Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji:
http://hdl.handle.net/11320/9791
Pełny rekord metadanych
Pole DC | Wartość | Język |
---|---|---|
dc.contributor.author | Żarski, Waldemar | - |
dc.date.accessioned | 2020-11-17T10:34:58Z | - |
dc.date.available | 2020-11-17T10:34:58Z | - |
dc.date.issued | 2013 | - |
dc.identifier.citation | Tekst - akt mowy - gatunek wypowiedzi, pod red. Urszuli Sokólskiej, Białystok 2013, s. 415-438 | pl |
dc.identifier.isbn | 978-83-7431-393-3 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11320/9791 | - |
dc.description.abstract | The aim of the article is the discourse analysis of selected cookery books for children with a special focus on their genre and cultural determinants and stylistic register. The results of the analysis are compared with the textual determinants of the cookery books as such. The author regards cookbooks for children as a particular text variation of the prototypical genre model. | pl |
dc.language.iso | pl | pl |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku | pl |
dc.subject | discourse | pl |
dc.subject | adaptation | pl |
dc.subject | genre | pl |
dc.subject | variant | pl |
dc.subject | cookbook | pl |
dc.subject | dyskurs | pl |
dc.subject | adaptacja | pl |
dc.subject | gatunek | pl |
dc.subject | wariant | pl |
dc.subject | książka kucharska | pl |
dc.title | Książka kucharska dla dzieci – adaptacja, odmiana gatunkowa, wariant tekstu? | pl |
dc.title.alternative | Cookbooks for children – adaptation of a genre or a text variant? | pl |
dc.type | Book chapter | pl |
dc.rights.holder | © Copyright by Uniwersytet w Białymstoku, Białystok 2013; | - |
dc.description.Affiliation | Uniwersytet Wrocławski | pl |
dc.description.references | Hutcheon L., 2006, A Theory of Adaptation, Routledge New York. | pl |
dc.description.references | Materiały do „Słownika Rodzajów Literackich”, t. XXVI, z. 1 (51). | pl |
dc.description.references | Witosz B., 2005, Genologia lingwistyczna. Zarys problematyki, Katowice. | pl |
dc.description.references | Żarski W., 2008, Książka kucharska jako tekst, Wrocław. | pl |
dc.description.references | Barowicz T., Dyba M., 1990, Sekrety kuchni. Porady praktyczne, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Biały B., 2006, Twarożek Białej Damy. Dania prosto z bajki, Warszawa | pl |
dc.description.references | Chmielewska J., 2000, Książka poniekąd kucharska, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Disney W., 1995, Książka kucharska Kaczora Donalda, Warszawa | pl |
dc.description.references | Górska A., 2007, Książka kucharska dla dzieci, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Jamie O., 2005, Lubię gotować, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Kacprowicz Z., 2004, Wierszem gotowane. Książka kucharska dla dzieci, Kraków. | pl |
dc.description.references | Kasdepke G., Niedzielska G., 2005, Słodki rok Kuby i Buby. 28 opowiadań i trochę więcej przepisów na słodkości, Łódź. | pl |
dc.description.references | Keil Ch., Link B., 2008, Gotowanie to nie magia. Zabawy kulinarne dla dzieci, Kielce. | pl |
dc.description.references | Kłossowska J., 1989, Smacznie i zdrowo od rana do wieczora, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Kozłowska Z., Kozłowska-Sobczyk M., 1991, Zapiekanki, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Kuchnia polska, 1982, red. St. Berger, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Kuchnia warszawska, 1966, red. St. Berger, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Kulinaria polskie, 2004, wybór i oprac.: A. Jankowska, K. Korsieko, S. Kowalczyk, I. Zagórska, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Lasota G., 1995, Podróże kulinarne, czyli krzesełko bliżej nieba, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Łebkowski M., 2002, Kuchnia polska. Dania na każdą okazję, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Macdonald K., 1993, Książka kucharska Ani z Zielonego Wzgórza, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Makłowicz R., 2003, Ck kuchnia, Kraków. | pl |
dc.description.references | Mrozowska-Szaciłło M., Szaciłło M., Szaciłło K., 2009, Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy. Przepisy moich rodziców, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Musierowicz M., 1994, Łasuch literacki, czyli ulubione potrawy moich bohaterów: przepisy kulinarne i wnikliwe komentarze, Łódź. | pl |
dc.description.references | Musierowicz M., 1994, Całuski pani Darling, Łódź. | pl |
dc.description.references | Norkowska M., 1902, Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Ochorowicz-Monatowa M., 1912, Uniwersalna książka kucharska, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Piątkowska R., 2004, Mniam, mniam, gotuję sam. Magiczna książka kucharska, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Rubinstein N., 1990, Kuchnia Neli, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Steer G., 1966, Hamburgery i hot dogi. Super dania łatwe do przygotowania dla młodych kucharzy, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Szymanderska H., 1999, Pikantne przetwory, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Szyc M., 1990, Gdy nie wiesz, co gotować: dania z warzyw i ziaren, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Śleżańska M., 1892, Kucharz wielkopolski, Poznań. | pl |
dc.description.references | Wilkes A., 1991, W kuchni. Jak zrobić samodzielnie coś pysznego, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Witkowska S., 1983, Nastolatki gotują, Warszawa. | pl |
dc.description.firstpage | 415 | pl |
dc.description.lastpage | 438 | pl |
dc.identifier.citation2 | Tekst - akt mowy - gatunek wypowiedzi, pod red. Urszuli Sokólskiej | pl |
dc.conference | Konferencja "Akt mowy – tekst – gatunek wypowiedzi", Białystok, 29-30 czerwca 2012 | pl |
Występuje w kolekcji(ach): | Konferencja "Akt mowy – tekst – gatunek wypowiedzi", 29-30 czerwca 2012 Książki / Rozdziały (WUwB) |
Pliki w tej pozycji:
Plik | Opis | Rozmiar | Format | |
---|---|---|---|---|
W_Zarski_Ksiazka_kucharska_dla_dzieci.pdf | 180,24 kB | Adobe PDF | Otwórz |
Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)