Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji:
http://hdl.handle.net/11320/5312
Pełny rekord metadanych
Pole DC | Wartość | Język |
---|---|---|
dc.contributor.author | Szamryk, Konrad Kazimierz | - |
dc.date.accessioned | 2017-03-22T11:36:01Z | - |
dc.date.available | 2017-03-22T11:36:01Z | - |
dc.date.issued | 2011 | - |
dc.identifier.citation | Anna ks. Jabłonowska i ks. Krzysztof Kluk - ludzie, którzy wyprzedzili swoją epokę. Referaty z sesji naukowej 30.09-01.10.2011, red. N.D. Tomaszewski, Ciechanowiec 2011, s. 211-218 | pl |
dc.identifier.isbn | 978-83-62374-44-1 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11320/5312 | - |
dc.language.iso | pl | pl |
dc.subject | Krzysztof Kluk | pl |
dc.subject | kulinaria | pl |
dc.subject | jedzenie | pl |
dc.subject | poradniki | pl |
dc.subject | oświecenie | pl |
dc.subject | mięso | pl |
dc.title | Co jedzono w XVIII-wiecznej Polsce? - uwagi Krzysztofa Kluka o kulinariach | pl |
dc.type | Book chapter | pl |
dc.description.references | Achremczyk S., 2007, Kuchnia na dworze biskupów warmińskich w XVII i XVIII wieku, w: Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich, red. S. Achremczyk, Olsztyn, s. 13-17. | pl |
dc.description.references | Bqbel A., 2004, Muza z warząchwią: uwagi o literaturze i kulinariach, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Bockenheim K., 1998, Przy polskim stole, Wrocław, 59-94. | pl |
dc.description.references | Borowski J., 2007, Aspekty historyczne i żywieniowe wykorzystania mięsa w diecie człowieka, w: Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich, red. S. Achremczyk, Olsztyn, s. 5-12. | pl |
dc.description.references | Brencz A., 2003, Chłopskie jadło, w: W kuchni i za stołem. Dynastie i przenikanie kultur, red. T. Stegner, Gdańsk, s. 136-144. | pl |
dc.description.references | Brückner A., 1990, Encyklopedia staropolska, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Czerniecki J., 1682, Compendium ferculorum alba zebranie potraw .. . , Kraków. | pl |
dc.description.references | Godlewski J., 1990, Co spożywano na dworze Branickich, ,,Białostocczyzna", nr 1 (17). | pl |
dc.description.references | Kitowicz J ., 1985, Opis obyczajów za panowania Augusta III, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Krasicki I., 1994, Pan Podstoli, Olsztyn. | pl |
dc.description.references | Kuchowicz Z., 1975, Obyczaje staropolskie XVII-XVIII wieku, Łódź. | pl |
dc.description.references | Zw - Kluk K., Zwierząt domowych i dzikich, osobliwie krajowych, historii naturalnej początki i gospodarstwo. Potrzebnych i pożytecznych domowych chowanie, rozmnożenie, chorób leczenie, dzikich łowienie, oswojenie, zażycie, szkodliwych zaś wygubienie, Warszawa 1779-1780. | pl |
dc.description.references | Lemnis M., 1979, W staropolskiej kuchni i przy polskim stole, Warszawa. | pl |
dc.description.references | Mickiewicz A., 1982, Pan Tadeusz, Wrocław. | pl |
dc.description.references | Morsztyn J. A. 1971, Do Stanisława Morsztyna, w: tegoż, Utwory zebrane, t. 1, Warszawa, s. 49-56. | pl |
dc.description.references | Potocki W., 1987, Bankiet włoski, w: tegoż, Dzieła t. 2, Warszawa, s. 33-35. | pl |
dc.description.references | Rzewuski H., 2000, Listopad, Kraków. | pl |
dc.description.references | Vautrin H., 1807, L'Observateur en Pologne, Paris, tłum. W. Zawadzki, w: Polska stanisławowska w oczach cudzoziemców, oprac. W. Zawadzki, t. 1, Warszawa 1963, s. 707-829. | pl |
dc.description.pages | 211-218 | pl |
Występuje w kolekcji(ach): | Materiały konferencyjne (WFil) |
Pliki w tej pozycji:
Plik | Opis | Rozmiar | Format | |
---|---|---|---|---|
KK_Szamryk_Co_jedzono_w_XVIII-wiecznej_Polsce.pdf | 1,04 MB | Adobe PDF | Otwórz |
Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)