REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/2611
Pełny rekord metadanych
Pole DCWartośćJęzyk
dc.contributor.authorNiklińska, Natalia-
dc.contributor.authorWnorowski, Henryk-
dc.date.accessioned2015-03-12T08:20:31Z-
dc.date.available2015-03-12T08:20:31Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationOptimum. Studia Ekonomiczne, Nr 3(69) 2014, s. 156-168pl
dc.identifier.issn1506-7637-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11320/2611-
dc.description.abstractZagrożenie zachowań nieetycznych producentów i dystrybutorów dotyczy wszystkich aktywności biznesowych. Wydaje się, iż najdotkliwsze skutki występowania takich postaw można zanotować w obszarze wytwarzania żywności, ze względu na jej bezpośrednie konsekwencje dla zdrowia i życia ludzkiego. Żywność należy do dóbr niezbędnych, które zaspokajają podstawowe potrzeby człowieka (fizjologiczny głód, bezpieczeństwo, przynależność). Jedzenie daję siłę do działania wszystkiemu, co żyje. Jedzenie jest również źródłem przyjemności i radości życia, a wspólne spożywanie posiłków kształtuje: określone normy, wzorce estetyczne i przyzwyczajenia żywieniowe. Stąd naturalnym naszym dążeniem, a zarazem oczekiwaniem jest przekonanie, że to, co spożywamy, co oferują nam producenci żywności jest bezpieczne. Skoro tak nie jest (zdarza się), to rośnie znaczenie standardów etycznych producentów żywności, które powinny być wzmocnione klarownym i skutecznym systemem kontroli żywności.pl
dc.description.abstractAll types of business activity are under threat of unethical practices by manufacturers and distributors. It seems that the most severe effects of such behaviour can be observed in the field of food production, due to its direct consequences for human health and life. Food is an indispensable good, meeting basic human needs (physiological hunger, safety, belonging). It fuels all the bodily functions and activities of living organisms. Food is also a source of pleasure and enjoyment, whereas sharing meals gives rise to specific social standards, customs, and aesthetic patterns. Hence, it is natural that we expect that what we eat, what food producers offer us, is perfectly safe. As this is not always the case, it is tremendously important that higher ethical standards for food manufacturers should be enforced through the introduction of a clear and effective system of food control.pl
dc.language.isoplpl
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu w Białymstokupl
dc.subjectżywnośćpl
dc.subjectbezpieczeństwo żywnościpl
dc.subjectkonsumentpl
dc.subjectprzedsiębiorczośćpl
dc.subjectetyka producentów żywnościpl
dc.subjectsystem zapewniania bezpieczeństwa żywnościpl
dc.subjectfoodpl
dc.subjectfood safetypl
dc.subjectconsumerpl
dc.subjectentrepreneurshippl
dc.subjectethics of food producerspl
dc.subjectfood safety assurance systempl
dc.titleUwarunkowania etycznych postaw producentów żywnościpl
dc.title.alternativeFactors behind ethical attitudes of food producerspl
dc.typeArticlepl
dc.identifier.doi10.15290/ose.2014.03.69.10-
dc.description.EmailHenryk Wnorowski - h.wnorowski@uwb.edu.plpl
dc.description.AffiliationNatalia Niklińska – studentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiegopl
dc.description.Affiliationprof. zw. dr hab. Henryk Wnorowski – Wydział Ekonomii i Zarządzania Uniwersytetu w Białymstokupl
dc.description.number3(69)-
dc.description.firstpage156-
dc.description.lastpage168-
dc.identifier.citation2Optimum. Studia Ekonomicznepl
Występuje w kolekcji(ach):Artykuły naukowe (WEiF)
Optimum. Studia Ekonomiczne, 2014, nr 3(69)

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
10_Natalia Niklińska, Wnorowski.pdf654,95 kBAdobe PDFOtwórz
Pokaż uproszczony widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)