REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/2056
Pełny rekord metadanych
Pole DCWartośćJęzyk
dc.contributor.authorKukulak-Dolata, Iwona-
dc.date.accessioned2014-12-04T07:44:08Z-
dc.date.available2014-12-04T07:44:08Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationOptimum. Studia Ekonomiczne, Nr 2(68) 2014, s. 29-45pl
dc.identifier.issn1506-7637-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11320/2056-
dc.description.abstractArtykuł zawiera prezentację wyników badania na temat oceny jakości kapitału ludzkiego zaangażowanego w sektorze mikroprzedsiębiorstw. Oceny dokonano z perspektywy pracodawców i przeprowadzono ją w kontekście: wiedzy, umiejętności, doświadczenia zawodowego. Wymienione elementy kapitału ludzkiego analizowano w przekroju zawodów (opisanych trzema kodami cyfrowymi) osób pracujących w mikroprzedsiębiorstwach. Z przeprowadzonych analiz wynika, że pracodawcy pozytywnie oceniają zaangażowany kapitał ludzki, a występujące w nim luki mają charakter sporadyczny i dotyczą umiejętności praktycznych. Zjawisko to najczęściej ma miejsce w takich zawodach, jak: pracownik sprzedaży w sklepach, kucharz, kelner i barman. Artykuł przygotowano na podstawie wyników badań, które przeprowadził zespół Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych w 2012 roku w ramach realizacji projektu na temat: „Analiza procesów zachodzących na polskim rynku pracy i w obszarze integracji społecznej w kontekście prowadzonej polityki gospodarczej”. Wymieniony projekt był współfinasowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.pl
dc.description.abstractThe paper contains a presentation of the results of a research study on the assessment of the quality of human capital in microenterprises. The assessment was made from the perspective of employers – it regarded knowledge, skills, and professional experience. These elements of human capital were analyzed for particular occupations (identified by means of a three-digit code) of those employed in microenterprises. The research study shows that employers give a positive assessment of the stock of human capital in their enterprises. The existing gaps are sporadic and concern practical skills. They usually occur in such occupations as sales persons, cooks, waiters and bartenders. The analysis included 1,000 companies employing from 0 to 9 persons. The research study was carried out by the Institute of Labour and Social Studies in 2012 within the project "Analysis of the processes on the Polish labour market and in the area of social inclusion in the context of economic policy". The project was cofinanced by the European Union under the European Social Fund.pl
dc.language.isoplpl
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu w Białymstokupl
dc.subjectkapitał ludzkipl
dc.subjectmikroprzedsiębiorstwapl
dc.subjectluki w kompetencjachpl
dc.subjectkwalifikacjepl
dc.subjectumiejętnościpl
dc.subjecthuman capitalpl
dc.subjectmicroenterprise sectorpl
dc.subjectknowledgepl
dc.subjectskillspl
dc.subjectprofessional experiencepl
dc.titleOcena kapitału ludzkiego sektora mikroprzedsiębiorstw – perspektywa pracodawcówpl
dc.title.alternativeAssessment of Human Capital in Microenterprise Sector: Employers’ Perspectivepl
dc.typeArticlepl
dc.identifier.doi10.15290/ose.2014.02.68.03-
dc.description.Emaildoiwona@uni.lodz.plpl
dc.description.AffiliationWydział Ekonomiczno-Socjologiczny, Uniwersytet Łódzkipl
dc.description.number2(68)-
dc.description.firstpage29-
dc.description.lastpage45-
dc.identifier.citation2Optimum. Studia Ekonomicznepl
Występuje w kolekcji(ach):Optimum. Studia Ekonomiczne, 2014, nr 2(68)

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
03_Kukulak-Dolata.pdf258,02 kBAdobe PDFOtwórz
Pokaż uproszczony widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)