REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/15333
Tytuł: Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej. Raport z wynikami badania ankietowego
Autorzy: Farhan, Jakub Ali
Kaczyński, Piotr
Perkowski, Maciej
Data wydania: 2023
Data dodania: 25-wrz-2023
Wydawca: Wydawnictwo Prawo i Partnerstwo
Abstrakt: W ostatnich latach niepokojący trend w zakresie wzrostu liczby występowania przypadków chorób niezakaźnych sprawił, że zwiększyło się zainteresowanie kwestią tzw. „zdrowej żywności”. Pomimo ogromu regulacji dotyczących żywności, pojęcie „zdrowej żywności” nie jest ujęte w żadne ramy prawne, a jego rozumienie przez społeczeństwo jest niejednolite. Czym zatem jest według społeczeństwa „zdrowa żywność”? Niniejszy raport zawiera wyniki badania ankietowego, którego celem było uzyskanie odpowiedzi na to pytanie. Badanie ankietowe składało się z dwóch części – z jednej strony przeprowadzono badanie na reprezentatywnej grupie 1041 osób, a z drugiej strony przebadano 100 przedsiębiorców z branży żywnościowej. Uzyskane wyniki badania ankietowego stanowią dla zespołu badawczego punkt wyjścia do dalszych badań interdyscyplinarnych (nauki prawne, nauki chemiczne, nauki medyczne) w obszarze problemowym „zdrowej żywności”.
Afiliacja: Jakub Ali Farhan - Uniwersytet w Białymstoku
Piotr Kaczyński - Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy
Maciej Perkowski - Uniwersytet w Białymstoku
Sponsorzy: Projekt finansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Edukacji i Nauki pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa”, nr projektu NdS/551580/2022/2022
URI: http://hdl.handle.net/11320/15333
DOI: 10.15290/spzzsipn.2023
ISBN: 978-83-64474-10-1
metadata.dc.identifier.orcid: 0000-0002-3360-1553
0000-0002-3511-752X
0000-0002-3909-3967
Typ Dokumentu: Book
metadata.dc.rights.uri: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Właściciel praw: © Autorzy 2023; Raport udostępniony jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.pl)
Występuje w kolekcji(ach):Książki/Rozdziały (SzkDokt)
Książki/Rozdziały (WP)
Książki/Rozdziały (Wyd. PiP)

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Spoleczna_percepcja-zdrowej_zywnosci_w_swietle.pdf4,48 MBAdobe PDFOtwórz
Pokaż pełny widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja ta dostępna jest na podstawie licencji Licencja Creative Commons CCL Creative Commons