Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji:
http://hdl.handle.net/11320/19472| Tytuł: | „Strawę gotują nam na sposób europejski, lecz wychodzi z tego…”. Smakowe wrażenia jeńców z armii rosyjskiej w czasie pobytu w japońskiej niewoli (1904–1905) |
| Autorzy: | Legieć, Jacek Pierściński, Krzysztof |
| Słowa kluczowe: | wojna rosyjsko-japońska 1904–1905 wyżywienie jeńcy kulinaria smaki Russo-Japanese War 1904–1905 food provision prisoners of war cooking tastes |
| Data wydania: | 2025 |
| Data dodania: | 23-gru-2025 |
| Wydawca: | Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku |
| Źródło: | Studia Podlaskie T. 33, Z. 1, 2025, s. 105-123 |
| Abstrakt: | W czasie wojny rosyjsko-japońskiej do niewoli japońskiej trafiło około 70 tysięcy jeńców. Japończycy starali się traktować ich bardzo dobrze. Dotyczyło to również wyżywienia. Jeńcy jadali nie gorzej niż walczący na froncie japońscy żołnierze. Dodatkowo starano się przygotowywać jedzenie podobne do ojczyźnianego menu. Jednak odmienne tradycje kulinarne, brak odpowiednich produktów i narzędzi oraz niedostateczne umiejętności kucharzy powodowały, że efekty tych starań nie zawsze zgodne były z oczekiwaniami. During the Russo-Japanese War, about 70,000 prisoners of war were taken into Japanese captivity. The Japanese tried to treat them very well. This also applied to food. The prisoners of war ate no worse than the Japanese soldiers fighting at the front. In addition, efforts were made to prepare food similar to the homeland menu. However, different culinary traditions, lack of suitable products and tools, and insufficient skills of cooks meant that the results of these efforts were not always as expected. |
| Afiliacja: | Jacek Legieć - Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach Krzysztof Pierściński - Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach |
| URI: | http://hdl.handle.net/11320/19472 |
| DOI: | 10.15290/sp.2025.33.01.06 |
| ISSN: | 0867-1370 |
| metadata.dc.identifier.orcid: | 0000-0003-1436-1512 0000-0001-7317-7067 |
| Typ Dokumentu: | Article |
| Właściciel praw: | © Copyright by Uniwersytet w Białymstoku, Białystok 2025 |
| Występuje w kolekcji(ach): | Studia Podlaskie, 2025, tom XXXIII, Z. 1 |
Pliki w tej pozycji:
| Plik | Opis | Rozmiar | Format | |
|---|---|---|---|---|
| Stud_Podl_33_1_2025_J_Legiec_K_Pierscinski_Strawe_gotuja_nam_na_sposob_europejski.pdf | 260,75 kB | Adobe PDF | Otwórz |
Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)
