REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/15086
Pełny rekord metadanych
Pole DCWartośćJęzyk
dc.contributor.authorHas-Tokarz, Anita-
dc.date.accessioned2023-06-26T10:37:18Z-
dc.date.available2023-06-26T10:37:18Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citation„Powroty do przeszłości". Literatura i kultura lat 80. i jej współczesna recepcja, red. Wiktor Gardocki, Dariusz Piechota, Białystok 2022, s. 197-219pl
dc.identifier.isbn978-83-67169-12-7-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11320/15086-
dc.description.abstractWażnym obszarem transpozycji komunistycznego dziedzictwa do współczesnej kultury popularnej oraz nostalgicznych z nią utożsamień jest kultura i sztuka kulinarna epoki PRL. Artefaktem poddawanym refleksji badawczej w tym kontekście często są książki kucharskie. Jednak te adresowane do dzieci i młodzieży właściwie się nie pojawiają, choć wyraźnie zaznaczyły swą obecność na ówczesnym rynku wydawniczym. Niektóre z nich ze względu na swoją popularność osiągnęły nawet status bestsellerów, pozycji „kultowych”, urastających do rangi tekstu kulturowego, symbolizujących kulinarne doświadczenia, wartości i postawy pokolenia młodych ludzi dorastających w czasach Polski Ludowej. W artykule bliższej charakterystyce została poddana książka kucharska Nastolatki gotują Sabiny Witkowskiej, która jest najczęściej wydawanym w PRL poradnikiem kucharskim intencjonalnie adresowanym do nastoletniego odbiorcy. Publikacja po raz pierwszy ukazała się w 1982 roku nakładem Państwowego Wydawnictwa Ekonomicznego. W latach 1984–1989 książkę wznowiono czterokrotnie, a jej łączny nakład wyniósł 550 tysięcy egzemplarzy. W artykule wskazane zostały czynniki, które zagwarantowały publikacji status bestsellera oraz rozpoznawalność wśród pokolenia ówczesnych nastolatków. Podjęte zostały ustalenia dotyczące obecności książki we współczesnej przestrzeni komunikacyjnej (przede wszystkim internetowej), identyfikacji „świadectw lekturowych”, dokumentujących funkcjonowanie książki w społecznym obiegu czytelniczym oraz interakcjach komunikacyjnych pomiędzy czytelnikami.pl
dc.description.abstractAn important area of transposition of communist heritage into contemporary popular culture and nostalgic identifications with it is the culinary culture and art of the communist era. The artifact subjected to research reflection in this context is often cookbooks. However, those addressed to children and young people do not actually appear, although they clearly marked their presence in the publishing market of the time. The artifact subjected to research reflection in this context is often cookbooks. However, those addressed to children and young people do not appear, although they marked their presence in the publishing market of the time. Due to their popularity, some of them even reached the status of bestsellers, “cult” items, rising to the status of a cultural text, symbolizing the culinary experiences, values, and attitudes of a generation of young people growing up in the People’s Republic of Poland. The article takes a closer look at the cookbook Nastolatki gotują by Sabina Witkowska, which is the most widely published cookbook in the People’s Republic of Poland intentionally aimed at a teenage audience. The publication was first published in 1982 by the Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. The book was reissued four times between 1984 and 1989, with a total circulation of 550,000 copies. The article identifies the factors that guaranteed the publication’s bestseller status and recognition among the generation of teenagers at the time. Findings are made on the presence of the book in the contemporary communication space (primarily online), the identification of “reading testimonies”, and documenting the functioning of the book in the social circulation of reading, and communication interactions between readers.pl
dc.language.isoplpl
dc.publisherTemida 2, przy współpracy Wydziału Filologicznego Uniwersytetu w Białymstokupl
dc.subjectksiążka kucharska dla młodzieżypl
dc.subjectbestsellerpl
dc.subjectSabina Witkowskapl
dc.subjectkultura kulinarna w PRLpl
dc.subjectrynek książkipl
dc.subjectspołeczny obieg książkipl
dc.subjectczytanie społecznościowepl
dc.subjectcookbook for teenagerspl
dc.subjectbest-sellerpl
dc.subjectculinary culture in the People’s Republic of Polandpl
dc.subjectbook marketpl
dc.subjectsocial circulation of the bookpl
dc.subjectsocial readingpl
dc.titleNastolatki gotują Sabiny Witkowskiej – bestsellerowa książka kucharska dla młodzieży na polskim rynku wydawniczym w latach 80. XX wieku i jej współczesna recepcjapl
dc.title.alternativeNastolatki gotują by Sabina Witkowska – the best-selling cookbook for young people on the Polish publishing market in the 1980s and its contemporary receptionpl
dc.typeBook chapterpl
dc.rights.holder© Copyright by Uniwersytet w Białymstoku, Białystok 2022pl
dc.description.BiographicalnoteDr hab. Anita Has-Tokarz, prof. UMCS – literaturoznawczyni, doktor habilitowany nauk humanistycznych w zakresie bibliologii i informatologii. Pracuje w Instytucie Nauk o Komunikacji Społecznej i Mediach UMCS w Lublinie. Członkini Polskiego Towarzystwa Edukacji Medialnej, Polskiego Towarzystwa Komunikacji Społecznej, Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej, Polskiej Sekcji IBBY (International Board on Books for Young People). Prowadzi badania dotyczące m.in. społecznego obiegu literatury/kultury popularnej, rynku wydawniczego, funkcjonowania książki dziecięcej w kulturze medialnej oraz edukacji czytelniczej, medialnej i informacyjnej młodego pokolenia. Autorka wielu publikacji z tego zakresu. Aktywna popularyzatorka nauki. Odznaczona Medalem Komisji Edukacji Narodowej.pl
dc.description.AffiliationUniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lubliniepl
dc.description.referencesBednarek S., W socjalistycznej kuchni, [w:] Nim będzie zapomniana. Szkice o kulturze PRL-u, red. S. Bednarek, Wrocław 1997.pl
dc.description.referencesBrocki M., Nostalgia za PRL-em. Próba analizy, „Konteksty” 2011, nr 1.pl
dc.description.referencesBromberg A., Książki i wydawcy. Ruch wydawniczy w Polsce Ludowej w latach 1944–1957, Warszawa 1958.pl
dc.description.referencesBrzostek B., PRL na widelcu, Warszawa 2010.pl
dc.description.referencesCampbell T., Fotografia żywności od kuchni, przeł. P. Imieliński, Łódź 2014.pl
dc.description.referencesChartier R., Wspólnoty lekturowe, [w:] Czy książki wywołują rewolucję? Szkice z historii książki, lektury i kultury piśmiennej, red. i posłowie P. Rodak, Warszawa 2019.pl
dc.description.referencesCybulski R., Badanie rynku księgarskiego a badanie czytelnictwa, [w:] Książka i biblioteka w społeczeństwie, Warszawa 1982.pl
dc.description.referencesDujardin H., Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań, przeł. P. Cieślak, Warszawa 2012.pl
dc.description.referencesEhrismann O., Tezy o pisaniu historii recepcji, przeł. K. Krzemieniowa, „Pamiętnik Literacki” 1980, z. 1.pl
dc.description.referencesFish S., Interpretacja, retoryka, polityka, przeł. K. Abriszewski i in., Kraków 2002.pl
dc.description.referencesFrątczak-Rudnicka B., Dzieci w roli konsumentów – przyspieszona socjalizacja konsumencka, [w:] Zmiana czy stagnacja? Społeczeństwo polskie po czterdziestu latach transformacji, red. M. Marody, Warszawa 2004.pl
dc.description.referencesFriedrich J., „Socrealizm” w kuchni. Projekt programu badawczego, [w:] W kuchni i za stołem. Dystanse i przenikanie kultur, red. T. Stegner, Gdańsk 2003.pl
dc.description.referencesGłowiński M., Świadectwa i style odbioru, „Teksty. Teoria Literatury. Krytyka. Interpretacja” 1975, nr 3 (21).pl
dc.description.referencesHas-Tokarz A., Książki kucharskie i (około)kulinarne dla dzieci i młodzieży w Polsce w latach 1945–1989. Teksty – Funkcje – Konteksty, Lublin 2016.pl
dc.description.referencesHas-Tokarz A., Technologia hitu – bestsellery współczesnego rynku książki dla młodych czytelników, [w:] Literatura i kultura popularna. Badania i metody, red. A. Gemra, A. Mazurkiewicz, Wrocław 2014.pl
dc.description.referencesJackson H., The Anatomy of Bibliomania, New York 2001.pl
dc.description.referencesJameson F., Archeologie przyszłości. Pragnienie zwane utopią i inne fantazje naukowe, przeł. M. Płaza, M. Frankiewicz, A. Miszk, Kraków 2011.pl
dc.description.referencesKondek A., Władza i wydawcy. Polityczne uwarunkowania produkcji wydawniczej w Polsce w latach 1944–1949, Warszawa 1993.pl
dc.description.referencesMilewska M., Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL, Warszawa 2022.pl
dc.description.referencesMozer M., Bestseller, [w:] Słownik literatury popularnej, red. T. Żabski, Wrocław 1997.pl
dc.description.referencesMozer M., Bestseller w taktyce wydawców amerykańskich, „Acta Universitatis Lodzienisis. Folia Librorum” 1995, t. 6.pl
dc.description.referencesMozer M., Bestseller: wstęp do problematyki badawczej i próba definicji, „Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum” 1998, t. 8.pl
dc.description.referencesPiotrowski G., Biesiadowanie w Polsce Ludowej, „Łódzkie Studia Etnograficzne” 2007, t. 46.pl
dc.description.referencesPiotrowski G., Gastronacjonalizm od kuchni, „Kultura Popularna” 2006, nr 3.pl
dc.description.referencesPiotrowski G., PRL na talerzu: rzeczywistość kulinarna Polski Ludowej (propozycja projektu badawczego: Polska Rzeczpospolita Ludowa na talerzu), „Sprawy Narodowościowe” 2008, z. 28.pl
dc.description.referencesPopkomunizm. Doświadczenie komunizmu a kultura popularna, red. M. Bogusławska, Z. Grębecka, Kraków 2010.pl
dc.description.referencesRekść M., Nostalgia for Communism in the Collective Imaginations, „Procedia – Social and Behavioral Sciences” 2015, nr 183.pl
dc.description.referencesRoeske M., Moda czy nostalgia? O tym jak PRL funkcjonuje w wyobraźni społecznej współczesnych Polaków, „Kultura Popularna” 2014, nr 2.pl
dc.description.referencesSkrendo A., Nieprofesjonalne świadectwa lektury, [w:] Obraz literatury w komunikacji społecznej po roku ’89, red. A. Werner, T. Żukowski. Warszawa 2013.pl
dc.description.referencesUgrešiċ D., Czytanie wzbronione, przeł. D.J. Ćirlić, Izabelin 2004.pl
dc.description.referencesVitkovskaâ S., Učites’ gotovit’, sokr. per. s pol’. N.E. Kaminska, nauč. red. V.D. Androsova, Moskva 1986.pl
dc.description.referencesWitkowska S., Nastolatki gotują, Warszawa 1982 [wyd. 2 z 1983; wyd. 3 z 1987; wyd. 4 z 1988; wyd. 5 z 1989; wyd. 6 z 1992].pl
dc.description.referencesŻarski W., Książka kucharska jako tekst, Wrocław 2008.pl
dc.description.referencesŻarski W., Wzorzec gatunkowy polskich poradników kucharskich i jego uwarunkowania tekstowe, [w:] Dobra rada nie zawada. Rady, porady, poradniki w języku, literaturze i kulturze, red. W. Żarski, Koszalin 2010.pl
dc.description.referencesŻbikowska-Migoń A., O popularności pisarzy i dzieł literackich, jej kryteriach i wyznacznikach, „Roczniki Biblioteczne” 1972, t. 22, z. 1/2.pl
dc.description.referencesCo zrobić żeby ciasto drożdżowe było zawsze idealne?, http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/05/co-zrobic-zeby-ciasto-drozdzowe-byo.html [dostęp: 15.07.2022].pl
dc.description.referencesCordón-García J.A., Alonso-Arévalo J., Gómez-Díaz R., Linder D., Social Reading: Platforms, Applications, Clouds and Tags, Oxford 2013, https://www.scribd.com/read/282654970/Social-Reading-Platforms-Applications-Clouds-and-Tags [dostęp: 15.07.2022].pl
dc.description.referencesDaniluk A., Nastolatki w kuchni. Książki dla młodych kucharzy, https://www.mojegotowanie.pl/artykul/nastolatki-w-kuchni-ksiazki-dla-mlodych-kucharzy [dostęp: 15.07.2022].pl
dc.description.referencesJak gotować ziemniaki w mundurkach? Co warto wiedzieć? Ile minut się gotują, https://smaker.pl/film-jak-gotowac-ziemniaki-w-mundurkach-co-warto-wiedziec-ile-minut-siegotuja,19683,mangiare [dostęp: 15.07.2022].pl
dc.description.referencesKasprzyk-Chevriaux M., Kuchnia PRL dla niezaawansowanych, https://culture.pl/pl/artykul/kuchnia-prl-dla-niezaawansowanych [dostęp: 15.07.2022].pl
dc.description.referencesKijowska M., Awanturka rodem z PRL. Pasta dla smaku i zdrowia, https://kuchnia.wp.pl/awanturka-rodem-z-prl-pasta-dla-smaku-i-zdrowia-6228394428352129a [dostęp: 15.07.2022].pl
dc.description.referencesKultowe polskie książki kucharskie, https://nokautrozrywka.pl/artykuly/kultowe-polskie-ksiazki-kucharskie.html [dostęp: 15.07.2022].pl
dc.description.referencesPieczona golonka+frytki z batatów +surówka, czyli Rapa z Żabką gotują obiad:-), https://smaker.pl/film-pieczona-golonka-frytki-z-batatow-surowka-czyli-rapa-z-zabka-gotujaobiad,15192,rapa [dostęp: 15.07.2022].pl
dc.description.referencesPrzepisy: Sabina Witkowska Nastolatki gotują (120), https://smaker.pl/polecane/sabina-witkowska-nastolatki-gotuja [dostęp: 15.07.2022].pl
dc.description.referencesSzulik K., Od pierogów do zupy z żółwia, czyli kultowe polskie książki kucharskie, https://www.dobrzemieszkaj.pl/kuchnia_i_jadalnia/agd/109/od_pierogow_do_zupy_z_zolwia_czyli_kultowe_polskie_ksiazki_kucharskie,200115.html [dostęp: 15.07.2022].pl
dc.description.referencesNastolatki gotują, Sabina Witkowska, https://lubimyczytac.pl/ksiazka/87658/nastolatki-gotuja [dostęp: 15.07.2022].pl
dc.description.firstpage197pl
dc.description.lastpage219pl
dc.identifier.citation2„Powroty do przeszłości". Literatura i kultura lat 80. i jej współczesna recepcja, red. Wiktor Gardocki, Dariusz Piechotapl
dc.conferenceKonferencja Naukowa „Powroty do przeszłości. Literatura i kultura lat 80. i jej współczesna recepcja", Białystok 18 maja 2022 r.pl
dc.identifier.orcid0000-0002-0552-3914-
Występuje w kolekcji(ach):Konferencja Naukowa „Powroty do przeszłości. Literatura i kultura lat 80. i jej współczesna recepcja", 18 maja 2022
Książki / Rozdziały (Temida2)

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
A_Has_Tokarz_Nastolatki_gotuja_Sabiny_Witkowskiej.pdf320,87 kBAdobe PDFOtwórz
Pokaż uproszczony widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)