REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/15086
Tytuł: Nastolatki gotują Sabiny Witkowskiej – bestsellerowa książka kucharska dla młodzieży na polskim rynku wydawniczym w latach 80. XX wieku i jej współczesna recepcja
Inne tytuły: Nastolatki gotują by Sabina Witkowska – the best-selling cookbook for young people on the Polish publishing market in the 1980s and its contemporary reception
Autorzy: Has-Tokarz, Anita
Słowa kluczowe: książka kucharska dla młodzieży
bestseller
Sabina Witkowska
kultura kulinarna w PRL
rynek książki
społeczny obieg książki
czytanie społecznościowe
cookbook for teenagers
best-seller
culinary culture in the People’s Republic of Poland
book market
social circulation of the book
social reading
Data wydania: 2022
Data dodania: 26-cze-2023
Wydawca: Temida 2, przy współpracy Wydziału Filologicznego Uniwersytetu w Białymstoku
Źródło: „Powroty do przeszłości". Literatura i kultura lat 80. i jej współczesna recepcja, red. Wiktor Gardocki, Dariusz Piechota, Białystok 2022, s. 197-219
Konferencja: Konferencja Naukowa „Powroty do przeszłości. Literatura i kultura lat 80. i jej współczesna recepcja", Białystok 18 maja 2022 r.
Abstrakt: Ważnym obszarem transpozycji komunistycznego dziedzictwa do współczesnej kultury popularnej oraz nostalgicznych z nią utożsamień jest kultura i sztuka kulinarna epoki PRL. Artefaktem poddawanym refleksji badawczej w tym kontekście często są książki kucharskie. Jednak te adresowane do dzieci i młodzieży właściwie się nie pojawiają, choć wyraźnie zaznaczyły swą obecność na ówczesnym rynku wydawniczym. Niektóre z nich ze względu na swoją popularność osiągnęły nawet status bestsellerów, pozycji „kultowych”, urastających do rangi tekstu kulturowego, symbolizujących kulinarne doświadczenia, wartości i postawy pokolenia młodych ludzi dorastających w czasach Polski Ludowej. W artykule bliższej charakterystyce została poddana książka kucharska Nastolatki gotują Sabiny Witkowskiej, która jest najczęściej wydawanym w PRL poradnikiem kucharskim intencjonalnie adresowanym do nastoletniego odbiorcy. Publikacja po raz pierwszy ukazała się w 1982 roku nakładem Państwowego Wydawnictwa Ekonomicznego. W latach 1984–1989 książkę wznowiono czterokrotnie, a jej łączny nakład wyniósł 550 tysięcy egzemplarzy. W artykule wskazane zostały czynniki, które zagwarantowały publikacji status bestsellera oraz rozpoznawalność wśród pokolenia ówczesnych nastolatków. Podjęte zostały ustalenia dotyczące obecności książki we współczesnej przestrzeni komunikacyjnej (przede wszystkim internetowej), identyfikacji „świadectw lekturowych”, dokumentujących funkcjonowanie książki w społecznym obiegu czytelniczym oraz interakcjach komunikacyjnych pomiędzy czytelnikami.
An important area of transposition of communist heritage into contemporary popular culture and nostalgic identifications with it is the culinary culture and art of the communist era. The artifact subjected to research reflection in this context is often cookbooks. However, those addressed to children and young people do not actually appear, although they clearly marked their presence in the publishing market of the time. The artifact subjected to research reflection in this context is often cookbooks. However, those addressed to children and young people do not appear, although they marked their presence in the publishing market of the time. Due to their popularity, some of them even reached the status of bestsellers, “cult” items, rising to the status of a cultural text, symbolizing the culinary experiences, values, and attitudes of a generation of young people growing up in the People’s Republic of Poland. The article takes a closer look at the cookbook Nastolatki gotują by Sabina Witkowska, which is the most widely published cookbook in the People’s Republic of Poland intentionally aimed at a teenage audience. The publication was first published in 1982 by the Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. The book was reissued four times between 1984 and 1989, with a total circulation of 550,000 copies. The article identifies the factors that guaranteed the publication’s bestseller status and recognition among the generation of teenagers at the time. Findings are made on the presence of the book in the contemporary communication space (primarily online), the identification of “reading testimonies”, and documenting the functioning of the book in the social circulation of reading, and communication interactions between readers.
Afiliacja: Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
Nota biograficzna: Dr hab. Anita Has-Tokarz, prof. UMCS – literaturoznawczyni, doktor habilitowany nauk humanistycznych w zakresie bibliologii i informatologii. Pracuje w Instytucie Nauk o Komunikacji Społecznej i Mediach UMCS w Lublinie. Członkini Polskiego Towarzystwa Edukacji Medialnej, Polskiego Towarzystwa Komunikacji Społecznej, Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej, Polskiej Sekcji IBBY (International Board on Books for Young People). Prowadzi badania dotyczące m.in. społecznego obiegu literatury/kultury popularnej, rynku wydawniczego, funkcjonowania książki dziecięcej w kulturze medialnej oraz edukacji czytelniczej, medialnej i informacyjnej młodego pokolenia. Autorka wielu publikacji z tego zakresu. Aktywna popularyzatorka nauki. Odznaczona Medalem Komisji Edukacji Narodowej.
URI: http://hdl.handle.net/11320/15086
ISBN: 978-83-67169-12-7
metadata.dc.identifier.orcid: 0000-0002-0552-3914
Typ Dokumentu: Book chapter
Właściciel praw: © Copyright by Uniwersytet w Białymstoku, Białystok 2022
Występuje w kolekcji(ach):Konferencja Naukowa „Powroty do przeszłości. Literatura i kultura lat 80. i jej współczesna recepcja", 18 maja 2022
Książki / Rozdziały (Temida2)

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
A_Has_Tokarz_Nastolatki_gotuja_Sabiny_Witkowskiej.pdf320,87 kBAdobe PDFOtwórz
Pokaż pełny widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)