Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji:
http://hdl.handle.net/11320/9725
Tytuł: | Wykładniki gatunkowe tekstu w książce kucharskiej Nowoczesna kuchnia domowa… pod red. Prof. Emila Wyrobka |
Inne tytuły: | Genre markers in a cookery book on the basis of Nowoczesna kuchnia domowa… ‘Modern home cooking…’ edited by prof. Emil Wyrobek |
Autorzy: | Stokowska, Sylwia |
Słowa kluczowe: | culinary dictionary cookbook recipe Emil Wyrobek home cooking słownictwo kulinarne książka kucharska przepis kuchnia domowa |
Data wydania: | 2017 |
Data dodania: | 9-lis-2020 |
Wydawca: | Wydawnictwo Prymat, Wydział Filologiczny Uniwersytetu w Białymstoku |
Źródło: | Socjolekt - idiolekt - idiostyl: historia i współczesność, pod redakcją Urszuli Sokólskiej, Białystok 2017, s. 355-363 |
Konferencja: | Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Socjolekt - idiolekt - idiostyl. Historia i współczesność", 27-29 czerwca 2016 |
Abstrakt: | The article is focusing on analysis of characteristics exponents of the text in a cook‑ book Nowoczesna kuchnia domowa given in 1932 in Warsaw. Cookbook and recipe are connected with non‑linguistic reality and are classified as functional texts. Culinary texts demonstrate specific linguistic‑stylistic and genre features, such as: the accuracy, the conciseness, competence of the sender and the impersonality. Even though recipes in narrative form are close to general language, it is possible also to classify them to the specialist variation of language. In the Nowoczesna kuchnia domowa and other |
Afiliacja: | Uniwersytet w Białymstoku |
URI: | http://hdl.handle.net/11320/9725 |
ISBN: | 978-83-7657-202-4 |
Typ Dokumentu: | Book chapter |
Właściciel praw: | © Copyright by Uniwersytet w Białymstoku, Białystok 2017; |
Występuje w kolekcji(ach): | Materiały konferencyjne (WFil) Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Socjolekt - idiolekt - idiostyl. Historia i współczesność", 27-29 czerwca 2016 |
Pliki w tej pozycji:
Plik | Opis | Rozmiar | Format | |
---|---|---|---|---|
S_Stokowska_Wykladniki_gatunkowe_tekstu_w_ksiazce_kucharskiej.pdf | 108,29 kB | Adobe PDF | Otwórz |
Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)