REPOZYTORIUM UNIWERSYTETU
W BIAŁYMSTOKU
UwB

Proszę używać tego identyfikatora do cytowań lub wstaw link do tej pozycji: http://hdl.handle.net/11320/9725
Tytuł: Wykładniki gatunkowe tekstu w książce kucharskiej Nowoczesna kuchnia domowa… pod red. Prof. Emila Wyrobka
Inne tytuły: Genre markers in a cookery book on the basis of Nowoczesna kuchnia domowa… ‘Modern home cooking…’ edited by prof. Emil Wyrobek
Autorzy: Stokowska, Sylwia
Słowa kluczowe: culinary dictionary
cookbook
recipe
Emil Wyrobek
home cooking
słownictwo kulinarne
książka kucharska
przepis
kuchnia domowa
Data wydania: 2017
Data dodania: 9-lis-2020
Wydawca: Wydawnictwo Prymat, Wydział Filologiczny Uniwersytetu w Białymstoku
Źródło: Socjolekt - idiolekt - idiostyl: historia i współczesność, pod redakcją Urszuli Sokólskiej, Białystok 2017, s. 355-363
Konferencja: Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Socjolekt - idiolekt - idiostyl. Historia i współczesność", 27-29 czerwca 2016
Abstrakt: The article is focusing on analysis of characteristics exponents of the text in a cook‑ book Nowoczesna kuchnia domowa given in 1932 in Warsaw. Cookbook and recipe are connected with non‑linguistic reality and are classified as functional texts. Culinary texts demonstrate specific linguistic‑stylistic and genre features, such as: the accuracy, the conciseness, competence of the sender and the impersonality. Even though recipes in narrative form are close to general language, it is possible also to classify them to the specialist variation of language. In the Nowoczesna kuchnia domowa and other
Afiliacja: Uniwersytet w Białymstoku
URI: http://hdl.handle.net/11320/9725
ISBN: 978-83-7657-202-4
Typ Dokumentu: Book chapter
Właściciel praw: © Copyright by Uniwersytet w Białymstoku, Białystok 2017;
Występuje w kolekcji(ach):Materiały konferencyjne (WFil)
Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Socjolekt - idiolekt - idiostyl. Historia i współczesność", 27-29 czerwca 2016

Pliki w tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
S_Stokowska_Wykladniki_gatunkowe_tekstu_w_ksiazce_kucharskiej.pdf108,29 kBAdobe PDFOtwórz
Pokaż pełny widok rekordu Zobacz statystyki


Pozycja jest chroniona prawem autorskim (Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone)