REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/9000
Tytuł: Szesnasto- i siedemnastowieczna terminologia kulinarna na podstawie rękopisów Gall. Fol. 220 oraz Gall. Quart. 143 z kolekcji berlińskiej w Krakowie
Inne tytuły: Cuisine terminology based on Gall. Fol. 220 and Gall. Quart. 143, a 16th and 17th centaury manuscripts of Berlin collection in Jagiellonian Library in Cracow
Autorzy: Moroz, Sara
Słowa kluczowe: rękopisy
kolekcja berlińska
terminologia kulinarna
kuchnia francuska
manuscripts
Berlin collection
culinary terminology
French cuisine
Data wydania: 2018
Data dodania: 26-mar-2020
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej
Źródło: Badania diachroniczne w Polsce. 5, Scripta manent, redakcja naukowa Małgorzata Posturzyńska-Bosko, Piotr Sorbet, Lublin 2018, s. 133-141
Konferencja: IV Spotkania Naukowe Badaczy Historii Języka - 27-28 kwietnia 2017 r., Lublin
Abstrakt: Rękopisy Gall. Fol. 220 oraz Gall. Quart. 143 to nieznane szerszej publiczności i dotąd nieedytowane francuskojęzyczne zbiory przepisów kulinarnych, obecnie przechowywane w Bibliotece Jagiellońskiej w Krakowie. Pochodzą one kolejno z wieków XVI i XVII i były uzupełniane z upływem lat. Manuskrypt Gall. Fol. 220 powstał prawdopodobnie na terenach północnej Francji, biorąc pod uwagę dialekt użyty w tekście oraz terminy niderlandzkie. Artykuł jest studium leksykalnym badanych rękopisów. Analizując terminologię kulinarną obecną w zbiorze, znajdujemy w nim 90 terminów, które jawią się jako wyjątkowe pod kilkoma względami. Kolejny rękopis o sygnaturze Gall. Quart. 143 jest zbiorem siedemnastowiecznym. Chociaż pod względem językowym rękopis jest uboższy, również znajdujemy w nim kilkanaście ciekawych terminów kulinarnych.
Manuscripts Gall. Foll. 220 and Gall. Quart. 143 are unknown for wider audience, not edited untill now, french collection of cook recepies, currently held in Jagiellonian Library in Cracow. Written, in sequence, in 16th and 17th centaury, were supplemented in next years. The manuscript Gall. Fol. 220 was created most probably in north France due to dialect used in the text and a dutch terms. This very article is a lexical study of those manuscripts. Analyzing cooking terminology (divided into seven categories), there can be found over 90, rare in many ways, terms. The next manuscript, Gall Quart.143m is a 17th centaury collection. Despite in the terms of language, this manuscript is a bit reduced, there can be found over a dozen of rare cuisine terms
Afiliacja: Uniwersytet w Białymstoku, Instytut Neofilologii, Zakład Języka Francuskiego
E-mail: sara.wilkiewicz@gmail.com
URI: http://hdl.handle.net/11320/9000
ISBN: 978-83-227-9138-7
Typ Dokumentu: Book chapter
Występuje w kolekcji(ach):Artykuły naukowe (WFil)

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
S_Moroz.pdf255,19 kBAdobe PDFOtwórz
Pokaż pełny widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)