REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/7529
Pełny rekord metadanych
Pole DCWartośćJęzyk
dc.contributor.authorFlorek, Joanna-
dc.contributor.authorCzerwińska-Kayzer, Dorota-
dc.date.accessioned2019-01-29T11:57:12Z-
dc.date.available2019-01-29T11:57:12Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationOptimum. Economic Studies, Nr 4(94) 2018, s. 62-71pl
dc.identifier.issn1506-7637-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11320/7529-
dc.description.abstractCel – Celem głównym artykułu było przedstawienie propozycji rachunku opłacalności produkcji roślinnej uwzględniającego korzyści biologiczne. Metodologia badania – W pracy ideę rachunku zaprezentowano na przykładzie produkcji roślin strączkowych. Założono, że w pierwszym roku uprawiano groch, w drugim roku rzepak. W pracy przyjęto założenie, że z punktu widzenia ekonomicznego, nie bez znaczenia jest, nieuwzględniany w kalkulacjach, wpływ następczy roślin strączkowych na glebę i plonowanie roślin uprawianych po nich. Wynik – Z badań wynika, iż uprawa roślin strączkowych w gospodarstwie przynosi wymierne korzyści w latach następnych. W uprawie grochu pastewnego w badanym okresie korzyści biologiczne stanowiły 2% przychodu ogółem, a w uprawie rzepaku 19%. Oryginalność/wartość – Przy ocenie ekonomicznej konkurencyjności roślin strączkowych w stosunku do roślin zbożowych i rzepaku rolnicy często zapominają uwzględnić dodatkowe korzyści (korzyści biologiczne) wynikające z uprawy tych pierwszych.pl
dc.description.abstractGoal –The purpose of the article was to present a proposal of profitability calculation for plant production taking into account biological benefits. Research methodology – In the article, the idea of the account was presented on the example of legume production. It was assumed that peas were grown in the first year, while rapeseed was grown in the second year. The article assumes that, from the economic point of view, the subsequent influence of the legumes on the soil and the yield of crops grown after them is not taken into account in the calculations. Score – The research shows that the cultivation of legumes on the farm brings tangible benefits in the following years. Biological benefits accounted for 2% of total income for pea cultivation, and 19% for rape cultivation in the analysed period.. Originality / value – When assessing the economic competitiveness of legumes in relation to cereals and oilseed rape, farmers often forget to take into account the additional benefits (biological benefits) resulting from the cultivation of the former.pl
dc.description.sponsorshipPublikacja została przygotowana w ramach badań Obszaru 5 Programu Wieloletniego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na lata 2016-2020 pn. „Zwiększanie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju”.pl
dc.language.isoplpl
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu w Białymstokupl
dc.subjectplanowanie w gospodarstwie rolnympl
dc.subjectrachunek opłacalnościpl
dc.subjectkorzyści biologicznepl
dc.subjectplanning in a farmpl
dc.subjectprofitability accountpl
dc.subjectbiological benefitspl
dc.titleKorzyści biologiczne z uprawy roślin strączkowych w planowaniu rolniczej produkcji roślinnejpl
dc.title.alternativeBiological benefits from growing legumes in the planning of agricultural crop productionpl
dc.typeArticlepl
dc.identifier.doi10.15290/oes.2018.04.94.06-
dc.description.EmailJoanna Florekl: florek@up.poznan.plpl
dc.description.EmailDorota Czerwińska-Kayzer: dorota.czerwinska@up.poznan.plpl
dc.description.AffiliationJoanna Florek - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniupl
dc.description.AffiliationDorota Czerwińska-Kayzer - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniupl
dc.description.referencesBień W., 2011, Zarządzanie finansami przedsiębiorstw, Wydawnictwo Difin, Warszawa.pl
dc.description.referencesBuczek J., Bobrecka-Jamro D., Szpunar-Krok E., Tobiasz-Salach T., 2009, Plonowanie pszenicy ozimej w zależności od przedplonu i stosowanych herbicydów, „Fragmenta Agronomica”, nr 26(3), s. 7-14.pl
dc.description.referencesBuk H., 2006, Nowoczesne zarządzanie finansami. Planowanie i kontrola, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa.pl
dc.description.referencesCebrowska T. (red.), 2010, Rachunkowość finansowa i podatkowa, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.pl
dc.description.referencesCzerwińska-Kayzer D., 2015, Korzyści biologiczne w rachunku opłacalności produkcji rolniczej, „Prace Naukowe UE Wrocław”, nr 398, s. 112-120.pl
dc.description.referencesCzerwińska-Kayzer D., 2015a, Wpływ dopłat na dochodowość uprawy roślin strączkowych, „Roczniki Naukowe SERiA”, XVII (3), s. 72-78.pl
dc.description.referencesCzerwińska-Kayzer D., Florek J., 2012, Opłacalność wybranych upraw roślin strączkowych, „Fragmenta Agronomica”, nr 29(4), s. 36-44.pl
dc.description.referencesCzerwińska-Kayzer D., Florek J., Jerzak M., Śmiglak-Krajewska M., 2015, Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju produkcji, infrastruktury rynku, systemu obrotu oraz opłacalności wykorzystania roślin strączkowych na cele paszowe, Wydawnictwo UP, Poznań.pl
dc.description.referencesDenisowska L., Jagła A., 2000, Metodyka liczenia nadwyżki bezpośredniej oraz zastosowanie jej w opracowaniu modelowego gospodarstwa rolniczego, www.ekr.rgr.sggw.pl [data wejścia: 21.02.2012].pl
dc.description.referencesDuraj J., 2004, Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.pl
dc.description.referencesDyrektywy Parlamentu Europejskiego 2009/128/WE z dnia 21.10.2009 r. ustanawiające ramy wspólnotowego działania na rzecz zrównoważonego stosowania pestycydów.pl
dc.description.referencesDzienia S., Sosnowski A., Romek B., 1989, Wpływ następczy roślin strączkowych na plonowanie zbóż, [w:] Nowe kierunki w uprawie i użytkowaniu roślin motylkowych, Wydawnictwo AR Szczecin, s. 48-60.pl
dc.description.referencesFlorek J., 2017, Możliwości wykorzystania roślin strączkowych do produkcji pasz w Polsce, „Roczniki Naukowe SERiA”, XXIX (4), s. 40-45.pl
dc.description.referencesGabrusewicz W., Kamela-Sowińska A., Poetschke H., 2002, Rachunkowość zarządcza, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.pl
dc.description.referencesHarasim A., 2000, Gospodarowanie zrównoważone na poziomie pola produkcyjnego, „Roczniki Naukowe SERiA”, II(5), s. 177-181.pl
dc.description.referencesJaworski J., Sokołowska K., Kondraszuk T., 2016, Wykorzystanie narzędzi zarządzania strategicznego w gospodarstwach rolniczych w Polsce. Wyniki badań, „Roczniki Naukowe SERiA”, XVIII(1), s. 105-110.pl
dc.description.referencesJerzak M., Czerwińska-Kayzer D., Florek J., Śmiglak-Krajewska M., 2012, Determinanty produkcji roślin strączkowych jako alternatywnego źródła białka – w ramach nowego obszaru polityki rolnej w Polsce, „Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G. Ekonomika Rolnictwa” 99(1), s. 113-120.pl
dc.description.referencesKomorowski J., 2001, Planowanie finansowe w przedsiębiorstwie, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk.pl
dc.description.referencesKulig B., 2011, Uprawa roślin strączkowych, http:/matrix.ar.krakow.pl.pl
dc.description.referencesManteuffel R., 1979, Ekonomika i organizacja gospodarstwa rolniczego, PWRiL, Warszawa.pl
dc.description.referencesMarzec J., 2002, Planowanie i budżetowanie działalności przedsiębiorstwa, Polskie Towarzystwo Ekonomiczne, Warszawa.pl
dc.description.referencesMostowski A., 2006, Metodyka tworzenia kalkulacji nadwyżek bezpośrednich działalności rolniczych, ODR.pl
dc.description.referencesMoszczeński S., 1930, Filozofia rachunkowości rolniczej, „Rolnictwo” II(3).pl
dc.description.referencesNowak E., 2001, Rachunkowość zarządcza, Wydawnictwo Profesjonalnej Szkoły Biznesu, Kraków.pl
dc.description.referencesNowak W., 2011, Podstawy metodologii badań w naukach o zarządzaniu, Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa.pl
dc.description.referencesPiwowar A., 2013, Zarys problematyki nawożenia w zrównoważonym rozwoju rolnictwa w Polsce, „Ekonomia i Środowisko”, nr 1, s. 143-155.pl
dc.description.referencesPrusiński J., 2017, Wpływ następczy roślin strączkowych na plonowanie zbóż i rzepaku, materiały konferencyjne.pl
dc.description.referencesZiętara W., 2009, Rachunek kosztów w przedsiębiorstwie rolniczym w teorii i praktyce, „J. Agribus. Rural Develop”, nr 2(12), s. 303-309.pl
dc.description.referencesŻmija D., 2014, Zrównoważony rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce, „Studia Ekonomiczne”, nr 166, s. 149-158.pl
dc.description.number4(94)
dc.description.firstpage62pl
dc.description.lastpage71pl
dc.identifier.citation2Optimum. Economic Studiespl
dc.identifier.orcid0000-0002-2990-3348-
dc.identifier.orcid0000-0003-4352-3074-
Występuje w kolekcji(ach):Optimum. Economic Studies, 2018, nr 4(94)

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Optimum_4_2018_J_Florek_D_Czerwinska-Kayzer_Korzysci_biologiczne.pdf238,45 kBAdobe PDFOtwórz
Pokaż uproszczony widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)