Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji:
http://hdl.handle.net/11320/6358
Pełny rekord metadanych
Pole DC | Wartość | Język |
---|---|---|
dc.contributor.author | Karpińska, Kinga | - |
dc.contributor.author | Matel, Anna | - |
dc.contributor.author | Protasiewicz, Anna | - |
dc.date.accessioned | 2018-03-19T10:47:39Z | - |
dc.date.available | 2018-03-19T10:47:39Z | - |
dc.date.issued | 2017 | - |
dc.identifier.isbn | 978-83-917772-6-8 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11320/6358 | - |
dc.language.iso | pl | pl |
dc.publisher | Polskie Towarzystwo Ekonomiczne Oddział w Białymstoku | pl |
dc.subject | zachowania konsumenckie | pl |
dc.subject | zachowania konsumenckie | pl |
dc.subject | konsumpcja | pl |
dc.subject | konsumpcja | pl |
dc.subject | działalność innowacyjna | pl |
dc.subject | działalność innowacyjna | pl |
dc.subject | innowacje | pl |
dc.subject | innowacje | pl |
dc.title | Konsument w działalności innowacyjnej przedsiębiorstw | pl |
dc.type | Book | pl |
dc.identifier.doi | 10.24136/eep.mon.2017.1 | - |
dc.description.Email | Kinga Karpińska: k.karpinska@uwb.edu.pl | pl |
dc.description.Email | Anna Matel: a.matel@uwb.edu.pl | pl |
dc.description.Email | Anna Protasiewicz: a.protasiewicz@uwb.edu.pl | pl |
dc.description.Affiliation | Kinga Karpińska - Uniwersytet w Białymstoku | pl |
dc.description.Affiliation | Anna Matel - Uniwersytet w Białymstoku | pl |
dc.description.Affiliation | Anna Protasiewicz - Uniwersytet w Białymstoku | pl |
dc.description.references | Abernathy W.J., Utterback J.M. (1978), Patterns of industrial innovation, “Technology Review”, vol. 80, no. 7. | pl |
dc.description.references | Badowska S. (2016), Innowacyjność konsumentów seniorów w świetle badań własnych, „Zarządzanie i Finanse. Journal of Management and Finance”, vol. 1. | pl |
dc.description.references | Balsano T.J., Goodrich N.E., Lee R.K., Miley J.W., Morse T.F., Roberts D.A. (2008), Identify your innovation Enablers and Inhibitors, “Reasearch Technology Management”, no. 51 (6). | pl |
dc.description.references | Barczak B., Walas-Trębacz J. (2007), System informacyjny w procesie innowacyjnym, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków. | pl |
dc.description.references | Baruk J. (2002), Co utrudnia działalność innowacyjną w małych i średnich przedsiębiorstwach?, [w:] Komputerowo zintegrowane zarządzanie, R. Knosala (red.), Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Baruk J. (2005), Co pobudza przedsiębiorstwa do wprowadzania innowacji, „Przegląd Organizacji”, nr 7-8. | pl |
dc.description.references | Baruk J. (2006), Zarządzanie wiedzą i innowacjami, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń. | pl |
dc.description.references | Bauman Z. (2004), Życia na przemiał, Wydawnictwo Literackie, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Beaudoin P., Lachance M.J., Robitaille J. (2003), Fashion Innovativeness, Fashion Diffusion and Brand Sensitivity among Adolescents, “Journal of Fashion Marketing and Management”, vol. 7, no. 1. | pl |
dc.description.references | Begg D., Fischer S., Dornbusch R. (2007), Ekonomia. Mikroekonomia. Tom 1, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Białoń L. (2010), Zręby teorii innowacji. Firma innowacyjna, [w:] Zarządzanie działalnością innowacyjną, L. Białoń (red.), Agencja Wydawnicza „Placet”, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Bierfeleder W. (1981), Enstehung Und Ausbreitung von technischen Neurungen, [w:] Von den Bereitschaft zum technischen Wandel, E. Hofmeister, M. Ulbricht (rd.), Siemens Aktiengessellschaft, Berlin und Munchen. | pl |
dc.description.references | Bocian A.F. (2009), Globalizacja i regionalizacja jako wyzwanie dla polityki gospodarczej, „Optimum. Studia Ekonomiczne”, nr 4(44). | pl |
dc.description.references | Bogdanienko J. (2004a), Innowacje jako czynnik przewagi konkurencyjnej, [w:] Innowacyjność przedsiębiorstw, J. Bogdanienko, M. Haffer, W. Popławski (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń. | pl |
dc.description.references | Bogdanienko J. (2004b), Innowacyjność przedsiębiorstw, Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń. | pl |
dc.description.references | Bombol M. (2006), Potrzeby konsumenta, [w:] Konsument i konsumpcja we współczesnej gospodarce rynkowej, M. Janoś-Kresło (red.), Oficyna Wydawnicza Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Botsman R., Rogers R. (2012), What’s mine is yours: The Rise of Collaborative Consumption, Harper Collins, New York. | pl |
dc.description.references | Bratnicki M. (1998), Transformacja przedsiębiorstwa, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Katowicach, Katowice. | pl |
dc.description.references | Burgiel A. (2014), Społeczne zjawiska w zachowaniach polskich konsumentów. Oddziaływania społeczne, naśladownictwo, ostentacja i snobizm, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Katowice. | pl |
dc.description.references | Burszta J. (2008), Świat jako więzienie kultury, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Bylok F. (2002), The Influence of Globalization Processes on Direction of Development for Enterprises, [in:] Economic Aspects of Industrial Reconversation, M. Nowicka-Skowron, R. Lescroart (eds.), Book Review Editors, Virton. | pl |
dc.description.references | Bylok F. (2005), Konsumpcja w Polsce i jej przemiany w okresie transformacji, Wydawnictwo Politechniki Częstochowskiej, Częstochowa. | pl |
dc.description.references | Bylok F. (2013), Konsumpcja, konsument i społeczeństwo konsumpcyjne we współczesnym świecie, Wydawnictwo Politechniki Częstochowskiej, Częstochowa. | pl |
dc.description.references | Bylok F. (2015), Prosumpcja jako forma innowacji na współczesnym rynku, [w:] Konsumpcja i innowacje, A. Olejniczuk-Merta (red.), Marketing i Rynek, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Bywalec Cz., Rudnicki L. (1999), Podstawy ekonomiki konsumpcji, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków. | pl |
dc.description.references | Bywalec Cz., Rudnicki L. (2002), Konsumpcja, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Ciborowski R. (2012), Modele rozwoju innowacyjnego, [w:] Ekonomika i zarządzanie innowacjami w warunkach zrównoważonego rozwoju, A.H. Jasiński, R. Ciborowski (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku, Białystok. | pl |
dc.description.references | Ciborowski R. (2004), Wpływ zmian w polityce ekonomicnej i globalizacji na postęp techniczny i konkurencyjność gospodarki Wielkiej Brytanii, Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku, Białystok. | pl |
dc.description.references | Chesbrough H.W. (2003), Open Innovation. The New Imperative for Creating and Profiting from Technology, Harvard Business School Press, Boston. | pl |
dc.description.references | Chesbrough H.W. (2002), Graceful Exits and Foregone Opportunities: Xerox’s Management of its Technology Spin-off Companies, “Business History Review”, no. 4. | pl |
dc.description.references | Cohen W.M., Lewinthal D.A. (1990), Absorptive capacity: A new perspective on learning and innovation, “Administrative Science Quarterly”, vol. 35 | pl |
dc.description.references | Corbellini E., Saviolo S. (2009), Managing Fashion and Luxury Companies, ETAS, Milano. | pl |
dc.description.references | Cotte J., Wood S.L. (2004), Families and Innovative Consumer Behavior: A Triadic Analysis of Sibling and Paternal Influence, “Journal of Consumer Research”, vol. 31, no. 1. | pl |
dc.description.references | Dąbrowska A., Bylok F., Janoś-Kresło M., Kiełczewski D., Ozimek I. (2015), Kompetencje konsumentów. Innowacyjne zachowania. Zrównoważona konsumpcja, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Dąbrowski J., Koładkiewicz I. (1998), Praktyki innowacyjne polskich przedsiębiorstw, Wydawnictwo WSPiZ, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Domurat A., Zieliński T. (2013), Niepewność i niejasność jako uwarunkowania decyzji ekonomicznych, „Decyzje”, nr 20. | pl |
dc.description.references | Drucker P.F. (1992), Innowacje i przedsiębiorczość. Praktyka i zasady, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Drucker P. F. (2004), Dyscyplina w podejściu do innowacji, „Harvard Busines Review Polska”, nr 1. | pl |
dc.description.references | Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 2013-2015, (2016), GUS Warszawa. | pl |
dc.description.references | Ellsberg, D. (1961), Risk, ambiguity, and the Savage axioms, „Quarterly Journal of Economics”, no. 75(4). | pl |
dc.description.references | Engel J.F., Blackwell R.D., Miniard P.W. (1993), Consumer Behavior, The Dryden Press, Chicago. | pl |
dc.description.references | Escher I., Petrykowska J. (2014), Zachowania młodych polskich konsumentów na rynku żywności ekologicznej, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu”, nr 36 | pl |
dc.description.references | Evans F.B. (1959), Psychological and objective factors in the prediction of brand choice, “Journal of Business”, no. 32. | pl |
dc.description.references | Falkowski A., Tyszka T. (2006), Psychologia zachowań konsumenckich, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk. | pl |
dc.description.references | Falkowski A., Tyszka T. (2009), Psychologia zachowań konsumenckich, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk. | pl |
dc.description.references | Fisk P. (2009), Geniusz konsumenta. Prowadzenie firmy skoncentrowanej na oczekiwaniach nabywców, Oficyna a Wolters Kluwer Business, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Foxall G. (1984), Corporate Innovation: Marketing and Strategy, St. Martin’s Press, New York. | pl |
dc.description.references | Foxall G.R., Goldsmith R.E. (1998), Psychologia konsumencka dla menedżera marketingu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Francik A., Pocztowski A. (1991), Procesy innowacyjne, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków. | pl |
dc.description.references | Freeman Ch. (1986), The Role of Technical Change in National Economic Development, [w:] Technological Change, A. Amin, J. Goddard (eds.), Industrial Restructuring and Regional Development, Allen&Unwin, London. | pl |
dc.description.references | Friedman T.L. (2006), Świat jest płaski. Krótka historia XXI wieku, Rebis, Poznań. | pl |
dc.description.references | Fuller J., Bartl M., Ernst H., Muhlbacher H. (2006), Community based innovation: How to integrate members of virtual communities into new product development, “Electron Commerce Research”, no. 6. | pl |
dc.description.references | Galbraith J.K. (1973), Społeczeństwo dobrobytu. Państwo przemysłowe, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Gałązka M. (2015), Ekonomiczne i społeczne determinanty wydatków na żywność w Polsce, Wydawnictwo Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej, Bydgoszcz. | pl |
dc.description.references | Garbarski L. (1998), Zachowania nabywców, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Gardocka-Jałowiec A. (2015a), Gospodarowanie środkami konsumpcji a zdolność kreowania działalności innowacyjnej w gospodarce, [w:] Konsumpcja i innowacje, A. Olejniczuk-Merta (red.), Marketing i Rynek, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Gardocka-Jałowiec A. (2015b), Rola konsumpcji w kreowaniu innowacji, „Konsumpcja i rozwój”, nr 3(12). | pl |
dc.description.references | Gardocka-Jałowiec A. (2015c), Zmiany w konsumpcji a kreowanie innowacji, Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku, Białystok | pl |
dc.description.references | Gloet, M., Samson, D. (2013), Knowledge Management to Support Systematic Innovation Capability, http://www.hicss.hawaii.edu/hicss_46/bp46/ks4. pdf (data wejścia: 22.03.2017). | pl |
dc.description.references | Gonet D. (2015), Innowacyjność na przykładzie kobiet i mężczyzn prowadzących gospodarstwa rolne z gminy Bojanowo, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, t. 17, z. 5. | pl |
dc.description.references | Gopalakrishnan S. (2000), Unraveling the Links Between Dimensions of Innovation and Organizational Performance, “The Journal of High Technology Management Research”, vol. 11(1). | pl |
dc.description.references | Griffin R.W. (1996), Podstawy zarządzania organizacjami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Griffin R.W. (2001), Podstawy zarządzania organizacjami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Grudzewski W., Hejduk I. (2001), Projektowanie systemów zarządzania, Wydawnictwo Difin, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Gruszewska E. (2013), Instytucje nieformalne w Polsce. Krajobraz po transformacji, „Studia Ekonomiczne. Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach”, nr 129. | pl |
dc.description.references | Grzega U. (2015), Unowocześnianie konsumpcji gospodarstw domowych, [w:] Zachowania konsumentów. Procesy unowocześniania konsumpcji, E. Kieżel, S. Smyczek (red.), Oficyna a Wolters Kluwer Business, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Gutkowska K. (2011), Innowacyjność konsumentów wobec produktów żywnościowych jako warunek rozwoju rynku żywności, „Konsumpcja i Rozwój”, nr 1. | pl |
dc.description.references | Gutkowska K., Kowalczuk I., Sajdakowska M., Żakowska-Biemans S., Kozłowska A., Olewnik-Mikołajewska A. (2014), Postawy konsumentów wobec innowacji na rynku żywności, „Handel Wewnętrzny”, nr 4. | pl |
dc.description.references | Gutkowska K., Żakowska-Biemans S., Dajdakowska M. (2009), Preferencje konsumentów w zakresie możliwych do zastosowania innowacji w produktach tradycyjnych, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 3(64). | pl |
dc.description.references | Hansen F. (1972), Consumer Choice Behavior. A Cognitive Theory, The Free Press, New York. | pl |
dc.description.references | Hurley R.F., Hult G.T.M. (1998), Innovation, Market Orientation and Organizational Learning: An Integration and Empirical Examination, “Journal of Marketing”, vol. 62(3). | pl |
dc.description.references | Innowacyjność przedsiębiorstw – koncepcje, uwarunkowania i pomiar (2014), Kraśnicka T., Ingram T. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Katowice. | pl |
dc.description.references | Jachnis A., Terelak J.F. (1998), Psychologia konsumenta i reklamy, Oficyna Wydawnicza Branta, Bydgoszcz. | pl |
dc.description.references | Janasz W. (2003), Innowacje i ich miejsce w działalności przedsiębiorstw, [w:] Innowacje w modelach działalności przedsiębiorstw, W. Janasz (red.), „Rozprawy i Studia. Uniwersytet Szczeciński”, t. 466. | pl |
dc.description.references | Janasz K. (2009), Kapitał a decyzje innowacyjne w przedsiębiorstwie, „Przegląd Organizacji”, nr 10. | pl |
dc.description.references | Janasz W., Kozioł K. (2007), Determinanty działalności innowacyjnej przedsiębiorstw, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Janoś-Kresło M. (2006), Konsumpcja jako proces zaspokajania potrzeb; Cechy konsumentów i gospodarstw domowych jako podmiotów konsumpcji; Konsument i konsumpcja we współczesnej gospodarce rynkowej, [w:] Konsument i konsumpcja we współczesnej gospodarce rynkowej, M. Janoś- -Kresło (red.), Oficyna Wydawnicza Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Jasiński A.H. (1997), Innowacje i polityka innowacyjna, Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku, Białystok. | pl |
dc.description.references | Jasiński A.H. (2000), Innowacje i transfer techniki w gospodarce polskiej, Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku, Białystok. | pl |
dc.description.references | Jasiński A.H. (2006), Innowacje i transfer techniki w procesie transformacji, Wydawnictwo Difin, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Jaśkowski P. (2009), Neuronauka poznawcza. Jak mózg tworzy umysł, Vizja Press&IT, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Jasiński A.H. (2012), Innowacja, firma innowacyjna, scena innowacji, [w:] Ekonomika i zarządzanie innowacjami w warunkach zrównoważonego rozwoju, A.H. Jasiński, R. Ciborowski (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku, Białystok. | pl |
dc.description.references | Jodłowska L. (2010), Bariery działalności innowacyjnej MŚP w Niemczech, [w:] Mikrofirma: strategie zarządzania mikro i małymi przedsiębiorstwami, „Zeszyty Naukowe” nr 585, Wydawnictwo Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin. | pl |
dc.description.references | Kalinowski B. (2010), System zarządzania wspierający innowacje, „Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa”, nr 7. | pl |
dc.description.references | Kalisiak J. (1975), Nowy produkt. Planowanie i organizacja, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Kang J., Park-Poaps H. (2010), Hedonic and Utilitarian Shopping Motivations of Fashion Leadership, “Journal of Fashion Marketing and Management”, vol. 14, no. 2. | pl |
dc.description.references | Kempny M. (2005), Wprowadzenie – Konsumpcja wyzwaniem dla socjologii współczesnej, [w:] Konsumpcja – istotny wymiar globalizacji kulturowej, Wydawnictwo IFiS PAN, A. Jawłowska, M. Kempny (red.), Warszawa. | pl |
dc.description.references | Kiełczewski D. (2012), Różnorodność stylów życia jako czynnik rozwoju zrównoważonego, „Ekonomia i Środowisko”, nr 3 (43). | pl |
dc.description.references | Kiełczewski D. (2008), Sektor publiczny w kształtowaniu wzorców trwałej konsumpcji, „Optimum. Studia Ekonomiczne”, nr 4. | pl |
dc.description.references | Kiełczewski D. (2005), Style konsumpcji jako przejaw zróżnicowania poziomu życia, „Gospodarka Narodowa”, nr 5–6. | pl |
dc.description.references | Kiełczewski D. (2015), Wpływ ekologizacji konsumpcji na zmiany w zarządzaniu organizacjami, „Handel Wewnętrzny”, nr 6. | pl |
dc.description.references | Kieżel E. (2000), Zachowania konsumpcyjne konsumentów i gospodarstw domowych, [w:] Rynkowe zachowania konsumentów, E. Kieżel (red.), Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Katowicach, Katowice. | pl |
dc.description.references | Kimberly J.R., Evanisko M.J. (1981), Organizational Innovation: The Influence of Individual, Organizational and Contextual Factors on Hospital Adoption of Technological and administrative Innovations, “Academy of Management Journal”, vol. 24(4). | pl |
dc.description.references | Kitchell S. (1995), Corporate Culture Environmental Adaptation, and Innovation Adoption: A Qualitative/Quantitative Approach, “Journal of the Academy of Marketing Science”, vol. 23(3). | pl |
dc.description.references | Kline S., Rosenberg N. (1986), An overview on Innovation, [w:] The Positive Sum Strategy: Harnessing Technology for Economic Growth, R. Landau, N. Rosenberg (eds.), National Academy Press, Washington. | pl |
dc.description.references | Knap-Stefaniuk A. (2007), Innowacje a konkurencyjność przedsiębiorstw, „Zarządzanie Zmianami”, nr 2. | pl |
dc.description.references | Koniorczyk G. (2014), Smart shopping a zachowania zakupowe polskich konsumentów, „Handel Wewnętrzny”, nr 3 | pl |
dc.description.references | Kościelniak H., Brendzel-Skowera K. (2014), Crowdsourcing w zarządzaniu organizacjami, „Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Humanitas. Zarządzanie”, nr 2. | pl |
dc.description.references | Kotarba W. (1987), Organizacja i wynalazczość w przedsiębiorstwie, Zrzeszenie Wojewódzkich Klubów Techniki i Racjonalizacji, Warszawa | pl |
dc.description.references | Kotler Ph. (1994), Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Gebethner i Ska, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Kotler Ph. (2005), Marketing, Dom Wydawniczy Rebis, Poznań. | pl |
dc.description.references | Kowalska M. (2015), Wpływ wirtualizacji zachowań konsumenckich na rozwój domocentryzmu, „Handel Wewnętrzny”, nr 6 (359). | pl |
dc.description.references | Kozłowska K. (2016), Ocena wybranych aspektów innowacyjności polskich przedsiębiorstw, [w:] Ekonomia i zarządzanie w teorii i praktyce. Ekonomia i nauki o zarządzaniu o warunkach integracji gospodarczej, t. 9, P. Urbanek, E. Wlaińska (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. | pl |
dc.description.references | Krajewski M. (2005), Co dziś konsumujemy? Socjologia przedmiotów, [w:] Konsumpcja. Istotny wymiar globalizacji kulturowej, A. Jawłowska, M. Kempny (red.), Wydawnictwo IFiS PAN, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Kramer T. (2004), Podstawy marketingu, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Krzykała F. (1975), Wprowadzenie do socjologii przedsiębiorstwa przemysłowego, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Kucharska B. (2014), Trendy w zachowaniach konsumentów jako uwarunkowanie innowacji w handlu zagranicznym, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach. Studia Ekonomiczne”, nr 187. | pl |
dc.description.references | Kwieciński L., Moszkowicz K., Sroka J. (2007), Innowacyjność i internacjonalizacja dolnośląskich małych i średnich przedsiębiorstw, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń. | pl |
dc.description.references | Laukkanen T., Sinkkonen S., Kivijärvi M., Laukkanen P. (2007), Innovation Resistance among Mature Consumers, “Journal of Consumer Marketing”, vol. 24, No. 7. | pl |
dc.description.references | Lumpkin G.T., Dess G.G. (1996), Clarifying the Entrepreneurial Orientation, Construct and Linking It to Perfermance, “Academy of Management Review”, vol. 21(1). | pl |
dc.description.references | Łukasik P. (2008), Marketing w handlu detalicznym produktów spożywczych. Wybrane aspekty zachowań nabywców, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej, Lublin. | pl |
dc.description.references | Maciejewski G. (2015), Konsument wobec innowacji produktowych, „Logistyka”, nr 2. | pl |
dc.description.references | Mały Rocznik Statystyczny (2015), Wydawnictwo GUS, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Markiewicz J. (2007), Innowacje, [w:] Innowacyjność w działalności przedsiębiorstw. Kompendium wiedzy, P. Niedzielski, J. Markiewicz, K. Rychlik, T. Rzewuski (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin. | pl |
dc.description.references | Martinez E., Polo Y., Flavián C. (1998), The Acceptance and Diffusion of New Consumer Durables: Differences between First and Last Adopters, “Journal of Consumer Marketing”, vol. 15, no. 4 | pl |
dc.description.references | Maslow A.H. (1990), Motywacji i osobowość, Instytut Wydawniczy PAX, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Matel A. (2015), Konsumpcja umiaru a współczesne trendy zachowań konsumenckich, „Zarządzanie. Teoria i praktyka”, nr 3(13). | pl |
dc.description.references | Matel A. (2016), Przesłanki ekologizacji konsumpcji z perspektywy zachowań konsumenckich, „Zarządzanie. Teoria i praktyka”, nr 2(16). | pl |
dc.description.references | Matel A., Poskrobko T. (2016), Contingent valuation Method in terms of behavioral economics, „Ekonomia i Środowisko”, nr 1(56) | pl |
dc.description.references | Mazurek-Łopacińska K. (2003), Zachowania nabywców i ich konsekwencje marketingowe, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Mazurek-Łopacińska K. (2015), Rola kodów kulturowych i zachowań konsumentów w kreowaniu innowacji, „Marketing i Rynek”, t. XXII, nr 2, A. Olejniczuk-Merta (red.), Konsumpcja i innowacje. | pl |
dc.description.references | Mierzejewska B. (2008), Open Innovation – nowe podejście w procesach innowacji, „E-mentor”, nr 2. | pl |
dc.description.references | Mirow C., Hoelzle K., Gemuenden G. (2008), The Ambidextrous Organization in Practice: Barriers to Innovation within Research and Development, referat z konferencji Academy of Management, Anaheim. | pl |
dc.description.references | Mizgajska H. (2002), Aktywność innowacyjna polskich małych i średnich przedsiębiorstw w procesie integracji z Unią Europejską, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Prace habilitacyjne nr 4, Poznań. | pl |
dc.description.references | Mróz B. (2013), Konsument w globalnej gospodarce. Trzy perspektywy, Oficyna Wydawnicza Szkoły Głównej Handlowej, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Muth J.F. (1961), Rational Expectations and the Theory of Price Movements, “Econometrica”, vol. 29, no. 3. | pl |
dc.description.references | Niedzielski P., Rychlik K. (2006), Innowacje i kreatywność, Wydawnictwo Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin. | pl |
dc.description.references | Nordström K., Biaström M. (2002), Emergence of dominant design in probiotic functional food development, “British Food Journal” vol. 104, no. 9. | pl |
dc.description.references | Nowak L. (1995), Pozaekonomiczne determinanty zachowań nabywców, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań. | pl |
dc.description.references | Osęka M., Wypijewski J. (1985), Innowacyjność przedsiębiorstw. Ekonomiczne i organizacyjne determinanty, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Oslo Manual (2005a), OECD, Paris. | pl |
dc.description.references | Oslo Manual (2005b), Pomiar działalności naukowej i technicznej. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji, Wspólna publikacja OECD i Eurostatu, Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju. Urząd Statystyczny Wspólnot Europejskich. | pl |
dc.description.references | Oslo Manual (2008), Pomiar działalności naukowej i technicznej. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji, Wspólna publikacja OECD i Eurostatu, Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju, Urząd Statystyczny Wspólnot Europejskich 2005, Wydanie trzecie, polskie: Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Departament Strategii i Rozwoju Nauki, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Patrzałek W. (2014), Konsument wobec wyzwań współczesnych megatrendów, „Handel Wewnętrzny”, nr 4(351). | pl |
dc.description.references | Penc J. (1995), Strategie zarządzania, Agencja Wydawnicza „Placet”, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Penc J. (1999), Innowacje i zmiany w firmie. Transformacja i sterowanie rozwojem przedsiębiorstwa. Zasady działania. Warunki sukcesu, Agencja Wydawnicza „Placet”, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Pomykalski A. (2001), Zarządzanie innowacjami. Globalizacja, konkurencja, technologia informacyjna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa-Łódź. | pl |
dc.description.references | Poskrobko B. (2011), Wiedza i gospodarka oparta na wiedzy, [w:] Gospodarka oparta na wiedzy. Materiały do studiowania, B. Poskrobko (red.), Wydawnictwo Wyższej Szkoły Ekonomicznej, Białystok. | pl |
dc.description.references | Poskrobko T., Zielińska A. (2015), Innowacje w krajach rozwijających się a zrównoważony rozwój, „Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu”, nr 409. | pl |
dc.description.references | Poznańska K. (1998), Uwarunkowania innowacji w małych i średnich przedsiębiorstwach, Dom Wydawniczy ABC, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Prandecki K. (2013), Długookresowe zmiany konsumpcji a zrównoważony rozwój, „Handel Wewnętrzny”, nr 6A, t. 2. | pl |
dc.description.references | Przewoźna-Skowrońska A. (2015), Innowacyjność konsumentów na rynku dań gotowych wymogiem rozwoju rynku żywności, „Logistyka” nr 2. | pl |
dc.description.references | Raaij van F., Konsumpcja postmodernistyczna, [w:] Zachowanie konsumenta. Koncepcja i badania europejskie, M. Lambkin, G. Foxall, F. Van Raaij, B. Heilbrunn (red.), Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001 | pl |
dc.description.references | Raport o stanie sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce w latach 1998-1999, (2000), Dzierżanowski W., Sztetyłło A. (red.), Polska Fundacja Promocji i Rozwoju Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Reinstaller A., Sanditov B. (2005), Social structure and consumption: on the diffusion of consumer good innovation, “Journal of Evolutionary Economics”, No. 15. | pl |
dc.description.references | Ritzer G. (2005), Makdonalizacja społeczeństwa, Wydawnictwo MUZA S.A., Warszawa. | pl |
dc.description.references | Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej (2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015), Wydawnictwo Głównego Urzędu Statystycznego, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Rogers E.M. (2003), Diffusion of Innovation, The Free Press, New York. | pl |
dc.description.references | Rogers E.M., Shoemaker F.F. (1971), Communication of Innovations: A Cross-Cultural Approach, Free Press, New York., | pl |
dc.description.references | Rogoda B. (2005), Przedsiębiorczość i innowacje, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków. | pl |
dc.description.references | Romanowski R. (2013), Ewolucja trendów konsumenckich w XXI wieku w kontekście tworzenia gospodarki opartej na wiedzy, „Handel Wewnętrzny”, nr styczeń-luty. | pl |
dc.description.references | Rothwell R. (1994), Towards the Fifth-generation Innovation Process, “International Marketing Review”, vol. 11, no. 1. | pl |
dc.description.references | Rudnicki L. (2004), Zachowania rynkowe nabywców. Mechanizmy i uwarunkowania, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków. | pl |
dc.description.references | Rudnicki L. (2012), Zachowania konsumentów na rynku, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Rychlik K. (2007), Uwarunkowania działalności innowacyjnej, [w:] Innowacyjność w działalności przedsiębiorstw. Kompendium wiedzy, P. Niedzielski i in., Wydawnictwo Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin. | pl |
dc.description.references | Saviotti P.P., Pyka A. (2016), Innovation, structural change and demand evolution: does demand saturate?, “Journal of Evolutionary Economics”, vol. 26. | pl |
dc.description.references | Schumpeter J. (1960), Teoria wzrostu gospodarczego, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Schiffman L.G., Kanuk L.L. (2010), Consumer Behaviour. Global Edition, Pearson Higher Education, London. | pl |
dc.description.references | Sharot T. (2009), Dopamine Enhances Expectation of Pleasure in Humans, “Current Biology”, vol. 19, Iss. 24. | pl |
dc.description.references | Shaw F. (2009), Uncertenity and the new consumer, „Foresight”, vol. 4. | pl |
dc.description.references | Schwartz B. (2004), Paradox of Choice. Why More Is Less, HarperCollins Publishers, New York. | pl |
dc.description.references | Sitkiewicz K. (2009), Stan pragnienia. Oblicza mac(k)donaldyzacji, Wydawnictwo CeDeWu, Warszawa | pl |
dc.description.references | Smith D. (2006), Exploring Innovation, The McGrew-Hill Companies, New York. | pl |
dc.description.references | Smoleń T. (2012), Produkt, [w:] Podstawy marketingu, P.A. Czubała (red.), Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Spruch W. (1976), Strategia postępu technicznego, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Stalk G., Evans P., Shulamnan L.E. (1992), Competing on Capabilities: The New Rules of Corporate Strategy, “Harvard Business Review”, vol. 70(3). | pl |
dc.description.references | Strużycki M., Bojewska B. (2011), Rola państwa i rządu w kształtowaniu innowacyjnej gospodarki, [w:] Innowacje w rozwijaniu konkurencyjności firm. Znaczenie, wsparcie, przykłady zastosowań, J. Perenc, J. Hołub-Iwan (red.), Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Szatkowski K. (2001), Istota i rodzaje innowacji, [w:] Zarządzanie innowacjami technicznymi i organizacyjnymi, M. Brzeziński (red.), Wydawnictwo Difin, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Szczepański J. (1981), Konsumpcja a rozwój człowieka. Wstęp do antropologicznej teorii konsumpcji, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Szul E. (2016), Konsumenci wobec innowacyjnych produktów, „Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy”, nr 46 (2). | pl |
dc.description.references | Światowy G. (2006), Zachowania konsumentów: determinanty oraz metody poznania i kształtowania, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Tapscott D. (1999), Growing up Digital: The Rise of the Net Generation, McGrew-Hill, New York. | pl |
dc.description.references | Tidd, J., Bessant, J., Pavitt, K. (2002), Managing Innovation: Integrating Technological, Market and Organizational Change, John Wiley & Sons, New York. | pl |
dc.description.references | Tkaczyk S., Kołuda J. (2013), Nowe trendy konsumenckie a sukces organizacji, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach”, seria: Administracja i Zarządzanie, nr 97. | pl |
dc.description.references | Tomczyk A. (2014a), Czynniki wzrostu gospodarczego Polski w latach 2003- 2013 w ujęciu endogenicznych modeli wzrostu, [w:] Ekonomia w ujęciu globalnym, regionalnym i lokalnym, A. Krzysztofek, A. Przybyłka (red.), AT Wydawnictwo, Kraków. | pl |
dc.description.references | Tomczyk A. (2014b), Znaczenie czynników instytucjonalnych dla poziomu przedsiębiorczości w Polsce, [w:] Przedsiębiorczość gospodarcza w Polsce – szanse i ograniczenia w dobie wychodzenia z kryzysu, A. Sadowski, A. Wyszkowski (red.), Polskie Towarzystwo Ekonomiczne Oddział w Białymstoku, Białystok. | pl |
dc.description.references | Tyszka T. (2004), Zachowania konsumenckie, [w:] Psychologia ekonomiczna, Gdańskie, T. Tyszka (red.), Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk. | pl |
dc.description.references | Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 roku. Kodeks cywilny (Dz. U. z 2016 roku, poz. 380 tekst jedn. ze zm.). | pl |
dc.description.references | Ustawa z dnia 2 lipca 2004 roku o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2004 roku, Nr 173, poz. 1807). | pl |
dc.description.references | Ustawa z dnia 15 stycznia 2015 roku o zmianie ustawy o zasadach finansowania nauki oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2014 roku, poz. 1620). | pl |
dc.description.references | Vejlgaard H. (2008), Anatomia trendu, Oficyna a Wolters Kluwer Business, Kraków. | pl |
dc.description.references | Wasilik K. (2014), Trendy w zachowaniach współczesnych konsumentów – konsumpcjonizm a konsumpcja zrównoważona, „Konsumpcja i Rozwój”, nr 1. | pl |
dc.description.references | Weresa M.A. (2014), Polityka innowacyjna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Wildowicz-Giegiel A. (2009), Etyczny wymiar konsumpcji w świetle wyzwań XXI wieku, „Optimum. Studia Ekonomiczne”, nr 1. | pl |
dc.description.references | Włodarczyk J. (2007), Działalność innowacyjna i jej ograniczenia w polskiej gospodarce, [w:] Innowacje w rozwoju gospodarki i przedsiębiorstw: siły motoryczne i bariery, E. Okoń-Horodyńska, A. Zachorowska-Mazurkiewicz (red.), Instytut Wiedzy i Innowacji, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Włodarczyk K. (2015), Wirtualizacja konsumpcji polskiego społeczeństwa, „Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu”, nr 414. | pl |
dc.description.references | Zalega T. (2013), Nowe trendy i makrotrendy w zachowaniach konsumenckich gospodarstw domowych w XXI wieku, „Konsumpcja i Rozwój”, nr 2(5). | pl |
dc.description.references | Zalega T. (2015), Innowacje a konsumpcja i zachowania konsumpcyjne – wybrane zagadnienia, „Marketing i Rynek”, t. XXII, nr 2, A. OlejniczukMerta (red.), Konsumpcja i innowacje. | pl |
dc.description.references | Zalejski J., Faszczewska K. (2012), Zachowania polskich konsumentów wobec produktów ekologicznych, “Economy and Management”, no 3. | pl |
dc.description.references | Założenia polityki proinnowacyjnej państw (1994), Komitet Badań Naukowych, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Zastempowski M. (2010), Uwarunkowania budowy potencjału innowacyjnego polskich małych i średnich przedsiębiorstw, Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń. | pl |
dc.description.references | Żołnierski, A. (2005), Potencjał innowacyjny polskich małych i średniej wielkości przedsiębiorstw, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Warszawa | pl |
Występuje w kolekcji(ach): | Książki/Rozdziały (WEiF) |
Pliki w tej pozycji:
Plik | Opis | Rozmiar | Format | |
---|---|---|---|---|
K. Karpińska, A. Matel, A. Protasiewicz, Konsument w działalności innowacyjnej przedsiębiorstw.pdf | 960,18 kB | Adobe PDF | Otwórz |
Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)