REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/15333
Pełny rekord metadanych
Pole DCWartośćJęzyk
dc.contributor.authorFarhan, Jakub Ali-
dc.contributor.authorKaczyński, Piotr-
dc.contributor.authorPerkowski, Maciej-
dc.date.accessioned2023-09-25T08:40:29Z-
dc.date.available2023-09-25T08:40:29Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.isbn978-83-64474-10-1-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11320/15333-
dc.description.abstractW ostatnich latach niepokojący trend w zakresie wzrostu liczby występowania przypadków chorób niezakaźnych sprawił, że zwiększyło się zainteresowanie kwestią tzw. „zdrowej żywności”. Pomimo ogromu regulacji dotyczących żywności, pojęcie „zdrowej żywności” nie jest ujęte w żadne ramy prawne, a jego rozumienie przez społeczeństwo jest niejednolite. Czym zatem jest według społeczeństwa „zdrowa żywność”? Niniejszy raport zawiera wyniki badania ankietowego, którego celem było uzyskanie odpowiedzi na to pytanie. Badanie ankietowe składało się z dwóch części – z jednej strony przeprowadzono badanie na reprezentatywnej grupie 1041 osób, a z drugiej strony przebadano 100 przedsiębiorców z branży żywnościowej. Uzyskane wyniki badania ankietowego stanowią dla zespołu badawczego punkt wyjścia do dalszych badań interdyscyplinarnych (nauki prawne, nauki chemiczne, nauki medyczne) w obszarze problemowym „zdrowej żywności”.pl
dc.description.sponsorshipProjekt finansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Edukacji i Nauki pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa”, nr projektu NdS/551580/2022/2022pl
dc.language.isoplpl
dc.publisherWydawnictwo Prawo i Partnerstwopl
dc.rightsUznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.titleSpołeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej. Raport z wynikami badania ankietowegopl
dc.typeBookpl
dc.rights.holder© Autorzy 2023; Raport udostępniony jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.pl)pl
dc.identifier.doi10.15290/spzzsipn.2023-
dc.description.AffiliationJakub Ali Farhan - Uniwersytet w Białymstokupl
dc.description.AffiliationPiotr Kaczyński - Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczypl
dc.description.AffiliationMaciej Perkowski - Uniwersytet w Białymstokupl
dc.identifier.orcid0000-0002-3360-1553-
dc.identifier.orcid0000-0002-3511-752X-
dc.identifier.orcid0000-0002-3909-3967-
Występuje w kolekcji(ach):Książki/Rozdziały (Wyd. PiP)

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Spoleczna_percepcja-zdrowej_zywnosci_w_swietle.pdf4,48 MBAdobe PDFOtwórz
Pokaż uproszczony widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja ta dostępna jest na podstawie licencji Licencja Creative Commons CCL Creative Commons