REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/9725
Pełny rekord metadanych
Pole DCWartośćJęzyk
dc.contributor.authorStokowska, Sylwia-
dc.date.accessioned2020-11-09T11:22:18Z-
dc.date.available2020-11-09T11:22:18Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationSocjolekt - idiolekt - idiostyl: historia i współczesność, pod redakcją Urszuli Sokólskiej, Białystok 2017, s. 355-363pl
dc.identifier.isbn978-83-7657-202-4-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11320/9725-
dc.description.abstractThe article is focusing on analysis of characteristics exponents of the text in a cook‑ book Nowoczesna kuchnia domowa given in 1932 in Warsaw. Cookbook and recipe are connected with non‑linguistic reality and are classified as functional texts. Culinary texts demonstrate specific linguistic‑stylistic and genre features, such as: the accuracy, the conciseness, competence of the sender and the impersonality. Even though recipes in narrative form are close to general language, it is possible also to classify them to the specialist variation of language. In the Nowoczesna kuchnia domowa and otherpl
dc.language.isoplpl
dc.publisherWydawnictwo Prymat, Wydział Filologiczny Uniwersytetu w Białymstokupl
dc.subjectculinary dictionarypl
dc.subjectcookbookpl
dc.subjectrecipepl
dc.subjectEmil Wyrobekpl
dc.subjecthome cookingpl
dc.subjectsłownictwo kulinarnepl
dc.subjectksiążka kucharskapl
dc.subjectprzepispl
dc.subjectkuchnia domowapl
dc.titleWykładniki gatunkowe tekstu w książce kucharskiej Nowoczesna kuchnia domowa… pod red. Prof. Emila Wyrobkapl
dc.title.alternativeGenre markers in a cookery book on the basis of Nowoczesna kuchnia domowa… ‘Modern home cooking…’ edited by prof. Emil Wyrobekpl
dc.typeBook chapterpl
dc.rights.holder© Copyright by Uniwersytet w Białymstoku, Białystok 2017;-
dc.description.AffiliationUniwersytet w Białymstokupl
dc.description.referencesNowoczesna kuchnia domowa. Najnowszy poradnik w sztuce kulinarnej z objaśnieniami naukowemi o witaminach, o wartości odżywczej pokarmów i ich pożywności, o jarstwie, o poznawaniu środków spożywczych i ich przechowaniu, red. E. Wyrobek, Warszawa 1932.pl
dc.description.referencesAkacka E. M.,2004, Wybrane słownictwo dotyczące żywienia człowieka. Różnice pokoleniowe w mowie mieszkańców Białegostoku, [w:] Polszczyzna mówiona mieszkańców miast, red. H. Sędziak, Białystok, s. 177–185.pl
dc.description.referencesBochankowa A, 1984, Terminy kulinarne romańskiego pochodzenia w języku polskim do końca XVIII wieku, Kraków.pl
dc.description.referencesFalińska B., 1991, Z badań nad regionalizmami w słownictwie kulinarnym, [w:] Regionalizmy w języku familijnym (zbiór studiów), red. K. Handke, Wrocław, s. 79–88.pl
dc.description.referencesHandke K., 1999, Zjawiska konserwatyzmu językowego w tekstach polskich książek kucharskich, [w:] Polszczyzna północno‑wschodnia, cz. 2, red. B. Nowowiejski, Białystok, s. 135–160.pl
dc.description.referencesGajda S., 1988, O pojęciu idiostylu, [w:] Język osobniczy jako przedmiot badań lingwistycznych, red. J. Brzeziński, Zielona Góra, s. 23–34.pl
dc.description.referencesKlemensiewicz Z, 1961, W kręgu języka literackiego i artystycznego, Warszawa.pl
dc.description.referencesKurkowska H, Skorupka S., 1959, Stylistyka polska. Zarys, Warszawa.pl
dc.description.referencesŻarski W. 2008, Książka kucharska jako tekst, Wrocław.pl
dc.description.referencesŻarski W., 2013, Książka kucharska dla dzieci – adaptacja, odmiana gatunkowa, wariant tekstu?, [w:] Tekst – akt mowy – gatunek wypowiedzi, red. U. Sokólska, Białystok, s. 415–438.pl
dc.description.firstpage355pl
dc.description.lastpage363pl
dc.identifier.citation2Socjolekt - idiolekt - idiostyl: historia i współczesność, pod redakcją Urszuli Sokólskiejpl
dc.conferenceOgólnopolska Konferencja Naukowa "Socjolekt - idiolekt - idiostyl. Historia i współczesność", 27-29 czerwca 2016pl
Występuje w kolekcji(ach):Materiały konferencyjne (WFil)
Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Socjolekt - idiolekt - idiostyl. Historia i współczesność", 27-29 czerwca 2016

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
S_Stokowska_Wykladniki_gatunkowe_tekstu_w_ksiazce_kucharskiej.pdf108,29 kBAdobe PDFOtwórz
Pokaż uproszczony widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)