REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/5312
Pełny rekord metadanych
Pole DCWartośćJęzyk
dc.contributor.authorSzamryk, Konrad Kazimierz-
dc.date.accessioned2017-03-22T11:36:01Z-
dc.date.available2017-03-22T11:36:01Z-
dc.date.issued2011-
dc.identifier.citationAnna ks. Jabłonowska i ks. Krzysztof Kluk - ludzie, którzy wyprzedzili swoją epokę. Referaty z sesji naukowej 30.09-01.10.2011, red. N.D. Tomaszewski, Ciechanowiec 2011, s. 211-218pl
dc.identifier.isbn978-83-62374-44-1-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11320/5312-
dc.language.isoplpl
dc.subjectKrzysztof Klukpl
dc.subjectkulinariapl
dc.subjectjedzeniepl
dc.subjectporadnikipl
dc.subjectoświeceniepl
dc.subjectmięsopl
dc.titleCo jedzono w XVIII-wiecznej Polsce? - uwagi Krzysztofa Kluka o kulinariachpl
dc.typeBook chapterpl
dc.description.referencesAchremczyk S., 2007, Kuchnia na dworze biskupów warmińskich w XVII i XVIII wieku, w: Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich, red. S. Achremczyk, Olsztyn, s. 13-17.pl
dc.description.referencesBqbel A., 2004, Muza z warząchwią: uwagi o literaturze i kulinariach, Warszawa.pl
dc.description.referencesBockenheim K., 1998, Przy polskim stole, Wrocław, 59-94.pl
dc.description.referencesBorowski J., 2007, Aspekty historyczne i żywieniowe wykorzystania mięsa w diecie człowieka, w: Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich, red. S. Achremczyk, Olsztyn, s. 5-12.pl
dc.description.referencesBrencz A., 2003, Chłopskie jadło, w: W kuchni i za stołem. Dynastie i przenikanie kultur, red. T. Stegner, Gdańsk, s. 136-144.pl
dc.description.referencesBrückner A., 1990, Encyklopedia staropolska, Warszawa.pl
dc.description.referencesCzerniecki J., 1682, Compendium ferculorum alba zebranie potraw .. . , Kraków.pl
dc.description.referencesGodlewski J., 1990, Co spożywano na dworze Branickich, ,,Białostocczyzna", nr 1 (17).pl
dc.description.referencesKitowicz J ., 1985, Opis obyczajów za panowania Augusta III, Warszawa.pl
dc.description.referencesKrasicki I., 1994, Pan Podstoli, Olsztyn.pl
dc.description.referencesKuchowicz Z., 1975, Obyczaje staropolskie XVII-XVIII wieku, Łódź.pl
dc.description.referencesZw - Kluk K., Zwierząt domowych i dzikich, osobliwie krajowych, historii naturalnej początki i gospodarstwo. Potrzebnych i pożytecznych domowych chowanie, rozmnożenie, chorób leczenie, dzikich łowienie, oswojenie, zażycie, szkodliwych zaś wygubienie, Warszawa 1779-1780.pl
dc.description.referencesLemnis M., 1979, W staropolskiej kuchni i przy polskim stole, Warszawa.pl
dc.description.referencesMickiewicz A., 1982, Pan Tadeusz, Wrocław.pl
dc.description.referencesMorsztyn J. A. 1971, Do Stanisława Morsztyna, w: tegoż, Utwory zebrane, t. 1, Warszawa, s. 49-56.pl
dc.description.referencesPotocki W., 1987, Bankiet włoski, w: tegoż, Dzieła t. 2, Warszawa, s. 33-35.pl
dc.description.referencesRzewuski H., 2000, Listopad, Kraków.pl
dc.description.referencesVautrin H., 1807, L'Observateur en Pologne, Paris, tłum. W. Zawadzki, w: Polska stanisławowska w oczach cudzoziemców, oprac. W. Zawadzki, t. 1, Warszawa 1963, s. 707-829.pl
dc.description.pages211-218pl
Występuje w kolekcji(ach):Materiały konferencyjne (WFil)

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
KK_Szamryk_Co_jedzono_w_XVIII-wiecznej_Polsce.pdf1,04 MBAdobe PDFOtwórz
Pokaż uproszczony widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)