REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/7528
Pełny rekord metadanych
Pole DCWartośćJęzyk
dc.contributor.authorRydzewska-Włodarczyk, Marzena-
dc.contributor.authorDrozłowska, Emilia-
dc.contributor.authorSobieraj, Marcin-
dc.date.accessioned2019-01-29T11:32:30Z-
dc.date.available2019-01-29T11:32:30Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationOptimum. Economic Studies, Nr 4(94) 2018, s. 49-61pl
dc.identifier.issn1506-7637-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11320/7528-
dc.description.abstractCel – Celem artykułu jest przedstawienie propozycji i omówienie procedur kalkulacji kosztów produkcji pektyn przy wykorzystaniu odpadów użytkowych powstających przy produkcji soków owocowych. Metodologia badania – W toku badań zastosowano metodę analizy źródeł, w tym dotyczących procesów produkcji bioproduktów oraz kalkulacji kosztów produkcji. W toku badań zastosowano też metody obserwacji, dedukcji i indukcji. Wynik – W opracowaniu przedstawiono wyniki analizy rozwiązań organizacyjnych produkcji pektyn z wytłoków jabłek, które stanowią odpady poprodukcyjne przemysłu spożywczego. Omówiono etapy i procesy produkcji tego rodzaju bioproduktów, nakłady i koszty ich wytworzenia, co umożliwiło sformułowanie propozycji kalkulacji kosztów wytworzenia pektyn. Oryginalność/wartość – Przedstawione w opracowaniu rozważania mogą stanowić podstawę do oceny kosztów i wyników działalności przedsiębiorstw branży owocowo-warzywnej, wytwarzających bioprodukty na bazie pozostałości poprodukcyjnych.pl
dc.description.abstractGoal – The article presents results of studies conducted through the authors regarding determination of costing procedures of pectin production, as the result of reusing functional waste obtained from apple juice production. Research methodology – In the course of the study, the method of analysis of sources was applied, including those concerning processes of bio-products production and the calculation of production costs. In the course of the research, methods of observation, deduction and induction were also applied. Score – The study presents the result of an analysis of organizational solutions for the production of apple pomace pectins, which are post – production waste from the food industry. The stages and processes of production of this type of bio-products, inputs and cost of their production were discussed, which enabled the formulation of proposals for the calculation of the costs of production of pectins. Originality/value – The considerations presented in the study may provide ground for evaluation of business costs and financial results of fruit and vegetable sector companies which produce consumer goods on the basis of post-production residues.pl
dc.language.isoplpl
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu w Białymstokupl
dc.subjectkalkulacja kosztów produkcjipl
dc.subjectpozostałości poprodukcyjnepl
dc.subjectprodukty uboczne (odpady użytkowe)pl
dc.subjectprzemysł spożywczy (przetwórstwo owocowo-warzywne)pl
dc.subjectpektynypl
dc.subjectwytłoki jabłekpl
dc.subjectcalculation of production costspl
dc.subjectpost-productionresiduespl
dc.subjectfood industrypl
dc.subjectfruit and vegetable processingpl
dc.subjectby-products (functional waste)pl
dc.subjectpectinspl
dc.subjectapple pomacepl
dc.titleKalkulacja kosztów produkcji wyrobów wytwarzanych z pozostałości poprodukcyjnych na przykładzie przetwórstwa owocowo-warzywnegopl
dc.title.alternativeCalculation of production costs of products produced from post-production residues on the example of the fruit and vegetable processingpl
dc.typeArticlepl
dc.identifier.doi10.15290/oes.2018.04.94.05-
dc.description.EmailMarzena Rydzewska-Włodarczyk: mrydzewska@zut.edu.plpl
dc.description.EmailEmilia Drozdowska: emilia_drozlowska@zut.edu.plpl
dc.description.EmailMarcin Sobieraj: marcin.sobieraj@wzieu.plpl
dc.description.AffiliationMarzena Rydzewska-Włodarczyk - Wydział Ekonomiczny, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczeciniepl
dc.description.AffiliationEmilia Drozdowska - Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczeciniepl
dc.description.AffiliationMarcin Sobieraj - Wydział Zarządzania i Ekonomiki Usług, Uniwersytet Szczecińskipl
dc.description.referencesBorycka B., 2002, Wybrane energetyczne właściwości biomasy wytłokowej, „Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych”, z. 486, s. 65-72.pl
dc.description.referencesKożuch A., Dyhdalewicz A., 2004, Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Białymstoku, Białystok.pl
dc.description.referencesNwosu J.N., Udeozor L.O., Ogueke C.C., Onuegbu N., Omeire G.C. et al., 2014, Extraction and Utilization of Pectin from Purple Star-Apple (Chrysophyllum cainito) and Afircan Star-Apple (Chrysophyllum delevoyi) in Jam Production, Austin, “Journal of Nutrition and Food Sciences”, vol. 1(1): 1003.pl
dc.description.referencesKiziukiewicz T. (red.), 2012, Rachunkowość zarządcza, Ekspert, Wrocław.pl
dc.description.referencesRozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych, Dz. U. z 2014 r. poz. 494.pl
dc.description.referencesRozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 10 listopada 2015 r. w sprawie listy rodzajów odpadów, które osoby fizyczne lub jednostki organizacyjne niebędące przedsiębiorcami mogą poddawać odzyskowi na potrzeby własne, oraz dopuszczalnych metod ich odzysku, Dz. U. z 2016 r. poz. 93.pl
dc.description.referencesRydzewska-Włodarczyk M., Drozłowska E., Sobieraj M., 2017, Wybrane zagadnienia identyfikacji, wyceny i kalkulacji kosztów produkcji biopaliw trzeciej generacji. „Ekonomiczne Problemy Usług”, t. 127, nr 2, s. 229-242.pl
dc.description.referencesUstawa z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach, Dz. U. z 2018 r. poz. 21 ze zm.pl
dc.description.referencesUstawa z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości, Dz. U. z 2018 r. poz. 395.pl
dc.description.referencesSobańska I. (red.), 2009, Rachunek kosztów. Podejście operacyjne i strategiczne, C.H. Beck, Warszawa 2009.pl
dc.description.referencesWojdalski J., Grochowicz J., Ekielski A., Radecka K., Stępniak S., Orłowski A., Florczak I., Drożdż B., Żelaziński T., Kosmala G., 2016, Wytwarzanie, właściwości i możliwości zagospodarowania na cele energetyczne odpadowych wytłoków z przetwórstwa jabłek, „Rocznik Ochrona Środowiska”, t. 18, s. 2-16.pl
dc.description.referenceswww 1, www.tbfruit.com [data wejścia: 20.12.2017].pl
dc.description.referenceswww 2, www.haus.com.tr [data wejścia: 20.01.2018].pl
dc.description.referenceswww 3, https://www.researchgate.net/publication/265726469_Extraction_and_utilization_of_pectin_from_Purple_Star-Apple_Chrysophyllum_cainito_and_African_Star-Apple_Chrysophyllu m_delevoyi_in_jam_production [data wejścia: 20.01.2018].pl
dc.description.number4(94)-
dc.description.firstpage49pl
dc.description.lastpage61pl
dc.identifier.citation2Optimum. Economic Studiespl
dc.identifier.orcid0000-0002-5952-9481-
dc.identifier.orcid0000-0003-4350-7875-
dc.identifier.orcid0000-0002-3118-9286-
Występuje w kolekcji(ach):Optimum. Economic Studies, 2018, nr 4(94)

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Optimum_4_2018_M_Rydzewska-Wlodarczyk_E_Drozlowska_M_Sobieraj_Kalkulacja_kosztow.pdf321,19 kBAdobe PDFOtwórz
Pokaż uproszczony widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)