REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/9791
Pełny rekord metadanych
Pole DCWartośćJęzyk
dc.contributor.authorŻarski, Waldemar-
dc.date.accessioned2020-11-17T10:34:58Z-
dc.date.available2020-11-17T10:34:58Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.citationTekst - akt mowy - gatunek wypowiedzi, pod red. Urszuli Sokólskiej, Białystok 2013, s. 415-438pl
dc.identifier.isbn978-83-7431-393-3-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11320/9791-
dc.description.abstractThe aim of the article is the discourse analysis of selected cookery books for children with a special focus on their genre and cultural determinants and stylistic register. The results of the analysis are compared with the textual determinants of the cookery books as such. The author regards cookbooks for children as a particular text variation of the prototypical genre model.pl
dc.language.isoplpl
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu w Białymstokupl
dc.subjectdiscoursepl
dc.subjectadaptationpl
dc.subjectgenrepl
dc.subjectvariantpl
dc.subjectcookbookpl
dc.subjectdyskurspl
dc.subjectadaptacjapl
dc.subjectgatunekpl
dc.subjectwariantpl
dc.subjectksiążka kucharskapl
dc.titleKsiążka kucharska dla dzieci – adaptacja, odmiana gatunkowa, wariant tekstu?pl
dc.title.alternativeCookbooks for children – adaptation of a genre or a text variant?pl
dc.typeBook chapterpl
dc.rights.holder© Copyright by Uniwersytet w Białymstoku, Białystok 2013;-
dc.description.AffiliationUniwersytet Wrocławskipl
dc.description.referencesHutcheon L., 2006, A Theory of Adaptation, Routledge New York.pl
dc.description.referencesMateriały do „Słownika Rodzajów Literackich”, t. XXVI, z. 1 (51).pl
dc.description.referencesWitosz B., 2005, Genologia lingwistyczna. Zarys problematyki, Katowice.pl
dc.description.referencesŻarski W., 2008, Książka kucharska jako tekst, Wrocław.pl
dc.description.referencesBarowicz T., Dyba M., 1990, Sekrety kuchni. Porady praktyczne, Warszawa.pl
dc.description.referencesBiały B., 2006, Twarożek Białej Damy. Dania prosto z bajki, Warszawapl
dc.description.referencesChmielewska J., 2000, Książka poniekąd kucharska, Warszawa.pl
dc.description.referencesDisney W., 1995, Książka kucharska Kaczora Donalda, Warszawapl
dc.description.referencesGórska A., 2007, Książka kucharska dla dzieci, Warszawa.pl
dc.description.referencesJamie O., 2005, Lubię gotować, Warszawa.pl
dc.description.referencesKacprowicz Z., 2004, Wierszem gotowane. Książka kucharska dla dzieci, Kraków.pl
dc.description.referencesKasdepke G., Niedzielska G., 2005, Słodki rok Kuby i Buby. 28 opowiadań i trochę więcej przepisów na słodkości, Łódź.pl
dc.description.referencesKeil Ch., Link B., 2008, Gotowanie to nie magia. Zabawy kulinarne dla dzieci, Kielce.pl
dc.description.referencesKłossowska J., 1989, Smacznie i zdrowo od rana do wieczora, Warszawa.pl
dc.description.referencesKozłowska Z., Kozłowska-Sobczyk M., 1991, Zapiekanki, Warszawa.pl
dc.description.referencesKuchnia polska, 1982, red. St. Berger, Warszawa.pl
dc.description.referencesKuchnia warszawska, 1966, red. St. Berger, Warszawa.pl
dc.description.referencesKulinaria polskie, 2004, wybór i oprac.: A. Jankowska, K. Korsieko, S. Kowalczyk, I. Zagórska, Warszawa.pl
dc.description.referencesLasota G., 1995, Podróże kulinarne, czyli krzesełko bliżej nieba, Warszawa.pl
dc.description.referencesŁebkowski M., 2002, Kuchnia polska. Dania na każdą okazję, Warszawa.pl
dc.description.referencesMacdonald K., 1993, Książka kucharska Ani z Zielonego Wzgórza, Warszawa.pl
dc.description.referencesMakłowicz R., 2003, Ck kuchnia, Kraków.pl
dc.description.referencesMrozowska-Szaciłło M., Szaciłło M., Szaciłło K., 2009, Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy. Przepisy moich rodziców, Warszawa.pl
dc.description.referencesMusierowicz M., 1994, Łasuch literacki, czyli ulubione potrawy moich bohaterów: przepisy kulinarne i wnikliwe komentarze, Łódź.pl
dc.description.referencesMusierowicz M., 1994, Całuski pani Darling, Łódź.pl
dc.description.referencesNorkowska M., 1902, Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska, Warszawa.pl
dc.description.referencesOchorowicz-Monatowa M., 1912, Uniwersalna książka kucharska, Warszawa.pl
dc.description.referencesPiątkowska R., 2004, Mniam, mniam, gotuję sam. Magiczna książka kucharska, Warszawa.pl
dc.description.referencesRubinstein N., 1990, Kuchnia Neli, Warszawa.pl
dc.description.referencesSteer G., 1966, Hamburgery i hot dogi. Super dania łatwe do przygotowania dla młodych kucharzy, Warszawa.pl
dc.description.referencesSzymanderska H., 1999, Pikantne przetwory, Warszawa.pl
dc.description.referencesSzyc M., 1990, Gdy nie wiesz, co gotować: dania z warzyw i ziaren, Warszawa.pl
dc.description.referencesŚleżańska M., 1892, Kucharz wielkopolski, Poznań.pl
dc.description.referencesWilkes A., 1991, W kuchni. Jak zrobić samodzielnie coś pysznego, Warszawa.pl
dc.description.referencesWitkowska S., 1983, Nastolatki gotują, Warszawa.pl
dc.description.firstpage415pl
dc.description.lastpage438pl
dc.identifier.citation2Tekst - akt mowy - gatunek wypowiedzi, pod red. Urszuli Sokólskiejpl
dc.conferenceKonferencja "Akt mowy – tekst – gatunek wypowiedzi", Białystok, 29-30 czerwca 2012pl
Występuje w kolekcji(ach):Konferencja "Akt mowy – tekst – gatunek wypowiedzi", 29-30 czerwca 2012
Książki / Rozdziały (WUwB)

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
W_Zarski_Ksiazka_kucharska_dla_dzieci.pdf180,24 kBAdobe PDFOtwórz
Pokaż uproszczony widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)