REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/16062
Pełny rekord metadanych
Pole DCWartośćJęzyk
dc.contributor.authorFarhan, Jakub Ali-
dc.contributor.authorGembicka, Anna-
dc.date.accessioned2024-02-16T07:34:09Z-
dc.date.available2024-02-16T07:34:09Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationPrawo i Więź, Nr 3 (41) (2022), s. 293-310pl
dc.identifier.issn2299-405X-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11320/16062-
dc.description.abstractGlifosat to substancja czynna wykorzystywana w środkach ochrony roślin, która od lat wywołuje kontrowersje. 15 grudnia 2022 roku kończy się okres zatwierdzenia glifosatu, a w konsekwencji bezpieczeństwo jego stosowania znowu staje się przedmiotem ożywionej dyskusji publicznej. Jego zatwierdzenie na lata 2017-2022 poprzedzone było silnymi niepokojami społecznymi, które sformalizowały się w postaci europejskiej inicjatywy obywatelskiej w sprawie zakazu stosowania glifosatu i ochrony ludzi i środowiska przed toksycznymi pestycydami. W ocenie autorów wywarła ona ważny wpływ na Unię Europejską – nie tylko w tym ujęciu najbardziej oczywistym, czyli wskutek wprowadzonych w związku z nią zmian legislacyjnych, ale również w pomijanej często sferze pozanormatywnej. W ramach niniejszego artykułu przeanalizowano wpływ tej inicjatywy na rozwój ustawodawstwa regulacyjnego Unii Europejskiej i jej szerzej rozumianą działalność, ze szczególnym uwzględnieniem przejrzystości podejmowania decyzji związanych z bezpieczeństwem żywności w aspekcie oczekiwań społeczeństwa.pl
dc.description.abstractGlyphosate is an active substance used in plant protection products that has been a controversy for years. The approval period for glyphosate ends on December 15, 2022, and as a consequence, its safety is once again a subject of lively public debate. Its approval for 2017-2022 was preceded by strong public unrest that took the form of the European Citizens’ Initiative to ban glyphosate and protect people and the environment from toxic pesticides. In the authors’ opinion, it had an important impact on the European Union - not only in the most obvious way, i.e. as a result of the related legislative changes but also in the often overlooked non-normative sphere. The authors analyze the impact of this initiative on the development of EU regulatory legislation and other areas of its activity, with particular stress put on the transparency of decision-making related to food safety in terms of society’s expectations.pl
dc.description.sponsorshipPowstanie pracy zostało w części sfinansowane ze środków projektu badawczego o nr 2021/41/N/HS5/01316 finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki.pl
dc.language.isoplpl
dc.publisherSpółdzielczy Instytut Naukowypl
dc.rightsUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe*
dc.rightsUznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectEuropejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywnościpl
dc.subjectpolityka UE w zakresie pestycydówpl
dc.subjectzatwierdzenie substancji czynnejpl
dc.subjectodnowienie substancji czynnejpl
dc.subjectogólne prawo żywnościowepl
dc.subjectRozporządzenie w sprawie środków ochrony roślinpl
dc.subjectEuropean Food Safety Authoritypl
dc.subjectEU pesticide policypl
dc.subjectactive substance approvalpl
dc.subjectactive substance renewalpl
dc.subjectGeneral Food Lawpl
dc.subjectPlant Protection Products Regulationpl
dc.titleWpływ Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej w sprawie zakazu stosowania glifosatu i ochrony ludzi i środowiska przed toksycznymi pestycydami na funkcjonowanie Unii Europejskiejpl
dc.title.alternativeThe Impact of the European Citizens’ Initiative to Ban Glyphosate and Protect People and the Environment from Toxic Pesticides on the Functioning of the European Unionpl
dc.typeArticlepl
dc.rights.holderThis article is published under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.pl
dc.identifier.doi10.36128/priw.vi41.477-
dc.description.EmailJakub Ali Farhan: j.farhan@uwb.edu.plpl
dc.description.EmailAnna Gembicka: gembicka.anna1@gmail.compl
dc.description.AffiliationJakub Ali Farhan - Uniwersytet w Białymstokupl
dc.description.AffiliationAnna Gembicka - Uniwersytet w Białymstokupl
dc.description.referencesAcquavella John, David Garabrant, Gary Marsh, Tom Sorahn, Douglas L. Weed, „Glyphosate Epidemiology Expert Panel Review: A Weight of Evidence Systematic Review of the Relationship Between Glyphosate Exposure and Non-Hodgkin’s Lymphoma or Multiple Myeloma” Critical Reviews in Toxicology 46, nr 1 (2016): 28-43. https://doi.org/10.1080/10408444.2016.1214681.pl
dc.description.referencesBattaglin William A., Michael T. Meyer, Kathryn M. Kuivila, Julie E. Dietze, „Glyphosate and its Degradation Product AMPA Occur Frequently and Widely in U.S. Soils, Surface Water, Groundwater, and Precipitation” Journal of the American Water Resources Association 50, nr 2 (2014): 275-290. https://doi.org/10.1111/jawr.12159.pl
dc.description.referencesBenbrook Charles M., „Rust, Resistance, Run Down Soils, and Rising Costs – Problems Facing Soybean Producers in Argentina” Ag BioTech InfoNet, nr 8 (2005). https://publiceyeonscience.ch/resources/benbrook_studie_engl.pdf.pl
dc.description.referencesBenbrook Charles M., „Trends in Glyphosate Herbicide Use in the United States and Globally” Environmental Sciences Europe 28, nr 3 (2016). https://doi.org/10.1186/s12302-016-0070-0.pl
dc.description.referencesCanadian Food Inspection Agency, Safeguarding with Science: Glyphosate Testing in 2015-2016. http://static.producer.com/wpcontent/uploads/2017/04/CFIA_ACIA9123346v1FSSDFSSSGlyphosate-Final-Report-15-16_0184101.pdf#_ga=1.196489061.892407858.1492107204.pl
dc.description.referencesCarvalho Fernando P., „Glyphosate, the Herbicide that Become a Nightmare and the Precautionary Principle” International Journal of Environmental Studies, nr 6 (2020). DOI: 10.1080/00207233.2020.1773682.pl
dc.description.referencesCerdeira Antonio L., Dionsio L.P. Gazziero, Stephen O. Duke, Marcus B. Matallo, „Agricultural Impacts of Glyphosate-Resistant Soybean Cultivation in South America” Journal of Agricultural and Food Chemistry 59, nr 11 (2011): 5799-5807. https://doi.org/10.1021/jf102652ypl
dc.description.referencesClaire Robinson, Peter Clausing, Aleksandra Cavoski, Apolline Roger, Alice Bernard, Paul Whaley, Robin Mesnage et al., „Ensuring a Higher Level of Protection from Pesticides in Europe – The Problems with Current Pesticide Risk Assessment Procedures in the EU – And Proposed Solutions” (2018).pl
dc.description.referencesClausing Peter, „Glyphosate: The European Controversy – A Review of Civil Society Struggles and Regulatory Failures” Business and Human Rights Journal, nr 2 (2019). https://doi:10.1017/bhj.2019.5.pl
dc.description.referencesCoja Tamara, Johann Steinwider, „The New European Transparency Regulation: a Panacea for EU Risk Assessment?” Journal of Consumer Protection and Food Safety 17 (2022). https://doi.org/10.1007/s00003-022-01364-2.pl
dc.description.referencesCorti Justo „Food Security and Agrochemicals: Rise and Fall of Glyphosate as Holy Grail of Agriculture Production in the European Union” Food Security Issues and Challenges, (2021). http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3978704.pl
dc.description.referencesde F. Sousa Maria Gizeuda, Adeildo C. Silva, Araújo Rinaldo Dos Santos, Raquel M. Rigotto, „Evaluation of the Atmospheric Contamination Level for the use of Herbicide Glyphosate in the Northeast Region of Brazil.” Environmental Monitoring and Assessment 191, nr 10 (2019): 604. https://doi.org/10.1007/s10661-019-7764-x.pl
dc.description.referencesde Melo Karolyne Gramlich Siomara Regina Ferreira, Jacobucci, Célia Regina Garlipp, Ângelo Zanaga Trape, Paulo César Pires Rosa, „Determination of Glyphosate in Human Urine from Farmers in Mato GrossoBR” InterAmerican Journal of Medicine and Health 3 (2020). https://doi.org/10.31005/iajmh.v3i0.124.pl
dc.description.referencesDuke Stephen O., Stephen B. Powles, „Glyphosate: A Once-in-a-Century Herbicide” Pest Management Science 64, nr 4 (2008): 319-325. https://doi.org/10.1002/ps.1518.pl
dc.description.referencesEFSA, „Conclusion on the Peer Review of the Pesticide Risk Assessment of the Active Substance Glyphosate” EFSA Journal 13, nr 11 (2015): 4302. doi: 10.2903/j.efsa.2015.4302.pl
dc.description.referencesGillezeau Christina, Maaike van Gerwen, Rachel M. Shaffer, Iemaan Rana, Luoping Zhang, Lianne Sheppard, Emanuela Taioli, „The Evidence of Human Exposure to Glyphosate: A Review” Environmental Health 18, nr 2 (2019). https://doi.org/10.1186/s12940-018-0435-5.pl
dc.description.referencesHeap Ian, „Global Perspective of Herbicide-Resistant Weeds” Pest Management Science 70, nr 9 (2014): 1306-1315. https://doi.org/10.1002/ps.3696.pl
dc.description.referencesHerek Jéssica Samara, Luana Vargas, Suélen Andressa Rinas Trindade, Camila Fatima Rutkoski, Natani Macagnan, Paulo Afonso Hartmann, Marilia Teresinha Hartmann, „Can Environmental Concentrations of Glyphosate Affect Survival and Cause Malformation in Amphibians? Effects from a Glyphosate-Based Herbicide on Physalaemus cuvieri and P. gracilis (Anura: Leptodactylidae)” Environmental Science and Pollution Research 27, nr 18 (2020): 2261922630. https://doi.org/10.1007/s11356-020-08869-z.pl
dc.description.referencesKrimsky Sheldon, Carey Gillam, „Roundup Litigation Discovery Documents: Implications for Public Health and Journal Ethics” Journal of Public Health Policy 39, nr 14 (2018). https://doi.org/10.1057/s41271-018-0134-z.pl
dc.description.referencesLedoux Michelle L., Navam Hettiarachchy, Xiaofan Yu, Luke Howard. Lee Sun-Ok, „Penetration of Glyphosate into the Food Supply and the Incidental Impact on the Honey Supply and Bees” Food Control, 109 (2020). https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.106859.pl
dc.description.referencesMalkanthi Pushpa S. H., Gayani U. Sandareka, Alge Wattage Wijeratne, Pathmanathan Sivashankar, „Banning of Glyphosate and its Impact on Paddy Cultivation: A Study in Ratnapura District in Sri Lanka” Journal of Agricultural Sciences – Sri Lanka 14, nr 2 (2019): 129144. https://doi.org/10.4038/jas.v14i2.8515.pl
dc.description.referencesMarques Jonathas Gomes de Carvalho, Klayde Janny da Silva Veríssimo, Bruna Soares Fernandes, Ferreira Silvio Romero de Melo, Montenegro Suzana Maria Gico Lima and Motteran Fabrício, „Glyphosate: A Review on the Current Environmental Impacts from a Brazilian Perspective” Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology 107, nr 3 (2021): 385-397. https://doi.org/10.1007/s00128-021-03295-4.pl
dc.description.referencesMcHenry Leemon B., „The Monsanto Papers: Poisoning the Scientific Well” International Journal of Risk & Safety in Medicine 29, nr 3-4 (2018): 193-205. https://doi.org/10.3233/JRS-180028.pl
dc.description.referencesMeftaul Islam Md., Kadiyala Venkateswarlu, Rajarathnam Dharmarajan, Prasath Annamalai, Md Asaduzzaman, Aney Parven, Mallavarapu Megharaj, „Controversies Over Human Health and Ecological Impacts of Glyphosate: Is it to be Banned in Modern Agriculture?” Environmental Pollution 263, (2020). https://doi.org/10.1016/j.envpol.2020.114372.pl
dc.description.referencesMiędzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem, Evaluation of Five Organophosphate Insecticides and Herbicides. 2015. www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/MonographVolume112.pdf.pl
dc.description.referencesMorvillo Marta, „Glyphosate Effect: Has the Glyphosate Controversy Affected the EU’s Regulatory Epistemology?” European Journal of Risk Regulation 11, nr 3 (2020): 422-435. https://doi.org/doi:10.1017/err.2020.11.pl
dc.description.referencesNiewiadomski Adam, „Europejski Zielony Ład w świetle wyzwań polskiego prawa rolnego” Studia Iuridica LXXXVIII 88 (2021): 284-294. https://doi.org/10.31338/2544-3135.si.2021-88.1.pl
dc.description.referencesRuiz-Toledo Jovani, Ricardo Castro, Norma Rivero-Pérez, Ricardo BelloMendoza, Daniel Sánchez, „Occurrence of Glyphosate in Water Bodies Derived From Intensive Agriculture in a Tropical Region of Southern Mexico” Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology 93, nr 3 (2014): 289-293. https://doi.org/10.1007/s00128-014-1328-0.pl
dc.description.referencesTarazona Jose V., Daniele Court-Marques, Manuela Tiramani, Hermine Reich, Rudolf Pfeil, Frederique Istace, Federica Crivellente, „Glyphosate Toxicity and Carcinogenicity: A Review of the Scientific Basis of the European Union Assessment and its Differences with IARC” Archives of Toxicology 91, nr 8 (2017): 2723–2743. https://doi.org/10.1007/s00204-017-1962-5.pl
dc.description.referencesWilliams Gary M., Marilyn Aardema, John Acquavella, Sir Colin Berry, David Brusick, Michele M. Burns, Joao Lauro Viana de Camargo, „A Review of the Carcinogenic Potential of Glyphosate by Four Independent Expert Panels and Comparison to the IARC Assessment” Critical Reviews in Toxicology, 46 (2016): 3-20. https://doi.org/10.1080/10408444.2016.1214677.pl
dc.description.referencesXu Jingwen, Shayn Smith, Gordon Smith, Weiqun Wang, Yonghui Li, „Glyphosate Contamination in Grains and Foods: An Overview” Food Control 106, nr 29 (2019). https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.106710.pl
dc.identifier.eissn2719-3594-
dc.description.number3pl
dc.description.firstpage293pl
dc.description.lastpage310pl
dc.identifier.citation2Prawo i Więźpl
dc.identifier.orcid0000-0002-3360-1553-
dc.identifier.orcid0000-0003-1258-4181-
Występuje w kolekcji(ach):Artykuły naukowe (SzkDokt)

Pokaż uproszczony widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja ta dostępna jest na podstawie licencji Licencja Creative Commons CCL Creative Commons