REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/19472
Tytuł: „Strawę gotują nam na sposób europejski, lecz wychodzi z tego…”. Smakowe wrażenia jeńców z armii rosyjskiej w czasie pobytu w japońskiej niewoli (1904–1905)
Autorzy: Legieć, Jacek
Pierściński, Krzysztof
Słowa kluczowe: wojna rosyjsko-japońska 1904–1905
wyżywienie
jeńcy
kulinaria
smaki
Russo-Japanese War 1904–1905
food provision
prisoners of war
cooking
tastes
Data wydania: 2025
Data dodania: 23-gru-2025
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku
Źródło: Studia Podlaskie T. 33, Z. 1, 2025, s. 105-123
Abstrakt: W czasie wojny rosyjsko-japońskiej do niewoli japońskiej trafiło około 70 tysięcy jeńców. Japończycy starali się traktować ich bardzo dobrze. Dotyczyło to również wyżywienia. Jeńcy jadali nie gorzej niż walczący na froncie japońscy żołnierze. Dodatkowo starano się przygotowywać jedzenie podobne do ojczyźnianego menu. Jednak odmienne tradycje kulinarne, brak odpowiednich produktów i narzędzi oraz niedostateczne umiejętności kucharzy powodowały, że efekty tych starań nie zawsze zgodne były z oczekiwaniami.
During the Russo-Japanese War, about 70,000 prisoners of war were taken into Japanese captivity. The Japanese tried to treat them very well. This also applied to food. The prisoners of war ate no worse than the Japanese soldiers fighting at the front. In addition, efforts were made to prepare food similar to the homeland menu. However, different culinary traditions, lack of suitable products and tools, and insufficient skills of cooks meant that the results of these efforts were not always as expected.
Afiliacja: Jacek Legieć - Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
Krzysztof Pierściński - Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
URI: http://hdl.handle.net/11320/19472
DOI: 10.15290/sp.2025.33.01.06
ISSN: 0867-1370
metadata.dc.identifier.orcid: 0000-0003-1436-1512
0000-0001-7317-7067
Typ Dokumentu: Article
Właściciel praw: © Copyright by Uniwersytet w Białymstoku, Białystok 2025
Występuje w kolekcji(ach):Studia Podlaskie, 2025, tom XXXIII, Z. 1

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Stud_Podl_33_1_2025_J_Legiec_K_Pierscinski_Strawe_gotuja_nam_na_sposob_europejski.pdf260,75 kBAdobe PDFOtwórz
Pokaż pełny widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)