Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji:
http://hdl.handle.net/11320/9000
Tytuł: | Szesnasto- i siedemnastowieczna terminologia kulinarna na podstawie rękopisów Gall. Fol. 220 oraz Gall. Quart. 143 z kolekcji berlińskiej w Krakowie |
Inne tytuły: | Cuisine terminology based on Gall. Fol. 220 and Gall. Quart. 143, a 16th and 17th centaury manuscripts of Berlin collection in Jagiellonian Library in Cracow |
Autorzy: | Moroz, Sara |
Słowa kluczowe: | rękopisy kolekcja berlińska terminologia kulinarna kuchnia francuska manuscripts Berlin collection culinary terminology French cuisine |
Data wydania: | 2018 |
Data dodania: | 26-mar-2020 |
Wydawca: | Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej |
Źródło: | Badania diachroniczne w Polsce. 5, Scripta manent, redakcja naukowa Małgorzata Posturzyńska-Bosko, Piotr Sorbet, Lublin 2018, s. 133-141 |
Konferencja: | IV Spotkania Naukowe Badaczy Historii Języka - 27-28 kwietnia 2017 r., Lublin |
Abstrakt: | Rękopisy Gall. Fol. 220 oraz Gall. Quart. 143 to nieznane szerszej publiczności i dotąd nieedytowane francuskojęzyczne zbiory przepisów kulinarnych, obecnie przechowywane w Bibliotece Jagiellońskiej w Krakowie. Pochodzą one kolejno z wieków XVI i XVII i były uzupełniane z upływem lat. Manuskrypt Gall. Fol. 220 powstał prawdopodobnie na terenach północnej Francji, biorąc pod uwagę dialekt użyty w tekście oraz terminy niderlandzkie. Artykuł jest studium leksykalnym badanych rękopisów. Analizując terminologię kulinarną obecną w zbiorze, znajdujemy w nim 90 terminów, które jawią się jako wyjątkowe pod kilkoma względami. Kolejny rękopis o sygnaturze Gall. Quart. 143 jest zbiorem siedemnastowiecznym. Chociaż pod względem językowym rękopis jest uboższy, również znajdujemy w nim kilkanaście ciekawych terminów kulinarnych. Manuscripts Gall. Foll. 220 and Gall. Quart. 143 are unknown for wider audience, not edited untill now, french collection of cook recepies, currently held in Jagiellonian Library in Cracow. Written, in sequence, in 16th and 17th centaury, were supplemented in next years. The manuscript Gall. Fol. 220 was created most probably in north France due to dialect used in the text and a dutch terms. This very article is a lexical study of those manuscripts. Analyzing cooking terminology (divided into seven categories), there can be found over 90, rare in many ways, terms. The next manuscript, Gall Quart.143m is a 17th centaury collection. Despite in the terms of language, this manuscript is a bit reduced, there can be found over a dozen of rare cuisine terms |
Afiliacja: | Uniwersytet w Białymstoku, Instytut Neofilologii, Zakład Języka Francuskiego |
E-mail: | sara.wilkiewicz@gmail.com |
URI: | http://hdl.handle.net/11320/9000 |
ISBN: | 978-83-227-9138-7 |
Typ Dokumentu: | Book chapter |
Występuje w kolekcji(ach): | Artykuły naukowe (WFil) |
Pliki w tej pozycji:
Plik | Opis | Rozmiar | Format | |
---|---|---|---|---|
S_Moroz.pdf | 255,19 kB | Adobe PDF | Otwórz |
Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)