela/Belgia, Luxemburg). Jest członkiem towarzystw naukowych, redaktorem naczelnym czasopisma „Eastern European Journal of Transnational Relations”, doradcą instytucji publicznych i podmiotów prywatnych. Od lat zaangażowany w nadzór właścicielski firm branży rolniczej. Jego główne nurty badawcze obejmują prawo międzynarodowe publiczne, prawo Unii Europejskiej i prawo stosunków międzynarodowych, m.in. w odniesieniu do ochrony środowiska i bezpieczeństwa żywności. Ostatnio m.in. współautor (wraz z mgr. Wojciechem Zoniem z Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, i prof. Przemysławem Sagankiem z Instytutu Nauk Prawnych PAN) monografii „The Disputed Białowieża Forest. Legal Remedies for the Protection of Cross-border Properities” (Sporna Puszcza Białowieska. Środki ochrony prawnej obiektów transgranicznych), która wydana została w jednym z największych i najbardziej prestiżowych wydawnictw naukowych na świecie (BRILL / Nijhoff ) i szeregu prac interdyscyplinarnych odnoszących się do bezpieczeństwa żywności. Bierze udział w pracach nad planem zarządzania obiektem światowego dziedzictwa Białowieża Forest. Wielokrotnie nagradzany i odznaczany.pl
dc.description.Biographicalnoteprof. dr hab. Katarzyna Socha - Kierownik Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Prorektor ds. Rozwoju i Współpracy z Otoczeniem Gospodarczym UMB. Przewodnicząca Komisji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN. Członek Zespołu Analityki Żywności, Surowców i Produktów Żywnościowych Komitetu Chemii Analitycznej PAN. Członek Sekcji Nauk o Żywieniu i Żywności Oddziału PAN w Olsztynie i Białymstoku. Członek Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych (Przewodnicząca Oddziału w Białymstoku). Członek Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego (Przewodnicząca Komisji Rewizyjnej Oddziału w Białymstoku). Dorobek naukowy obejmuje ponad 200 publikacji z zakresu oceny jakości i bezpieczeństwa żywności oraz suplementów diety, wpływu nawyków żywieniowych na stężenie wybranych pierwiastków i status antyoksydacyjny w materiale biologicznym w przebiegu różnych schorzeń, oceny sposobu żywienia ludności w różnych grupach wiekowych. Sumaryczny IF publikacji: 477,875; indeks Hirscha 22 (wg WoS), 26 (wg Scopus). Współautor 2 patentów. Udokumentowana współpraca z przemysłem w zakresie B+R: opracowywanie lub udoskonalanie receptur produktów o działaniu prozdrowotnym, dedykowanych dla dzieci i dorosłych oraz ocena jakości zdrowotnej żywności: sprzedaż praw do know-how, umowy licencyjne, usługi badawcze i komercjalizacyjne dla firm z sektora przemysłu spożywczego. Kierownik lub wykonawca 3 projektów, finansowanych ze źródeł zewnętrznych (MNiSW, KBN, NCN), o tematyce związanej z jakością żywności, wpływem składników żywności na zdrowie a także dwóch projektów w zakresie badań przedwdrożeniowych, dotyczących projektowania żywności funkcjonalnej, w ramach „Inkubatora Innowacyjności 4.0. Staże naukowe w: Firat University in Elazig, Department of Animal Nutrition, Turcja (2007), University of Natural Resources and Life Sciences, Department of Chemistry; Austrian Centre of Industrial Biotechnology, Austria (2012), Instytut Medycyny Pracy im. prof. dr. med. Jerzego Nofera w Łodzi, Zakład Monitoringu Biologicznego i Środowiska (2013, 2015).pl
dc.description.Biographicalnotemgr Wojciech Zoń - Prawnik, pracownik badawczo-dydaktyczny Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, wiceprezes Fundacji Prawo i Partnerstwo. Na co dzień pracuje w Katedrze Prawa Międzynarodowego Publicznego na Wydziale Prawa UwB oraz jako dyrektor ds. organizacji w Europe Direct Podlaskie. Jest też ekspertem w Prawniczym Centrum Badań nad Edukacją na UwB i sekretarzem redakcji czasopisma „Eastern European Journal of Transnational Relations”. Jest autorem lub współautorem kilkunastu publikacji naukowych z różnych obszarów prawa międzynarodowego i prawa UE. Uczestniczył w kilkudziesięciu konferencjach, seminariach czy spotkaniach naukowych oraz kilku projektach krajowych i międzynarodowych, w tym z obszaru edukacji i praw osób z niepełnosprawnościami. Jako specjalista Instytutu Ochrony Środowiska – PIB brał udział w pracach nad planem zarządzania obiektem światowego dziedzictwa Białowieża Forest. Laureat nagrody Aktywny Student 2014/2015 Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku za wybitne osiągnięcia w działalności naukowej i organizacyjnej, laureat nagrody Santander Universidades 2015 Banku Zachodniego WBK za osiągnięcia w nauce i za zaangażowanie społeczne, laureat stypendium Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego RP na rok akademicki 2015/2016 za wybitne osiągnięcia naukowe. Jako pracownik badawczo-dydaktyczny: Laureat stypendium Ministra Edukacji i Nauki dla wybitnych młodych naukowców w 2022 r.pl
dc.description.referencesAdams S., Che D., Qin G., Rui H., Sello C.T., Hailong J., Interactions of dietary fibre with nutritional components on gut microbial composition, function and health in monogastrics, „Curr. Protein Pept. Sci.” 2018, t. 19, nr 10, s. 1011–1023pl
dc.description.referencesAdamczyk G., Popularność „żywności wygodnej”, „Journal of Agribusiness and Rural Development” 2010, nr 18(4)pl
dc.description.referencesAfnaan, Saleem A., Akhtar M.F., Sharif A., Akhtar B., Siddique R., Ashraf G.M., Alghamdi B.S., Alharthy S.A., Anticancer, Cardio-Protective and Anti-Inflammatory Potential of Natural- Sources-Derived Phenolic Acids, „Molecules” 2022, t. 27, 7286, https://doi.org/10.3390/molecules27217286pl
dc.description.referencesAizawa E., Tsuji H., Asahara T., Takahashi T., Teraishi T., Yoshida S., Ota M., Koga N., Hattori K., Kunugi H., Possible Association of Bifidobacterium and Lactobacillus in the Gut Microbiota of Patients with Major Depressive Disorder, „J. Affect. Disord.” 2016, t. 202, s. 254–7pl
dc.description.referencesAmarowicz R., Legume Seeds as an Important Component of Human Diet, „Foods” 2020, t. 9, nr 12, https://doi.org/10.3390/foods9121812pl
dc.description.referencesAnguiano-Vega G.A., Cazares-Ramirez L.H., Rendon-Von Osten J., Santillan-Sidon A.P., Vazquez- Boucard C.G., Risk of Genotoxic Damage in Schoolchildren Exposed to Organochloride Pesticides, „Sci. Rep.” 2020, t. 10, 17584pl
dc.description.referencesApaolaza V., Hartmann P., Echebarria C., Barrutia J.M., Organic label’s halo effect on sensory and hedonic experience of wine: A pilot study, „Journal of Sensory Studies” 2017, 32(1), e12243. doi:10.1111/joss.12243pl
dc.description.referencesAprile M.C., Caputo V., Nayga R.M., Consumers’ Preferences and Attitudes Toward Local Food Products, „J. Food Prod. Mark.” 2016, t. 22, s. 19–42pl
dc.description.referencesAraújo M.F., Castanheira E.M.S., Sousa S.F., The Buzz on Insecticides: A Review of Uses, Molecular Structures, Targets, Adverse Effects, and Alternatives, „Molecules” 2023, t. 28, 3641pl
dc.description.referencesAwuh H.E., Meanings and Visions of Healthy and Unhealthy Food in Flevoland, the Netherlands, [w:] H. Esam Awuh, S. Agyekum (red.), Geographies of Food: Global Visions of Healthy and Unhealthy Food, Cham, 2024pl
dc.description.referencesAsgary S., Movahedian A., Keshvari M., Serum levels of lead, mercury and cadmium in relation to coronary artery disease in the elderly: A cross-sectional study, „Chemosphere” 2017, t. 180, s. 540–544pl
dc.description.referencesAzam M.S., Ahmed S., Islam M.N., Maitra P., Islam M.M., Yu D., Critical Assessment of Mycotoxins in Beverages and Th eir Control Measures, „Toxins (Basel)” 2021, t. 13, 323pl
dc.description.referencesAzevedo B.F., Furieri L.B., Pec F.M., Toxic effects of mercury on the cardiovascular and central nervous systems, „J. Biomed Biotechnol.” 2012, 949048pl
dc.description.referencesAyesha M.S., Suryanarayanan T.S., Nataraja K.N., Prasad S.R., Shaanker R.U., Seed treatment with systemic fungicides: Time for review, „Front. Plant Sci.” 2021, t. 12, 654512pl
dc.description.referencesBabbie E., Badania społeczne w praktyce, Warszawa 2013pl
dc.description.referencesBalicki A., Szostek D., Szymecka-Wesołowska A. (red.), Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz, Warszawa 2015pl
dc.description.referencesBaumgartner S., Bruckert E., Gallo A., Plat J., The position of functional foods and supplements with a serum LDL-C lowering effect in the spectrum ranging from universal to care-related CVD risk management, „Atherosclerosis” 2020, nr 311, s. 116–123pl
dc.description.referencesBandera E.V., Gifkins D.M., Moore D.F., McCullough M.L., Kushi L.H., Antioxidant vitamins and the risk of endometrial cancer: A dose-response meta-analysis, „Cancer Causes Control” 2009, t. 20, s. 699–711pl
dc.description.referencesBeaglehole R., Bonita R., Kjellstrom T.K., Podstawy epidemiologii, WHO, 1993pl
dc.description.referencesBenka-Coker W., Hoskovec L., Severson R., Balmes J., Wilson A., Magzamen S., The Joint Effect of Ambient Air Pollution and Agricultural Pesticide Exposures on Lung Function Among Children with Asthma, „Environ. Res.” 2020, t. 190, 109903pl
dc.description.referencesBingham S.A., Day N.E., Luben R., Ferrari P., Slimani N., Norat T., Clavel-Chapelon F., Kesse E., Nieters A., Boeing H., Tjønneland A., Overvad K., Martinez C., Dorronsoro M., Gonzalez C.A., Key T.J., Trichopoulou A., Naska A., Vineis P., Tumino R., …, Dietary fibre in food and protection against colorectal cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): an observational study, „Lancet” 2003, t. 361, nr 9368, s. 1496–501pl
dc.description.referencesBlomhoff R., Carlsen M.H., Andersen L.F., Jacobs D.R., Health benefits of nuts: potential role of antioxidants, „British Journal of Nutrition” 2006, t. 96(S2), s. S52-S60, https://doi.org/10.1017/BJN20061864pl
dc.description.referencesBoyle N.B., Lawton C., Dye L., The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress-A Systematic Review, „Nutrients” 2017, t. 9, nr 5, s. 429pl
dc.description.referencesVan den Bosch F., Paveley N., Van den Berg F., Hobbelen P., Oliver R., Mixtures as a Fungicide Resistance Management Tactic, „Phytopathol.” 2014, t. 104, s. 1264–1273pl
dc.description.referencesBundschuh R., Bundschuh M., Otto M., Schulz R., Food-related exposure to systemic pesticides and pesticides from transgenic plants: evaluation of aquatic test strategies, „Environ. Sci. Eur.” 2019, nr 31, 87, https://doi.org/10.1186/s12302–019–0266–1pl
dc.description.referencesCaccamo A., Maldonado M.A., Bokov A.F., Majumder S., Oddo S., CBP gene transfer increases BDNF levels and ameliorates learning and memory defi cits in a mouse model of Alzheimer’s disease, „Proc. Natl. Acad. Sci. US” 2010, t. 107, s. 22687–22692pl
dc.description.referencesCalder P.C., Nutrition, immunity and COVID-19, „BMJ Nutr. Prev. Health” 2020, t. 3, e000085pl
dc.description.referencesCerda-Opazo P., Gotteland M., Oyarzun-Ampuero F.A., Garcia L., Design, development and evaluation of nanoemulsion containing avocado peel extract with anticancer potential: A novel biological active ingredient to enrich food, „Food Hydrocolloids” 2021, nr 111, 106370pl
dc.description.referencesChan E., Zhang L.S., Is this food healthy? The impact of lay beliefs and contextual cues on food healthiness perception and consumption, „Current Opinion in Psychology” 2022, t. 46, s. 101348, https://doi.org/10.1016/j.copsyc.2022.101348pl
dc.description.referencesCoelho M.C., Pereira R.N., Rodrigues A.S., Teixeira J.A., Pintado M.E., The use of emergent technologies to extract added value compounds from grape by-products, „Trends Food Sci. Technol.” 2020, nr 106, s. 182–197pl
dc.description.referencesCordeiro M.L.D.S., Martins V.G.Q.A., Silva A.P.D., Rocha H.A.O., Rachetti V.P.S., Scortecci K.C., Phenolic Acids as Antidepressant Agents, „Nutrients” 2022, t. 14, 4309, https://doi.org/10.3390/nu14204309pl
dc.description.referencesCosta H.E., Cairrao E., Effect of Bisphenol A on the Neurological System: A Review Update, „Arch. Toxicol.” 2024, t. 98, nr 1, s. 1–73pl
dc.description.referencesCyran M., Wpływ środowiskowego narażenia na rtęć na funkcjonowanie organizmu człowieka, „Med. Środ.” 2013, 16, s. 55–58pl
dc.description.referencesDas U.N., Essential Fatty acids – a review, „Curr. Pharm. Biotechnol.” 2006, t. 7(6), s. 467–482pl
dc.description.referencesDayan F.E., Current Status and Future Prospects in Herbicide Discovery, „Plants” 2019, t. 8, nr 9, s. 341pl
dc.description.referencesDeacon G., Kettle C., Hayes D., Dennis C., Tucci J., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of depression, „Crit. Rev. Food Sci. Nutr.” 2017, t. 57, nr 1, s. 212–223pl
dc.description.referencesDevkota H.P., Adhikari-Devkota A., Phenolic acids, w: Antioxidants Effects in Health: The Bright and the Dark Side, Amsterdam 2022, s. 427–436, https://doi.org/10.1016/B978–0–12–819096–8.00014–8pl
dc.description.referencesDhuique-Mayer C., Gence L., Portet K., Tousch D., Poucheret P., Preventive action of retinoids in metabolic syndrome/type 2 diabetic rats fed with citrus functional food enriched in P-cryptoxanthin, „Food Funct.” 2020, nr 11(10), s. 9263–9271pl
dc.description.referencesDitlevsen K., Sandøe P., Lassen J., Healthy food is nutritious, but organic food is healthy because it is pure: The negotiation of healthy food choices by Danish consumers of organic food, „Food Quality and Preference” 2019, t. 71, s. 46–53, https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2018.06.001pl
dc.description.referencesDitlevsen K., Denver S., Christensen T., Lassen J., A taste for locally produced food – Values, opinions and sociodemographic differences among ‘organic’ and ‘conventional’ consumers, „Appetite” 2020, t. 147, 104544pl
dc.description.referencesDoseděl M., Jirkovský E., Macáková K., Krčmová L.K., Javorská L., Pourová J., Mercolini L., Remião F., Nováková L., Mladěnka P., Vitamin C – sources, physiological role, kinetics, deficiency, use, toxicity, and determination, „Nutrients” 2021, t. 13, nr 2, s. 615pl
dc.description.referencesKorzycka M. (red.), Wojciechowski P. (red.), Dziliński B., Pietrzyk M., Zboralska M., Zieliński A., Komentarz do rozporządzenia nr 178/2002 ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, Lex/el. 2018pl
dc.description.referencesEFSA, The 2022 European Union report on pesticide residues in food, „EFSA J.” 2024, t. 22, e8753pl
dc.description.referencesEFSA, National summary reports on pesticide residue analyses performed in 2022, „EFSA Support Publ.” 2024, t. 21, s. 1–270pl
dc.description.referencesEl-Sayed R.A., Jebur A.B., Kang W., El-Demerdash F.M., An Overview on the Major Mycotoxins in Food Products: Characteristics, Toxicity, and Analysis, „J. Futur. Foods” 2022, t. 2, s. 91–102pl
dc.description.referencesEssat M., Archer R., Williams I., Zarotti N., Coates E., Clowes M., The HighCALS group, Interventions to promote oral nutritional behaviours in people living with neurodegenerative disorders of the motor system: A systematic review, „Clin. Nutr.” 2020, t. 39, nr 8, s. 2547–2556pl
dc.description.referencesFarhan J.A., Kaczyński P., Perkowski M., Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej. Raport z wynikami badania ankietowego, Białystok 2023, https://doi.org/10.15290/spzzsipn.2023pl
dc.description.referencesFarhan J.A., Kaczyński P., Perkowski M., Public Perception of Healthy Food in The Light of Interdisciplinary Scientific Certainty. Survey report, Białystok 2023, https://doi.org/10.15290/pphfl isc.2023pl
dc.description.referencesFarhan J.A., Perkowski M., Pojęcia zdrowej żywności i zdrowego odżywiania w polityce i prawie Unii Europejskiej, „Przegląd Prawa Rolnego” 2023, nr 2(33), s. 109–124. doi:10.14746/ ppr.2023.33.2.6pl
dc.description.referencesGammoh N.Z., Rink L., Zinc in infection and inflammation, „Nutrients” 2017, t. 9, s. 624pl
dc.description.referencesGandy M.N., Corral M.G., Mylne J.S., Stubbs K.A., An Interactive Database to Explore Herbicide Physicochemical Properties, „Org. Biomol. Chem.” 2015, t. 13, s. 5586–5590pl
dc.description.referencesGarre-Olmo J., Epidemiology of Alzheimer’s Disease and Other Dementias, „Rev. Neurol.” 2018, t. 66, s. 377–386pl
dc.description.referencesGaspar M.C.M.P., Garcia A.M., Larrea-Killinger C., How would you define healthy food? Social representations of Brazilian, French and Spanish dietitians and young laywomen, „Appetite” 2020, t. 153, 104728, https://doi.org/10.1016/j.appet.2020.104728pl
dc.description.referencesGlasdam S.M., Glasdam S., Peters G.H., The importance of magnesium in the human body: A systematic literature review, „Adv Clin. Chem.” 2016, t. 73, s. 169–193pl
dc.description.referencesGodrich S., Kent K., Murray S., Auckland S., Lo J., Blekkenhorst L., Penrose B., Devine A., Australian consumer perceptions of regionally grown fruits and vegetables: Importance, enablers, and barriers, „Int. J. Environ. Res. Public Health” 2020, t. 17, 63pl
dc.description.referencesGökcen B.B., Şanlier N., Coffee consumption and disease correlations, „Crit. Rev. Food Sci. Nutr.” 2019, t. 59, nr 2, s. 336–348pl
dc.description.referencesGoodlad J.K., Marcus D.K., Fulton J.J., Lead and Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) Symptoms: A Meta-Analysis, „Clin. Psychol. Rev.” 2013, t. 33, s. 417–425pl
dc.description.referencesGonçalves B., Pinto T., Aires A., Morais M.C., Bacelar E., Anjos R., Ferreira-Cardoso J., Oliveira I., Vilela A., Cosme F., Composition of Nuts and Their Potential Health Benefits-An Overview, „Foods” 2023, t. 12, nr 5, 942pl
dc.description.referencesGorji N., Moeini R., Memariani Z., Almond, Hazelnut and Walnut, Three Nuts for Neuroprotection in Alzheimer’s Disease: A Neuropharmacological Review of Their Bioactive Constituents, „Pharmacol. Res.” 2018, t. 129, s. 115–127, https://doi.org/10.1016/j.phrs.2017.12.003pl
dc.description.referencesGrdeń P., Jakubczyk A., Health benefits of legume seeds, „Journal of the Science of Food and Agriculture” 2023, t. 103, s. 5213–5220. https://doi.org/10.1002/jsfa.12585pl
dc.description.referencesGröber U., Schmidt J., Kisters K., Magnesium in Prevention and Therapy, „Nutrients” 2015, t. 7, nr 9, s. 8199–8226pl
dc.description.referencesGramlich L., Meddings L., Alberda C., Wichansawakun S., Robbins S., Driscoll D., Bistrian B., Essential fatty acid deficiency in 2015: The impact of novel intravenous lipid emulsions, „J. Parenter Enteral Nutr.” 2015, nr 39 (1 Suppl), s. 61S-6Spl
dc.description.referencesGurikar C., Shivaprasad D.P., Sabillón L., Nanje Gowda N.A., Siliveru K., Impact of Mycotoxins and Their Metabolites Associated with Food Grains, „Grain Oil Sci. Technol.” 2023, t. 6, s. 1–9pl
dc.description.referencesHa E., Basu N., Bose-O’Reilly S., Current progress on understanding the impact of mercury on human health, „Environ. Res.” 2017, nr 152, s. 419–433pl
dc.description.referencesHaber A., Szałaj M. (red.), Ewaluacja wobec wyzwań stojących przed sektorem finansów publicznych, Warszawa 2009pl
dc.description.referencesHagen L., Pretty Healthy Food: How and When Aesthetics Enhance Perceived Healthiness, „Journal of Marketing” 2021, t. 85, nr 2, s. 129–145, https://doi.org/10.1177/0022242920944384pl
dc.description.referencesHamid S., Yatoo A.M., Mir M.Y., Ali S., Mohamed H.I., Historical Perspective of Plant Phenolics, [w:] Plant Phenolics in Abiotic Stress Management, Singapore 2023, s. 1–22, https://doi. org/10.1007/978–981–19–6426–8_1pl
dc.description.referencesHaws K.L., Reczek R.W., Sample K.L., Healthy Diets Make Empty Wallets: The Healthy = Expensive Intuition, „Journal of Consumer Research” 2017, t. 43, nr 6, s. 992–1007, https://doi.org/10.1093/jcr/ucw078pl
dc.description.referencesHemilä H., Chalker E., Vitamin C for preventing and treating the common cold, „Cochrane Database Syst. Rev.” 2013, CD000980pl
dc.description.referencesHemilä H., Petrus E.J., Fitzgerald J.T., Prasad A., Zinc acetate lozenges for treating the common cold: an individual patient data meta‐analysis, „Br. J. Clin. Pharmacol.” 2016, t. 82, s. 1393–139pl
dc.description.referencesHolick M.F., The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention, „Rev. Endocr. Metab. Disord.” 2017, nr 18(2), s. 153–165pl
dc.description.referencesHołyńska-Iwan I., Szewczyk-Golec K., Pyrethroids: How They Affect Human and Animal Health?, „Medicina (Kaunas)” 2020, t. 56, nr 11, 582pl
dc.description.referencesHouston M.C., Harper K.J., Potassium, magnesium, and calcium: their role in both the cause and treatment of hypertension, „J. Clin. Hypertens. (Greenwich)” 2008, t. 10(7 Suppl 2), s. 3–11pl
dc.description.referencesIsmail A.A.A., Ismail Y., Ismail A.A., Chronic magnesium deficiency and human disease; time for reappraisal?, „QJM” 2018, nr 111(11), s. 759–763pl
dc.description.referencesIwaniuk P., Konecki R., Kaczyński P., Rysbekova A., Łozowicka B., Influence of seven levels of chemical/biostimulator protection on amino acid profile and yield traits in wheat, „Crop J.” 2022, t. 10, s. 1198–1206pl
dc.description.referencesJabłoński W., Wywiad telefoniczny ze wspomaganiem komputerowym (CATI). Działania ankieterskie w call centers, Łódź 2016pl
dc.description.referencesJarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Warszawa 2020pl
dc.description.referencesKaczmarek-Szczepańska B., Grabska-Zielińska S., Michalska-Sionkowska M., The Application of Phenolic Acids in The Obtainment of Packaging Materials Based on Polymers—A Review, „Foods” 2023, t. 12, 1343, https://doi.org/10.3390/foods12061343pl
dc.description.referencesKaczyński P., Łozowicka B., One-Step QuEChERS-Based Approach to Extraction and Cleanup in Multiresidue Analysis of Sulfonylurea Herbicides in Cereals by Liquid Chromatography– Tandem Mass Spectrometry, „Food Anal Methods” 2017, t. 10, 1pl
dc.description.referencesKamei Y., Hatazawa Y., Uchitomi R., Yoshimura R., Miura S., Regulation of skeletal muscle function by amino acids, „Nutrients” 2020, t. 12, 261, https://doi.org/10.3390/nu12010261pl
dc.description.referencesKang D.W., Park J.G., Ilhan Z.E., Wallstrom G., Labaer J., Adams J.B., Krajmalnik-Brown R., Reduced Incidence of Prevotella and Other Fermenters in Intestinal Microfl ora of Autistic Children, „PLoS One” 2013, t. 8, e68322pl
dc.description.referencesKapała A., Zamówienia publiczne na żywność lokalną w prawie Unii Europejskiej, „Przegląd Prawa Rolnego” 2022, t. 1, nr 30, s. 93–106, doi:10.14746/ppr.2022.30.1.7pl
dc.description.referencesKaur H., Agarwal S., Agarwal M., Agarwal V., Singh M., Therapeutic and preventive role of functional foods in process of neurodegeneration, „IJPSR” 2020, t. 11, nr 6, s. 2882–2891pl
dc.description.referencesKaur P., Radotra B., Minz R., Gill K., Impaired Mitochondrial Energy Metabolism and Neuronal Apoptotic Cell Death After Chronic Dichlorvos (OP) Exposure in Rat Brain, „Neurotoxicology” 2007, t. 28, nr 6, s. 1208–1219pl
dc.description.referencesKaur S., Rani U., Panesar P.S., Functional and nutraceutical potential of fruits and vegetables, [w:] Microbes in the Food Industry, „John Wiley & Sons, Ltd” 2023, s. 275–320pl
dc.description.referencesKhammissa R.A.G., Fourie J., Motswaledi M.H., Ballyram R., Lemmer J., Feller L., The biological activities of Vitamin D and its Receptor in relation to calcium and bone homeostasis, cancer, immune and cardiovascular systems, skin biology, and oral health, „Biomed Res. Int.” 2018, 9276380pl
dc.description.referencesKillin L.O., Starr J.M., Shiue I.J., Russ T.C., Environmental risk factors for dementia: a systematic review, „BMC Geriatrics” 2016, t. 16, s. 1–28pl
dc.description.referencesKim K.H., Kabir E., Johan S.A., A review on the distribution of Hg in the environment and its human health impacts, „J. Hazard. Mater.” 2016, nr 306, s. 376–385pl
dc.description.referencesKimball S.R., Jeff erson L.S., Amino acids as regulators of gene expression, „Nutr. Metab.” 2004, t. 1, 3, https://doi.org/10.1186/1743–7075–1–3pl
dc.description.referencesKolaříková V., Brodsky K., Petrásková L., Pelantová H., Cvačka J., Havlíček L., Křen V., Valentová K., Sulfation of Phenolic Acids: Chemoenzymatic vs. Chemical Synthesis, „Int. J. Mol. Sci.” 2022, t. 23, 15171, https://doi.org/10.3390/ijms232315171pl
dc.description.referencesKorzycka M., Wojciechowski P., Regulacja prawna żywności genetycznie zmodyfikowanej w USA i UE w kontekście planowanego Transatlantyckiego Porozumienia Handlowo-Inwestycyjnego (tTIP), „Studia Iuridica Lublinensia” 2017, t. 26, nr 1, s. 467pl
dc.description.referencesKorzycka M., Wojciechowski P., System prawa żywnościowego, Warszawa 2017pl
dc.description.referencesKorzycka M., Wojciechowski P. (red.), Urzędowa kontrola żywności: teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2019pl
dc.description.referencesKorzycka-Iwanow M., Wojciechowski P., Żywność ekologiczna w prawie USA i Unii Europejskiej, „Studia Iuridica Agraria” 2015, t. 13, s. 19–38, https://doi.org/10.15290/sia.2015.13.02pl
dc.description.referencesKoutros S., Silverman D.T., Alavanja M.C., Andreotti G., Lerro C.C., Heltshe S., Lynch C.F., Sandler D.P., Blair A., Beane Freeman L.E., Occupational Exposure to Pesticides and Bladder Cancer Risk, „Int. J. Epidemiol.” 2016, t. 45, nr 3, s. 792–805pl
dc.description.referencesKulik K., Waszkiewicz-Robak B., Biller E., Deklarowana a oznaczona analitycznie zawartość składników odżywczych w różnych rodzajach orzechów®, „Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego” 2019, nr 2, s. 49–56pl
dc.description.referencesKulik-Kupka K., Koszowska A., Brończyk-Puzoń A., Nowak J., Gwizdek K., Zubelewicz-Szkodzińska B., Arsen – trucizna czy lek? „Med. Pr.” 2016, t. 67, nr 1, s. 89–96pl
dc.description.referencesKumssa D.B., Joy E.J.M., Ander E.L., Watts M.J., Young S.D., Walker S., Broadleya M.R., Dietary calcium and zinc defi ciency risks are decreasing but remain prevalent, „Sci. Rep.” 2015, nr 5, 10974pl
dc.description.referencesKuchanowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa, 2020pl
dc.description.referencesKuźniar W., Surmacz T., Wierzbiński B., The Impact of Ecological Knowledge on Young Consumers’Attitudes and Behaviours towards the Food Market, „Sustainability” 2021, nr 13(4), https:// doi.org/10.3390/su13041984pl
dc.description.referencesKrzywy I., Krzywy E., Pastuszak-Gabinowska M., Brodkiewicz A., Ołów – czy jest się czego obawiać?, „Roczniki Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie” 2010, t. 56, nr 2, s. 118–128pl
dc.description.referencesLatifovic L., Freeman L.E.B., Spinelli J.J., Pahwa M., Kachuri L., Blair A., Cantor K.P., Zahm S.H., Weisenburger D.D., McLaughlin J.R., Dosman J.A., Pahwa P., Koutros S., Demers P.A., Harris S.A., Pesticide Use and Risk of Hodgkin Lymphoma: Results from the North American Pooled Project (NAPP), „Cancer Causes Control” 2020, t. 31, nr 6, s. 583–99pl
dc.description.referencesLei W.T., Shih P.C., Liu S.J., Lin C.Y., Yeh T.L., Effect of probiotics and prebiotics on immune response to influenza vaccination in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, „Nutrients” 2017, t. 9, 1175pl
dc.description.referencesLerro C.C., Hofmann J.N., Andreotti G., Koutros S., Parks C.G., Blair A., Albert P.S., Lubin J.H., Sandler D.P., Beane Freeman L.E., Dicamba Use and Cancer Incidence in the Agricultural Health Study: An Updated Analysis, „Int. J. Epidemiol.” 2020, 49(4), pp. 1326-1337pl
dc.description.referencesLi M., Wu Y., Ye L., The Role of Amino Acids in Endothelial Biology and Function, „Cells” 2022, t. 11,s. 1372, https://doi.org/10.3390/cells11081372pl
dc.description.referencesLi P., Yin Y-L., Li D., Kim S.W., Wu G., Amino acids and immune function, „Br. J. Nutr.” 2007, t. 98,s. 237–252, https://doi.org/10.1017/S000711450769936Xpl
dc.description.referencesLi X., Zhang H.S., Amino acid metabolism, redox balance and epigenetic regulation in cancer, „FEBS J.” 2024, t. 291, s. 412–429, https://doi.org/10.1111/febs.16803pl
dc.description.referencesLi Y., Fang R., Liu Z., Jiang L., Zhang J., Li H., Liu C., Li F., The association between toxic pesticide environmental exposure and Alzheimer’s disease: A scientometric and visualization analysis, „Chemosphere” 2021, t. 263, 128238pl
dc.description.referencesLootens O., Vermeulen A., Croubels S., De Saeger S., Van Bocxlaer J., De Boevre M., Possible Mechanisms of the Interplay Between Drugs and Mycotoxins—Is There a Possible Impact?, „Toxins (Basel)” 2022, t. 14, 873pl
dc.description.referencesLuo J., Shen L., Zheng D., Association between vitamin C intake and lung cancer: A dose-response metaanalysis, „Sci. Rep.” 2014, nr 4, 6161pl
dc.description.referencesLusk J.L., Consumer beliefs about healthy foods and diets, „PLoS One” 2019, t. 14, nr 10, e0223098, doi: 10.1371/journal.pone.0223098pl
dc.description.referencesŁozowicka B., Ilyasova G., Kaczyński P., Jankowska M., Rutkowska E., Hrynko I., Mojsak P., Szabuńko J., Multi-residue methods for the determination of over four hundred pesticides in solid and liquid high sucrose content matrices by tandem mass spectrometry coupled with gas and liquid chromatograph, „Talanta” 2016, t. 151, s. 51–61pl
dc.description.referencesŁozowicka B., Iwaniuk P., Konecki R., Kaczynski P., Kuldybayev N., Dutbayev Y., Impact of Diversified Chemical and Biostimulator Protection on Yield, Health Status, Mycotoxin Level, and Economic Profitability in Spring Wheat (triticum aestivum L.) Cultivation, „Agronomy” 2022, 12pl
dc.description.referencesŁozowicka B., Kaczyński P., Iwaniuk P., Analysis of 22 free amino acids in honey from Eastern Europe and Central Asia using LC-MS/MS technique without derivatization step, „J. Food Compos. Anal.” 2021, t. 98, 103837pl
dc.description.referencesŁozowicka B., Kaczyński P., Iwaniuk P., Rutkowska E., Socha K., Orywal K., Farhan J.A., Perkowski M., Nutritional compounds and risk assessment of mycotoxins in ecological and conventional nuts, „Food Chem.” 2024, t. 458, 140222pl
dc.description.referencesŁozowicka B., Rutkowska E., Jankowska M., Influence of QuEChERS modifications on recovery and matrix effect during the multi-residue pesticide analysis in soil by GC/MS/MS and GC/ECD/ NPD, „Environ. Sci. Pollut. Res.” 2017, t. 24, 8pl
dc.description.referencesMania M., Wojciechowska-Mazurek M., Starska K., Ryby i owoce morza jako źródło narażenia człowieka na metylortęć, „Rocz. Panstw. Zakl. Hig.” 2012, t. 63, s. 257–264pl
dc.description.referencesMason L.H., Harp J.P., Han D.Y., Pb Neurotoxicity: Neuropsychological Effects of Lead Toxicity, „BioMed Res. Int.” 2014, 840547pl
dc.description.referencesMarzec D., Znaczenie influencer marketingu w kształtowaniu decyzji współczesnych konsumentów, „Media i Społeczeństwo” 2022, nr 16, s. 154–174, https://doi.org/10.53052/MiS.2022.16.10pl
dc.description.referencesMcEvoy C., Woodside J.V., Vegetarian and Vegan Diets: Weighing the Claims, [w:] Nutrition Guide for Physicians, „Humana Press” 2010, s. 81–93pl
dc.description.referencesMentella M.C., Scaldaferri A., Gasbarrini A., Miggiano G.A.D., The role of nutrition in the COVID-19 pandemic, „Nutrients” 2021, t. 13, 1093pl
dc.description.referencesVan der Meulen B.M.J., The Structure of European Food Law, „Laws” 2013, t. 2, nr 2, s. 69-98pl
dc.description.referencesVan der Meulen B.M.J., The System of Food Law in the European Union, „Deakin Law Review” 2009, t. 14, nr 2, s. 305–339, https://doi.org/10.21153/dlr2009vol14no2art145pl
dc.description.referencesMider D., Jak badać opinię publiczną w internecie? Ewaluacja wybranych technik badawczych, „Przegląd Socjologiczny” 2013, t. 62, nr 1, s. 209–224pl
dc.description.referencesMilesi M.M., Durando M., Lorenz V., Gastiazoro M.P., Varayoud J., Postnatal Exposure to Endosulfan Affects Uterine Development and Fertility, „Mol. Cell. Endocrinol.” 2020, t. 511, 110855pl
dc.description.referencesMoni S.S., Functional Vegetables and Medicinal Uses: Cure and Curse, [w:] Applications of Functional Foods and Nutraceuticals for Chronic Diseases, „CRC Press” 2023, s. 117–135pl
dc.description.referencesMötteli S., Keller C., Siegrist M., Barbey J., Bucher T., Consumers’ practical understanding of healthy food choices: a fake food experiment, „British Journal of Nutrition” 2016, t. 116, nr 3, s. 559–566, https://doi.org/10.1017/S0007114516002130pl
dc.description.referencesMukuddem-Petersen J., Oosthuizen W., Jerling J.C., A Systematic Review of the Effects of Nuts on Blood Lipid Profi les in Humans, „The Journal of Nutrition” 2005, t. 135, nr 9, s. 2082–2089, https://doi.org/10.1093/jn/135.9.2082pl
dc.description.referencesNash S.D., Nash D.T., Nuts as part of a healthy cardiovascular diet, „Current Atherosclerosis Reports” 2008, t. 10, s. 529–535. https://doi.org/10.1007/s11883–008–0082–3pl
dc.description.referencesNezlek J.B., Forestell C.A., Vegetarianism as a social identity, „Curr. Opin. Food Sci.” 2020, t. 33, s. 45–51pl
dc.description.referencesNieber K., The Impact of Coffee on Health, „Planta Med.” 2017, t. 83, nr 16, s. 1256–1263pl
dc.description.referencesNugrahani I., Jessica M.A., Amino acids as the potential co-former for co-crystal development: A review, „Molecules” 2021, t. 26, 3279, https://doi.org/10.3390/molecules26113279pl
dc.description.referencesO’Hara S., Toussaint E.C., Food Access in Crisis: Food Security and COVID-19, „Ecological Economics” 2021, nr 180, https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2020.106859pl
dc.description.referencesO’Keefe S.J., Li J.V., Lahti L., Ou J., Carbonero F., Mohammed K., Posma J.M., Kinross J., Wahl E., Ruder E., Vipperla K., Naidoo V., Mtshali L., Tims S., Puylaert P.G., DeLany J., Krasinskas A., Benefi el A.C., Kaseb H.O., Newton K., Fat, fibre and cancer risk in African Americans and rural Africans, „Nat. Commun.” 2015, t. 6, 6342pl
dc.description.referencesOkyere H., Voegborlo R.B., Agorku S.E., Human exposure to mercury, lead and cadmium through consumption of canned mackerel, tuna, pilchard and sardine, „Food Chem.” 2015, t. 179, s. 331–335pl
dc.description.referencesOlechno E., Puścion-Jakubik A., Socha K., Zujko M.E., Coffee Brews: Are They a Source of Macroelements in Human Nutrition?, „Foods” 2021, t. 10, nr 6, 1328pl
dc.description.referencesPal A., Squitti R., Picozza M., Pawar A., Rongioletti M., Dutta A.K., Sahoo S., Goswami K., Sharma P., Prasad R., Zinc and COVID-19: Basis of current clinical trials, „Biol. Trace Elem. Research” 2021, nr 199(8), s. 2882–2892pl
dc.description.referencesPandey A.K., Samota M.K., Kumar A., Sanches Silva A., Dubey N.K., Fungal Mycotoxins in Food Commodities: Present Status and Future Concerns, „Front. Sustain. Food Syst.” 2023, t. 7, 1162595pl
dc.description.referencesPeters S., Verhagen H., Publication bias and Nutri-Score: A complete literature review of the substantiation of the effectiveness of the front-of-pack logo Nutri-Score, „PharmaNutrition” 2024, t. 27, 100380, doi:10.1016/j.phanu.2024.100380pl
dc.description.referencesPlatel K., Srinivasan K., Bioavailability of Micronutrients from Plant Foods: An Update, „Crit. Rev. Food Sci. Nutr.” 2016, t. 56, nr 10, s. 1608–1619pl
dc.description.referencesPlasek B., Lakner Z., Temesi Á., Factors that Influence the Perceived Healthiness of Food-Review, „Nutrients” 2020, t. 12, nr 6, s. 1881, doi: 10.3390/nu12061881pl
dc.description.referencesPopp J., Peto K., Nagy J., Pesticide productivity and food security, A review. „Agron. Sustain Develop” 2013, t. 33, s. 243–255. https://doi.org/10.1007/s13593–012–0105-xpl
dc.description.referencesPrintezis I., Grebitus C., Marketing Channels for Local Food, „Ecological Economics” 2018, t. 152, s. 161–171pl
dc.description.referencesXia D., Parvizi N., Zhou Y., Xu K., Jiang H., Li R., Hang Y., Lu Y., Paternal Fenvalerate Exposure Influences Reproductive Functions in the Offspring, „Reprod. Sci.” 2013, t. 20, nr 11, s. 1308–15pl
dc.description.referencesXu R., Kiarie E.G., Yiannikouris A., Sun L., Karrow N.A., Nutritional Impact of Mycotoxins in Food Animal Production and Strategies for Mitigation, „J. Anim. Sci. Biotechnol.” 2022, t. 13, s. 1–19pl
dc.description.referencesXu X., Yu E., Liu L., Zhang W., Wei X., Gao X., Song N., Fu C., Dietary intake of vitamins A, C, and E and the risk of colorectal adenoma: A meta-analysis of observational studies, „Eur. J. Cancer Prev.” 2013, t. 22, s. 529–539pl
dc.description.referencesRayman M.P., The importance of selenium to human health, „The Lancet” 2000, t. 356(9225), s. 233–241pl
dc.description.referencesRead S.A., Obeid S., Ahlenstiel C., Ahlenstiel G., The role of zinc in antiviral immunity, „Adv. Nutr.” 2019, t. 10(4), s. 696–710pl
dc.description.referencesRezende-Teixeira P., Dusi R.G., Jimenez P.C., Espindola L.S., Costa-Lotufo L.V., What Can We Learn from Commercial Insecticides? Efficacy, Toxicity, Environmental Impacts, and Future Developments, „Environmental Pollution” 2022, t. 300, 118983pl
dc.description.referencesRichardson J.R., Fitsanakis V., Westerink R.H.S., Kanthasamy A.G., Neurotoxicity of Pesticides, „Acta Neuropathol” 2020, t. 138, nr 3, s. 343–362pl
dc.description.referencesRonteltap A., Sijtsema S.J., Dagevos H., Winter M.A. de, Construal levels of healthy eating. Exploring consumers’ interpretation of health in the food context, „Appetite” 2012, t. 59, nr 2, s. 333–340, https://doi.org/10.1016/j.appet.2012.05.023pl
dc.description.referencesRosa-Martínez E., Bovy A., Plazas M., Tikunov Y., Prohens J., Pereira-Dias L., Genetics and breeding of phenolic content in tomato, eggplant and pepper fruits, „Front. Plant Sci.” 2023, t. 14, 1135237, https://doi.org/10.3389/fpls.2023.1135237pl
dc.description.referencesRutkowska E., Łozowicka B., Kaczyński P., Modification of Multiresidue QuEChERS Protocol to Minimize Matrix Effect and Improve Recoveries for Determination of Pesticide Residues in Dried Herbs Followed by GC-MS/MS, „Food Anal. Methods.” 2018, t. 11(1), s. 1–16pl
dc.description.referencesRutkowski K. (red.), Wartości odżywcze i zdrowotne owoców i warzyw, Skierniewice 2017pl
dc.description.referencesRydzyński K., Stępnik M., Genetyczne efekty narażenia na arsen i kadm; interakcje z innymi czynnikami. „Med. Pr.” 2001, t. 52 (Supl.14), s. 5–10pl
dc.description.referencesSaqib M.N., Rahman M.R.T., Phenolic acids, w: Nutraceuticals and Health Care, Academic Press 2021, s. 303–316, https://doi.org/10.1016/B978–0–323–89779–2.00014–4pl
dc.description.referencesSarkar A., Lehto S.M., Harty S., Dinan T.G., Cryan J.F., Burnet P.W.J., Psychobiotics and the Manipulation of Bacteria-Gut-Brain Signals, „Trends Neurosci.” 2016, t. 39, s. 763–81pl
dc.description.referencesSastry P.S., Lipids of Nervous Tissue: Composition and Metabolism, „Prog. Lipid Res.” 1985, t. 24, s. 69–176pl
dc.description.referencesSehrawat R., Rathee P., Akkol E.K., Khatkar S., Lather A., Redhu N., Khatkar A., Phenolic Acids – Versatile Natural Moiety with Numerous Biological Applications, „Curr. Top. Med. Chem.” 2022, t. 22, s. 1472–1484, https://doi.org/10.2174/1568026622666220623114450pl
dc.description.referencesSeńczuk W., Toksykologia współczesna, Warszawa 2016pl
dc.description.referencesSerafim P., Borges C.A., Cabral-Miranda W., Jaime P.C., Ultra-Processed Food Availability and Sociodemographic Associated Factors in a Brazilian Municipality, „Frontiers in Nutrition” 2022, nr 9, https://doi.org/10.3389/fnut.2022.858089pl
dc.description.referencesSilbergeld E.K., Waalkes M., Rice J.M., Lead as a carcinogen: experimental evidence and mechanisms of action, „Am. J. Ind. Med.” 2000, t. 38, nr 3, s. 316–323pl
dc.description.referencesSilva Junior E.C., Wadt L.H.O., Silva K.E., Lima R.M.B., Batista K.D., Guedes M.C., Carvalho G.S., Carvalho T.S., Reis A.R., Lopes G., Guilherme L.R.G., Natural variation of selenium in Brazil nuts and soils from the Amazon region, „Chemosphere” 2017, t. 188, s. 650–658pl
dc.description.referencesSong L., Calcium and bone metabolism indices, „Adv. Clin. Chem.” 2017, t. 82, s. 1–46pl
dc.description.referencesSpector A.A., Kim H.Y., Discovery of essential fatty acids, „J. Lipid Res.” 2015, t. 56(1), s. 11–21pl
dc.description.referencesSrogosz T., Globalne zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Aspekty prawne, Warszawa 2022pl
dc.description.referencesSrogosz T., Międzynarodowe prawo żywnościowe, Warszawa 2020pl
dc.description.referencesStanescu C.G., The Responsible Consumer in the Digital Age: On the Conceptual Shift from ‘Average’ to ‘Responsible’ Consumer and the Inadequacy of the ‘Information Paradigm’ in Consumer Financial Protection, Rochester, NY, 2019pl
dc.description.referencesStiller A., Garrison K., Gurdyumov K., Kenner J., Yasmin F., Yates P., Song B.H., From fighting critters to saving lives: Polyphenols in plant defense and human health, „Int. J. Mol. Sci.” 2021, t. 22, 8995, https://doi.org/10.3390/ijms22168995pl
dc.description.referencesSukumar C.A., Shanbhag V., Shastry A.B., Paraquat: The Poison Potion, „Indian J. Crit. Care. Med.” 2020, 23, s. S263–S266pl
dc.description.referencesSzajkowska A., Regulating Food Law: Risk Analysis and the Precautionary Principle as General Principles of EU Food Law, Wageningen Academic Publishers, 2012pl
dc.description.referencesSzreder M., Metody i techniki sondażowych badań opinii, Warszawa, 2010pl
dc.description.referencesSztabiński P.B., Wywiad telefoniczny ze wspomaganiem komputerowym (CATI): co zyskujemy, co tracimy?, „Research and Methods” 1999, nr 8(1), s. 51–66pl
dc.description.referencesSztumski J., Wstęp do metod i technik badań społecznych, Katowice 2020pl
dc.description.referencesŚwiderski F., Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2018pl
dc.description.referencesTang G.Y., Meng X., Gan R.Y., Zhao C.N., Liu Q., Feng Y.B., Li S., Wei X.L., Atanasov A.G., Corke H., Li H.B., Health Functions and Related Molecular Mechanisms of Tea Components: An Update Review, „Int. J. Mol. Sci.” 2019, t. 20, nr 24, 6196pl
dc.description.referencesTangvik R.J., Bruvik F.K., Drageset J., Kyte K., Hunskar I., Effects of oral nutrition supplements in persons with dementia: A systematic review, „Geriatric Nursing” 2021, nr 42(1), s. 117–123pl
dc.description.referencesThaler R.H., Sunstein C.R., Nudge: The Final Edition, „Penguin Boks” 2021pl
dc.description.referencesThomas P., Dong J., Novel Mechanism of Endocrine Disruption by Fungicides Through Binding to the Membrane Androgen Receptor, ZIP9 (SLC39A9), and Antagonizing Rapid Testosterone Induction of the Intrinsic Apoptotic Pathway, „Steroids” 2019, t. 149, 108415pl
dc.description.referencesTopolska K., Florkiewicz A., Filipiak-Florkiewicz A., Functional Food-Consumer Motivations and Expectations, „Int. J. Environ. Res. Public Health” 2021, t. 18, nr 10, 5327pl
dc.description.referencesVaz Patto M.C., Amarowicz R., Aryee A.N.A., Boye J.I., Chung H.J., Martín-Cabrejas M.A., Domoney C., Achievements and Challenges in Improving the Nutritional Quality of Food Legumes, „Critical Reviews in Plant Sciences” 2018, t. 34, nr 1–3, s. 105–143, https://doi.org/10.1080/07352689.2014.897907pl
dc.description.referencesVenter C., Eyerich S., Sarin T., Klatt K.C., Nutrition and the immune system: A complicated tango, „Nutrients” 2020, t. 12, 818pl
dc.description.referencesVezza T., Canet F., Maranón A.M. de, Banuls C., Rocha M., Victor V.M., Phytosterols: Nutritional health players in the management of obesity and its related disorders, „Antioxidants” 2020, nr 9(12), s. 1–20pl
dc.description.referencesVigar V., Myers S., Oliver C., Arellano J., Robinson S., Leifert C., A Systematic Review of Organic Versus Conventional Food Consumption: Is There a Measurable Benefit on Human Health?, „Nutrients” 2019, t. 12, nr 1, 7, doi: 10.3390/nu12010007pl
dc.description.referencesVignesh R., Swathirajan C.R., Tun Z.H., Rameshkumar M.R., Solomon S.S., Balakrishnan P., Could perturbation of gut microbiota possibly exacerbate the severity of COVID-19 via cytokine storm?, „Front. Immunol.” 2021, t. 11, 607734pl
dc.description.referencesVogt N.M., Kerby R.L., Dill-McFarland K.A., Harding S.J., Merluzzi A.P., Johnson S.C., Carlsson C.M., Asthana S., Zetterberg H., Blennow K., Bendlin B.B., Rey F.E., Gut Microbiome Alterations in Alzheimer’s Disease, „Sci. Rep.” 2017, t. 7, 13537pl
dc.description.referencesWang T.L. et al., Can We Improve the Nutritional Quality of Legume Seeds?, „Plant Physiology” 2003, t. 131, nr 3, s. 886–891, https://doi.org/10.1104/s.102.017665pl
dc.description.referencesWojciechowska-Mazurek M., Mania M., Starska K., Kadm w środkach spożywczych – celowość obniżenia limitów, „Przemysł Spożywczy” 2010, nr 64, s. 45–48pl
dc.description.referencesWoźniak M., Waśkiewicz A., Ratajczak I., The Content of Phenolic Compounds and Mineral Elements in Edible Nuts, „Molecules” 2022, t. 27, nr 14, https://doi.org/10.3390%2Fmolecules27144326pl
dc.description.referencesWu H., Liao Q., Chillrud S.N., Yang Q., Huang L., Bi J., Yan B., Environmental exposure to cadmium: health risk assessment and its associations with hypertension and impaired kidney function, „Sci. Rep.” 2016, t. 6, 29989pl
dc.description.referencesZakaria N.F., Hamid M., Khayat M.E., Amino acid-induced impairment of insulin signaling and involvement of G-protein coupling receptor, „Nutrients” 2021, t. 13, 2229, https://doi. org/10.3390/nu13072229pl
dc.description.referencesZárate L.V., Pontillo C.A., Español A., Miret N.V., Chiappini F., Cocca C., Álvarez L., Pisarev D.K. de, Sales M.E., Randi A.S., Angiogenesis Signaling in Breast Cancer Models is Induced by Hexachlorobenzene and Chlorpyrifos, Pesticide Ligands of the Aryl Hydrocarbon Receptor, „Toxicol. Appl. Pharmacol.” 2020, t. 401, 115093pl
dc.description.referencesZhuang E., Uchio E., Lilly M., Zi X., Fruehauf J.P., A phase II study of docetaxel plus lycopene in metastatic castrate resistant prostate cancer, „Biomed. Pharmacother.” 2021, nr 143, 112226pl
dc.description.referencesZubrod J.P., Bundschuh M., Arts G., Brühl C.A., Imfeld G., Knäbel A., Payraudeau S., Rasmussen J.J., Rohr J., Scharmüller A., Smalling K., Stehle S., Schulz R., Schäfer R.B., Fungicides: An Overlooked Pesticide Class?, „Environ. Sci. Technol.” 2019, t. 53, s. 3347–3365pl
dc.description.referencesZúñiga-Venegas L., Saracini C., Pancetti F., Muñoz-Quezada M.T., Lucero B., Foerster C., Cortés S., Exposición a Plaguicidas en Chile y Salud Poblacional: Urgencia para la Toma de Decisiones, „Gac. Sanit.” 2020, t. 30, nr 5, s. 480-487pl
dc.description.referencesRozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. UE L 31 z 01.02.2002, s. 1, z późn. zm.)pl
dc.description.referencesRozporządzenie (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy (Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003, s. 1, z późn. zm.; polskie wydanie specjalne: rozdział 13, t. 032, s. 432)pl
dc.description.referencesRozporządzenie (WE) nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. dotyczące możliwości śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie i zmieniające dyrektywę 2001/18/WE (Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003, s. 24)pl
dc.description.referencesRozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. Urz UE L 70 z 16.03.2005, s. 1, z późn. zm.)pl
dc.description.referencesRozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, s. 1, z późn. zm.)pl
dc.description.referencesRozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, s. 9, z późn. zm.)pl
dc.description.referencesRozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, s. 26, z późn. zm.)pl
dc.description.referencesRozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, s. 16, z późn. zm.)pl
dc.description.referencesRozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, s. 34, z późn. zm.)pl
dc.description.referencesRozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 470/2009 z dnia 6 maja 2009 r. ustanawiające wspólnotowe procedury określania maksymalnych limitów pozostałości substancji farmakologicznie czynnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 oraz zmieniające dyrektywę 2001/82/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i rozporządzenie (WE) nr 726/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz. Urz. UE L 152 z 16.06.2009, s. 11)pl
dc.description.referencesRozporządzenie Komisji (UE) nr 37/2010 z dnia 22 grudnia 2009 r. w sprawie substancji farmakologicznie czynnych i ich klasyfikacji w odniesieniu do maksymalnych limitów pozostałości w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 015 z 20.01.2010, s. 1, z późn. zm.)pl
dc.description.referencesRozporządzenie (UE) nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, s. 18, z późn. zm.)pl
dc.description.referencesRozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci (Dz. Urz. UE L 136 z 25.05.2012, s. 1, z późn. zm.)pl
dc.description.referencesRozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych oraz uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz. Urz. UE L 150 z 14.06.2018, s. 1, z późn. zm.)pl
dc.description.referencesRozporządzenie Rady (Euratom) 2016/52 z dnia 15 stycznia 2016 r. określające maksymalne dozwolone poziomy skażenia promieniotwórczego żywności i pasz po awarii jądrowej lub w innym przypadku zdarzenia radiacyjnego oraz uchylające rozporządzenie (Euratom) nr 3954/87 oraz rozporządzenia Komisji (Euratom) nr 944/89 i (Euratom) nr 770/90 (Dz. Urz. UE L 13 z 20.01.2016, s. 2)pl
dc.description.referencesRozporządzenie Komisji (UE) 2023/915 z dnia 25 kwietnia 2023 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 (Dz. Urz. UE L 119 z 05.05.2023, s. 103, z późn. zm.)pl
dc.description.referencesRozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz. Urz. UE L 1143 z 23.04.2024, 2024/1143)pl
dc.description.referencesUstawy z dnia 4 września 1997 r. o działach administracji rządowej (Dz.U. z 2022 r. poz. 2512 z 2023 r. poz. 2029 oraz z 2024 r. poz. 834 i 862)pl
dc.description.referencesUstawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2023 r. poz. 1980)pl
dc.description.referencesUstawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. z 2005 r. poz. 265 i 1480)pl
dc.description.referencesUstawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2023 r. poz. 1448)pl
dc.description.referencesApo-Discounter, „Dodatki do żywności E. Czy należy się ich bać?”, https://www.apo-discounter.pl/blog/zdrowie-w-kuchni/dodatki-do-zywnosci-e-czy-nalezy-sie-ich-bacpl
dc.description.referencesThe Behavioural Insights Team, „About us”, [dostęp: 15.09.2024], https://www.bi.team/about-uspl
dc.description.referencesKomisja Europejska, „Pestycydy i ochrona roślin”, [dostęp: 8.08.2022], https://agriculture.ec.europa.eu/sustainability/environmental-sustainability/low-input-farming/pesticides_plpl
dc.description.referencesKomisja Europejska, „Public Health – Non-Communicable Diseases”, [dostęp: 8.08.2022], https://health.ec.europa.eu/non-communicable-diseases/overview_enpl
dc.description.referencesMasterdieta, „Szkodliwe dodatki do żywności – lista szkodliwych ‘E’”, https://masterdieta.pl/szkodliwe-dodatki-do-zywnosci-lista-szkodliwych-epl
dc.description.referencesNajwyższa Izba Kontroli, „‘E’ w żywności bez kontroli”, https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-wzywnosci-bez-kontroli.htmlpl
dc.description.referencesPAP, „Wojciechowski: ugorowanie gruntów będzie dobrowolne, ograniczenie środków ochrony roślin nie wejdzie w życie”, 7 marca 2024, https://www.pap.pl/aktualnosci/wojciechowskiugorowanie-gruntow-bedzie-dobrowolne-ograniczenie-srodkow-ochrony-roslinpl
dc.description.referencesPyszności, „‘E’, które szkodzą najbardziej. Czytaj etykiety i wystrzegaj się tych dodatków do żywności”, https://pysznosci.pl/jakie-jest-najgorsze-e-szkodliwe-dodatki-do-zywnosci,6919175202 945153apl
dc.description.referencesUrząd Zamówień Publicznych, „Oznakowania o charakterze społecznym”, https://www.uzp.gov.pl/__data/assets/pdf_file/0027/39564/Oznakowania-spoleczne.pdfpl
dc.description.referencesWHO, „Cancer: Carcinogenicity of the Consumption of Red Meat and Processed Meat”, [dostęp: 8.08.2022], https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/cancercarcinogenicity-of-the-consumption-of-red-meat-and-processed-meatpl
dc.description.referencesWHO, „Non-Communicable Diseases”, [dostęp: 8.08.2022], https://www.who.int/news-room/factsheets/detail/noncommunicable-diseasespl
Występuje w kolekcji(ach):Książki / Rozdziały (Temida2)
Książki/Rozdziały (SzkDokt)
Książki/Rozdziały (WP)

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
J_A_Farhan_et_al_Spoleczna_percepcja_zdrowej_zywnosci.pdf3,55 MBAdobe PDFOtwórz
Pokaż uproszczony widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)