REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/8137
Pełny rekord metadanych
Pole DCWartośćJęzyk
dc.contributor.authorBednarczuk, Aleksandra-
dc.contributor.authorŚleszyński, Jerzy-
dc.date.accessioned2019-07-30T07:51:03Z-
dc.date.available2019-07-30T07:51:03Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationOptimum. Economic Studies, Nr 3(97) 2019, s. 19-32pl
dc.identifier.issn1506-7637-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11320/8137-
dc.description.abstractCel – Podstawowym celem opracowania jest przedstawienie problemu marnotrawstwa żywności jako rzeczywistego i istotnego problemu, który nie został dotąd rozwiązany przez instytucje międzynarodowe i krajowe. Najbardziej istotny wydaje się problem braku ujednoliconej i dokładnej metodyki mierzenia tego zjawiska na poziomie krajowym, która jest niezbędna w celu podjęcia odpowiednich kroków przeciwdziałających marnotrawstwu żywności. Metoda badań – Artykuł stanowi przegląd obecnego stanu wiedzy i dostępnych statystyk opisujących skalę marnotrawstwa żywności. Na wstępie marnotrawstwo żywności zostało zdefiniowane w oparciu o międzynarodowe porozumienia, dokumenty i badania. Następnie, na podstawie różnych opracowań i źródeł danych, przytoczono szacunkowe wielkości marnowanej żywności w skali światowej oraz w krajach Unii Europejskiej. Wnioski – Przeprowadzona analiza dostępnych materiałów przekonuje, że marnotrawstwo na świecie jest ogromne oraz zróżnicowane zarówno geograficznie, jak i w zależności od etapu życia produktu żywnościowego. Implikacje /rekomendacje – Artykuł implikuje konieczność podjęcia prac nad ujednoliceniem klasyfikacji i metodyki gromadzenia reprezentatywnych danych. Takie działania powinny stanowić priorytet dla organizacji biorących udział w debacie na temat problemu marnotrawstwa żywności.pl
dc.description.abstractPurpose – The main objective of the study is to present the problem of food waste as a real and significant problem, which has not been adequately addressed by international and national institutions. The most important issue seems to be the lack of a well defined and accurate methodology to measure this phenomenon at the national level, which is necessary to take appropriate steps to counteract the problem of food waste. Research method – The paper provides an overview of the current state of knowledge and available statistics describing the scale of food waste. At the beginning, food waste is defined on the basis of international agreements, documents and research. Next, on the basis of various studies and data sources, the estimated amounts of food waste on a global and European scales are quoted. Results – The analysis of available statistics proves that food waste around the world is enormous and varied depending on a geographical region and on the stage of the life cycle of the food product. Implications/recommendations – The paper implies that harmonizing the classification and methodology of gathering representative data is necessary. Such work should be a priority for organizations participating in the debate on the issue of food waste.pl
dc.description.sponsorshipArtykuł finansowany ze środków Badań Statutowych WNE UW.pl
dc.language.isoplpl
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu w Białymstokupl
dc.subjectmarnotrawstwo żywnościpl
dc.subjectżywnośćpl
dc.subjectwaste foodpl
dc.subjectfoodpl
dc.titleMarnotrawstwo żywności – problem pomiaru i dostępności danychpl
dc.title.alternativeFood waste: the problem of measurement and availability of datapl
dc.typeArticlepl
dc.identifier.doi10.15290/oes.2019.03.97.02-
dc.description.EmailAleksandra Bednarczuk: a.bednarczuk2@student.uw.edu.plpl
dc.description.EmailJerzy Śleszyński: sleszynski@wne.uw.edu.plpl
dc.description.AffiliationAleksandra Bednarczuk - Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warszawskipl
dc.description.AffiliationJerzy Śleszyński - Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warszawskipl
dc.description.referencesDyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady zmieniająca dyrektywę 2008/98/WE w sprawie odpadów, 2015, Komisja Europejska, https://eur-lex.europa.eu/resource.html? uri=cellar:c2b5929d-999e-11e5-b3b7-01aa75ed71a1.0011.02/DOC_1&format=PDF [data wejścia:14.06.2018].pl
dc.description.referencesEstimates of European food waste levels, 2016, FUSIONS, https://www.eufusions.org/phocadownload/Publications/Estimates%20of%20European%20food%20waste%20levels.pdf [data wejścia: 14.06.2018].pl
dc.description.referencesFood wastage footprint. Full-cost accounting. Final Report, 2014, FAO, http://www.fao.org/3/a-i3991e.pdf [data wejścia: 14.06.2018].pl
dc.description.referencesFood wastage footprint. Impacts on natural resources. Summary Report, 2013, FAO, http://www.fao.org/docrep/018/i3347e/i3347e.pdf [data wejścia: 14.06.2018].pl
dc.description.referencesGlobal Compact Network Poland. Cele Zrównoważonego Rozwoju – Sustainable Development Goals, 2018, http://ungc.org.pl/sdg/sustainable-develompent-goals [data wejścia: 05.12.2018].pl
dc.description.referencesPairon M., Roberti de Winghe M., 2015, The “food waste plug-in” – reference year 2012. Project description and outputs, https://circabc.europa.eu/sd/a/ec3f307e-1107-4d5e-8f7e-12d2ff43b464/20150702_FW_plugin.docx [data wejścia: 14.06.2018].pl
dc.description.referencesPreparatory study on food waste across EU 27. Final Report, 2011, European Communities, http://ec.europa.eu/environment/eussd/pdf/bio foodwaste_report.pdf [data wejścia: 14.06.2018].pl
dc.description.referencesRozporządzenie Komisji (UE) NR 849/2010 z dnia 27 września 2010 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2150/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie statystyk odpadów, 2010, Komisja Europejska, http://eur-lex.europa.eu/legalcontent/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX: 32010R0849&from=EN [data wejścia: 14.06.2018].pl
dc.description.referencesŚleszyński J., 2016, Footprinting, czyli mierzenie śladu pozostawionego w środowisku, „Optimum. Studia Ekonomiczne”, nr 1(79), s. 56-73, DOI: 10.15290/ose.2016.01.79.04.pl
dc.description.referencesŚleszyński J., 2016a, The principles of sustainability, „Ekonomia i środowisko”, nr 4(59), s. 10-21.pl
dc.description.referencesThe state of food security and nutrition in the world, 2018, FAO, http://www.fao.org/stateof-food-security-nutrition/en/ [data wejścia: 14.06.2018].pl
dc.description.referencesZambrzycki B., 2018, Food Waste monitoring in the amended Waste Framework Directive, https://circabc.europa.eu/sd/a/ea036dff-0f62-44a2-a44c- 012d8d25dd24/10.2%20DG%20Sante_Food%20waste%20for%20ESTAT%2012%20Mar%202018.pdf [data wejścia: 14.06.2018].pl
dc.description.number3(97)-
dc.description.firstpage19pl
dc.description.lastpage32pl
dc.identifier.citation2Optimum. Economic Studiespl
dc.identifier.orcidbrakorcid-
dc.identifier.orcid0000-0001-7814-4037pl
Występuje w kolekcji(ach):Optimum. Economic Studies, 2019, nr 3(97)

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Optimum_3_2019_A_Bednarczuk_J_Sleszynski_Marnotrawstwo_zywnosci.pdf333,51 kBAdobe PDFOtwórz
Pokaż uproszczony widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)