REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/8116
Pełny rekord metadanych
Pole DCWartośćJęzyk
dc.contributor.authorKozłowska-Burdziak, Mirosława-
dc.date.accessioned2019-07-25T07:18:06Z-
dc.date.available2019-07-25T07:18:06Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationOptimum. Economic Studies, Nr 3(97) 2019, s. 33-48pl
dc.identifier.issn1506-7637-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11320/8116-
dc.description.abstractCel – Celem artykułu jest określenie głównych tendencji w zakresie kształtowania się bezpieczeństwa żywnościowego w gospodarce Polski, ze szczególnym uwzględnieniem w tej kwestii roli województwa podlaskiego. Metoda badań – Analizę przeprowadzono w oparciu o dane GUS, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz studia literaturowe dotyczące poruszanej problematyki. Wnioski – W wyniku przeprowadzonej analizy stwierdzono, że ze względu na malejącą liczbę ludności i rosnącą dynamikę produkcji żywności jej fizyczna dostępność nie jest zagrożona. Istotną rolę w produkcji żywności odgrywa województwo podlaskie. Warunek dostępności ekonomicznej żywności zarówno w kraju, jak i w województwie podlaskim nie jest spełniony. Jakość zdrowotna produktów rolno-spożywczych w Polsce jest zróżnicowana i nie ma trwałej tendencji do poprawy, co obliguje do stałego jej monitorowania przez powołane do tego celu instytucje. W ostatnich latach zwiększa się także liczba zafałszowań żywności. Przedstawione w artykule tendencje w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego dowodzą, że problematyka jest ważna i ciągle aktualna. Mimo braku wyraźnych zagrożeń dla poziomu tego bezpieczeństwa w Polsce należy mieć na uwadze fakt, że nie jest to sytuacja stała i niezmienna, także w przyszłym okresie.pl
dc.description.abstractResearch method – The analysis was conducted on the basis of data obtained from the Central Statistical Office of Poland (GUS), the State Sanitary Inspectorate, the Office of the Chief Inspector of Food and Agricultural Products as well as the study of literature related to the issue being considered. Results – The analysis established that on account of decreasing levels of population and the growing capabilities for food production its physical availability is not threatened. The Podlasie Voivodeships plays a significant role in food production. The condition of economic availability of food both nationally as well as in the Podlasie Voivodeship has not been met. Health related quality of agriculturally produced food is varied and does not display a steady tendency for improvement which requires appropriate institutions to remain vigilant in monitoring it. The last several years have seen a rise in the number 4 of food fraud cases. The tendencies concerning food safety presented in the article prove that the subject remains important and valid. Despite the lack of a clear threat to the level of that safety in Poland, it must be remembered that this situation is not stable or unchangeable, a condition which also concerns the future.pl
dc.language.isoplpl
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu w Białymstokupl
dc.subjectbezpieczeństwo żywnościowepl
dc.subjectfizyczna i ekonomiczna dostępność żywnościpl
dc.subjectjakość żywnościpl
dc.subjectPolskapl
dc.subjectwojewództwo podlaskiepl
dc.subjectfood securitypl
dc.subjectphysical and economic availability of foodpl
dc.subjectfood qualitypl
dc.subjectPolandpl
dc.subjectPodlasie Voivodeshippl
dc.titleWarunki bezpieczeństwa żywnościowego Polski (ze szczególnym uwzględnieniem województwa podlaskiego)pl
dc.title.alternativeConditions for the food security of Poland (with special consideration of the Podlasie Voivodeship)pl
dc.typeArticlepl
dc.identifier.doi10.15290/oes.2019.03.97.03-
dc.description.Emailm.kozlowska@uwb.edu.plpl
dc.description.AffiliationWydział Ekonomii i Zarządzania, Uniwersytet w Białymstokupl
dc.description.referencesAnaliza poziomu ubóstwa w województwie podlaskim w latach 2015-2016, 2017, Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Białymstoku, Białystok.pl
dc.description.referencesAneks do opracowania sygnalnego „Zasięg ubóstwa ekonomicznego w Polsce w 2017”, 2018, GUS, https://stat.gov.pl/files/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/ 5487/14/5/1/aneks_zasieg_ubostwa_ekonomicznego_w_polsce_w_2017.pdf [data wejścia: 27.09.2018].pl
dc.description.referencesĆwieluch J., 2011, Ile mamy w magazynach na wypadek kataklizmu? Stoliczku nakryj się, „Polityka”, 28 marca, nr 2800.pl
dc.description.referencesInnowacje w służbie zrównoważonego wzrostu: biogospodarka dla Europy, 2012, Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów, Komisja Europejska, Bruksela, httpec.europa.euresearchbioeconomypdf201202_innovatingsustainablegrowth.pl.pdf [data wejścia 28.09.2017].pl
dc.description.referencesJakość życia w Polsce, 2015, GUS, Warszawa.pl
dc.description.referencesKowalczyk S., 2014, Bezpieczeństwo i jakość polskiej żywności, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, t. 16, z. 4, s. 147-152.pl
dc.description.referencesKowalczyk S., 2016, Bezpieczeństwo i jakość żywności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.pl
dc.description.referencesKozłowska-Burdziak M., 2014, Instytucjonalny wymiar bezpieczeństwa żywności w Polsce, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, t. 16, z. 4, s. 153-158.pl
dc.description.referencesKraciuk J., 2015, Bezpieczeństwo żywnościowe z perspektywy krajów słabo i wysoko rozwiniętych, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, t. 17, z. 3, s. 205-209.pl
dc.description.referencesKwasek M., 2016, Zrównoważona konsumpcja żywności sposobem na zmniejszenie marnotrawstwa żywności, IERiGŻ-PIB, Jachranka.pl
dc.description.referencesLudność. Stan i struktura oraz ruch naturalny w przekroju terytorialnym, 2006-2018, GUS, Warszawa.pl
dc.description.referencesMałysz J., 2009, Ekonomiczna interpretacja bezpieczeństwa żywnościowego, [w:] Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Kowalczyk S. (red.), SGH, Warszawa.pl
dc.description.referencesMarzęda-Młynarska K., 2014, Globalne zarządzanie bezpieczeństwem żywnościowym na przełomie XX i XXI wieku, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin.pl
dc.description.referencesOcena stanu sanitarnego województwa podlaskiego za 2017 rok, 2018, Państwowa Inspekcja Sanitarna Województwa Podlaskiego, Białystok.pl
dc.description.referencesPolska nie ma właściwych rezerw strategicznych, 2016, http://www.farmer.pl/finanse/polska-nie-ma-wlasciwych-rezerw- strategicznych,62564,1.html [data wejścia 21.06.2016].pl
dc.description.referencesPolski handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi w okresie styczeń-kwiecień 2018 roku, 2018. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Warszawa, http://www.kowr.gov.pl/uploads/pliki/analizy/handel_zagraniczny/Handel%20zagraniczny%20za%204%20miesi%C4%85ce%202018%20r.pdf [data wejścia: 16.10.2018].pl
dc.description.referencesPrawie 11 procent mieszkańców województwa podlaskiego żyje w skrajnej nędzy, 2016, http://www.wspolczesna.pl/wiadomosci/region/a/dane-gus-prawie-11-procmieszkancow-woj-podlaskiego-zyje-w-skrajnej-nedzy,10121620 [data wejścia 12.05.2016].pl
dc.description.referencesPrognoza ludności na lata 2014-2050, 2014, GUS, Warszawa.pl
dc.description.referencesRaport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015-2016, 2017, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.pl
dc.description.referencesRocznik statystyczny województwa podlaskiego, 2017, Urząd Statystyczny w Białymstoku.pl
dc.description.referencesRolnictwo, 2007-2018, GUS, Warszawa.pl
dc.description.referencesRolnictwo w województwie podlaskim w 2016 roku, 2017, Urząd Statystyczny w Białymstoku, Białystok.pl
dc.description.referencesRozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 roku, ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności, Dz.Urz. L 37 z 13.02.1993 r.pl
dc.description.referencesSprawozdania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Stan sanitarny kraju, 2011-2018, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Sanitarny, Warszawa.pl
dc.description.referencesStan sanitarny kraju, 2007-2018, GIS, Warszawapl
dc.description.referencesSustainable Agriculture Foresty and Fisheries in the Bioeconomy a Challenge for Europe, 2015, European Commission, Brussels.pl
dc.description.referencesUbóstwo ekonomiczne w Polsce w 2014 roku, 2015, GUS, Warszawa.pl
dc.description.referencesUstawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz.U.2006 nr 171, poz. 1225.pl
dc.description.referencesWiśniewska M., 2011, Jakość i bezpieczeństwo żywności, [w:] Zarządzanie jakością żywności, Systemy, Koncepcje, Instrumenty, Wiśniewska M., Malinowska E., Difin, Warszawa.pl
dc.description.referencesZ badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym. Analiza bezpieczeństwa żywnościowego Polski, 2015, Kwasek M. (red.), IERiGŻ-PIB, Warszawa.pl
dc.description.number3(97)-
dc.description.firstpage33pl
dc.description.lastpage48pl
dc.identifier.citation2Optimum. Economic Studiespl
dc.identifier.orcid0000-0002-2274-2617-
Występuje w kolekcji(ach):Artykuły naukowe (WEiF)
Optimum. Economic Studies, 2019, nr 3(97)

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Optimum_3_2019_M_Kozlowska-Burdziak_Warunki_bezpieczenstwa_zywnosciowego_Polski.pdf395,88 kBAdobe PDFOtwórz
Pokaż uproszczony widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)