REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/8928
Pełny rekord metadanych
Pole DCWartośćJęzyk
dc.contributor.authorPaziewska, Beata-
dc.date.accessioned2020-03-17T07:43:38Z-
dc.date.available2020-03-17T07:43:38Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationStudia Iuridica Agraria T. 16, 2018, s. 129-147pl
dc.identifier.issn1642-0438-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11320/8928-
dc.description.abstractThis article presents a brief analysis of the Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council of 25 November 2015 on novel foods. The aim of this analysis is to understand how the objective of free movement of foodstuffs in the EU and the objective of public health protection are achieved within this Regulation. In this context, it is important to establish how the European legislation provides for the safety of novel foods. Also, the analysis of the preliminary rulings of the Court of Justice of the European Union is crucial to understand what are the main issues of European legislation related to novel foods.pl
dc.language.isoplpl
dc.publisherTemida 2pl
dc.subjectnovel foodspl
dc.subjectfree movement of foodstuffspl
dc.subjectpublic healthpl
dc.subjectsafety assessment procedurepl
dc.subjectnew technologies and innovations in food productionpl
dc.subjectrequirements for placing novel foods on the market within the Unionpl
dc.subjectauthorisation of a novel foodpl
dc.subjectpreliminary rulingspl
dc.titleProblematyka ochrony zdrowia publicznego na tle regulacji prawa Unii Europejskiej i orzecznictwa TSUE dotyczących nowej żywnościpl
dc.title.alternativeThe issues of public healthcare in the European Union legislation and the judical decisions of the Court of Justice of the European Union related to novel foodspl
dc.typeArticlepl
dc.identifier.doi10.15290/sia.2018.16.10-
dc.description.AffiliationInstytut Nauk Prawnych Polskiej Akademii Naukpl
dc.description.referencesBarcik J., Międzynarodowe prawo zdrowia publicznego, Warszawa 2013.pl
dc.description.referencesBrouwer O., Free mouvement of foodstuffs and quality requirements: has the Commission got it wrong? „Common Market Law Review” 1988, nr 25.pl
dc.description.referencesGostin L.O., A Theory and definition of public health law, „Journal of Health Care Law and Policy” 2007, vol. 10.pl
dc.description.referencesHyde R., Hartley S., Millar K., European Novel Foods Policy at a Critical Juncture: Drawing Lessons for Future Novel Food Governance through a Retrospective Examination of Regulation 258/97, „Food&Drug Law Journal” 2017, nr 472.pl
dc.description.referencesJones Ch., The Novel Food Regulation: Revision Required? A View from a Regulator, „European Food and Feed Law Review” 2012, nr 2.pl
dc.description.referencesJurcewicz A., Traktatowe podstawy unijnego prawa rolnego w świetle orzecznictwa. Zagadnienia wybrane, Warszawa 2012.pl
dc.description.referencesKlaus B., Case Note – Another Attempt at Interpretation of the Novel Food-Legislation: ECJ Reminds the Member States of Their Duty and Responsibility to Interpret and Apply the EU Law by Proceeding on a Case-By-Case Basis, „European Food and Feed Law Review” 2011, nr 3.pl
dc.description.referencesKorzycka M., Wojciechowski P., System prawa żywnościowego, Warszawa 2017.pl
dc.description.referencesKowalik-Bańczyk K., Szwarc-Kuczer M. (red.), Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Komentarz, tom II, Warszawa 2012.pl
dc.description.referencesB. van der Meulen (red.), EU Food Law Handbook, Wageningen 2014.pl
dc.description.referencesNeuwirth R.J., „Novel food’ for thought” on law and policymaking in the global creative economy, „European Journal of Law and Economics” 2014, nr 37.pl
dc.description.referencesPoździoch S., Prawo zdrowia publicznego. Zarys problematyki, Kraków 2004.pl
dc.description.referencesSokołowski Ł.M., O potrzebie zmian regulacji dotyczącej nowej żywności i nowych składników żywności, „Przegląd Prawa Rolnego” 2014, nr 2 (15).pl
dc.description.referencesSokołowski Ł.M., Prawne aspekty wprowadzania nowej żywności na rynek unijny, Poznań 2017.pl
dc.description.referencesStankiewicz R., Krajowe systemy ochrony zdrowia a Unia Europejska, Warszawa 2016.pl
dc.description.referencesVaqué L.G., Qu’y a-t-il de nouveau dans le règlement (UE) 2015/2283 relatif aux nouveaux aliments?, „Revue du Droit de l’Union Européenne” 2016, nr 1.pl
dc.description.volume16-
dc.description.firstpage129pl
dc.description.lastpage147pl
dc.identifier.citation2Studia Iuridica Agrariapl
Występuje w kolekcji(ach):Studia Iuridica Agraria, 2018, tom XVI

Pokaż uproszczony widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)